Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Τοπικά / Λόφος Προφήτη Ηλία: Το μεγαλύτερο έργο για τα Τρίκαλα της επόμενης δεκαετίας-Δείτε τι σχεδιάζει ο Δήμος

Λόφος Προφήτη Ηλία: Το μεγαλύτερο έργο για τα Τρίκαλα της επόμενης δεκαετίας-Δείτε τι σχεδιάζει ο Δήμος

Με σύγχρονη «Κιβωτό του Νώε», με διαδρομές, γαστρονομία, πάρκο ενδημικής χλωρίδας και πανίδας και άλλες δράσεις, ο Δήμος Τρικκαίων δίνει νέα πνοή στον σημαντικό λόφο της πόλης

Ο Μύλος των Ξωτικών «αγκαλιάζει» τα Τρίκαλα τον χειμώνα. Τις υπόλοιπες ημέρες όμως; Πώς μπορεί ο επισκέπτης να γνωρίσει περισσότερες δράσεις και ο τρικαλινός να απολαύσει περισσότερες καινοτόμες πρακτικές; Και μάλιστα, σε συνδυασμό με τον πολιτισμό, τα αξιοθέατα, τη φύση των Τρικάλων;
Με την αναβάθμιση, αλλαγή, αναμόρφωση του λόφου του Προφήτη Ηλία. Ο εμβληματικός για την πόλη των Τρικάλων λόφος ετοιμάζεται να πάρει νέα μορφή. Ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, έχοντας εξαγγείλει τον σχεδιασμό, συγκάλεσε σύσκεψη με την είσοδο του Αυγούστου 2019. Στο γραφείο του, συγκεντρώθηκαν, η αντιπρόεδρος του Μουσείου Τσιτσάνη κ. Βασιλένα Μητσιάδη, στελέχη των υπηρεσιών του Δήμου, ο ειδικός συνεργάτης κ. Χ. Καλλιάρας και ο εκπρόσωπος του «Συνεταιρισμού Εργαζομένων Commonspace». Ο κ. Πούλιος συγκεκριμένα, ανέλαβε να παρουσιάσει το πρώτο τμήμα της μελέτης με τίτλο «Σχέδιο Ανάδειξης, Προστασίας και Αναβάθμισης λόφου Προφήτη Ηλία» που εκπόνησε η εταιρεία. Η συγκεκριμένη πρόταση πλέον αποτελεί τον «οδηγό» για μια νέα μορφή, προστασία, ανάδειξη του λόφου.
Οι δέκα επιστήμονες που συνέθεσαν την πρόταση, αφού εξέτασαν την υφιστάμενη κατάσταση, διαμόρφωσαν πέντε βασικούς άξονες:
1. Βελτίωση της Προσβασιμότητας του λόφου και της σύνδεσής του με την πόλη
2. Ανάπτυξη, Ανάδειξη και ανάπλαση δικτύου μονοπατιών
3. Προστασία και αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος
4. Ένας λόφος για τους κατοίκους: Δασική Αναψυχή και Εκπαίδευση
5. Διαδρομές Ιστορίας και Πολιτισμού

Κάθε ένας από αυτούς εξειδικεύει δράσεις και έργα, προκειμένου ο λόφος να μετατραπεί σε μια φωτεινή πλευρά του περιβάλλοντος, της μάθησης, της επαφής με τη φύση για τα Τρίκαλα.
Παραδείγματα
Αυτό επιτυγχάνεται, για παράδειγμα, με δράσεις, όπως:
– Βελτίωση των εισόδων και των κατωφλιών προς τον λόφο
– Σύνδεση του λόφου Προφήτη Ηλία με το λόφο του Κάστρου
– Εναλλακτική συγκοινωνιακή προσέγγιση του λόφου
– Διαμόρφωση και σήμανση μονοπατιών και σημείων στάσης και θέασης
– Υλοποίηση του Διαχειριστικού Σχεδίου του Δάσους
– Σύνδεση με «Σχέδιο Ασκληπιός» με σχεδιασμό θέσεων για συλλογική καλλιέργεια φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών
– Δημιουργία πάρκου ενδημικής χλωρίδας και πανίδας
– Δημιουργία Χώρου Ανάδειξης & Προώθησης της Τοπικής Γαστρονομίας
– Δημιουργία χώρου εναλλακτικών δραστηριοτήτων που έχουν σχέση με τη φύση
– Δημιουργία θεματικής παιδικής χαράς «Κιβωτός του Νώε», εντός του οριοθετημένου χώρου του Ζωολογικού Κήπου
– Εκπαιδευτική Οικολογική Διαδρομή «Μαθαίνω το δάσος μου!»
– Δημιουργία μνημείου στη θέση «Νταμάρια»
– Σχεδιασμός Διαδρομής Ιστορίας και Πολιτισμού
– Αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου Πούλιου ως χώρου τέχνης και πολιτισμού και σύνδεσή του με το λόφο του Προφήτη Ηλία

Διαβούλευση
Ετσι, ο αγαπημένος λόφος των τρικαλινών, αλλάζει. Και αλλάζει για τον πεζό, τον ποδηλάτη, τον μαθητή, τον επισκέπτη, τον λάτρη του περιβάλλοντος. Μάλιστα, όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, «πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο που θα αφορά στην πόλη της επόμενης δεκαετίας, συμπληρωματικό και ενισχυτικό του Μύλου των Ξωτικών, σημείου αναφοράς για τα Τρίκαλα, με έμφαση στο περιβάλλον, στα παιδιά, στη φύση».
Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα ότι στη μελέτη και στη συζήτηση που διεμείφθη στο γραφείο του Δημάρχου, τέθηκαν θέματα για μείωση και εναλλακτικό τρόπο μετακίνησης των πολιτών προς τον λόφο, με έμφαση και στο Βαρούσι. Επίσης, συζητήθηκε πλήθος τεχνικών ζητημάτων, υποβλήθηκαν προτάσεις, έγινε ευρεία συζήτηση. Ακολουθεί το δεύτερο στάδιο, η αποτύπωση όλων αυτών των προτάσεων σε νέο σχέδιο, που θα τεθεί προς διαβούλευση, στους τρικαλινούς και τις τρικαλινές, για να ακολουθήσει η υλοποίηση του έργου.

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

Δες επίσης

Φωταγωγείται στα Τρίκαλα το υψηλότερο φυσικό χριστουγεννιάτικο δέντρο στην κεντρική πλατεία (εδώ γελάμε!!!)

Θα φωταγωγήσουν, και καλά θα κάνουν, το δέντρο της κεντρικής πλατείας των Τρικάλων, όπως μας ...