Με ένα πολύτιμο «όπλο» στη φαρέτρα τους, αυτό της ασφάλειας και των σωστών οδηγιών, θα εισέλθουν στη νέα κυνηγετική περίοδο που αρχίζει στις 20 Αυγούστου και ολοκληρώνεται στις 28 Φεβρουαρίου 2020 οι κυνηγοί της Θεσσαλίας.
Αυτό συμβαίνει διότι η Ζ΄ Κυνηγετική Ομοσπονδία Θεσσαλίας και Ν. Σποράδων αποφάσισε να διανείμει σε όλους τους κυνηγούς της Θεσσαλίας άδειες χρήσης για μια διαδικτυακή εφαρμογή (application) σχετικά με τον ασφαλή και νόμιμο τρόπο κυνηγιού. Τα μέλη θα την αποκτούν με την έκδοση άδειας θήρας στους κατά τόπους Κυνηγετικούς Συλλόγους.
«Είναι κάτι που θα γίνει δωρεάν για τα μέλη μας. Ευελπιστούμε πως με αυτόν τον τρόπο θα καλύψουμε περίπου το 50% από τα 13.000 μέλη καθώς αρκετοί δεν είναι εξοικειωμένοι με τα κινητά τηλέφωνα νέας γενιάς» εξηγεί στην «Ε» ο πρόεδρος της Ζ’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας κ. Βαγγέλης Μπαλατσός.
Η συγκεκριμένη εφαρμογή ονομάζεται “Κένταυρος” και σύμφωνα με τη Θεσσαλική Ομοσπονδία, παρέχει το σύνολο των χαρτών των απαγορευμένων περιοχών πανελλαδικά με περισσότερες από 4.000 περιοχές ρύθμισης θήρας και απαγορεύσεων στην ελληνική επικράτεια. Η ενημέρωση για την είσοδο σε απαγορευμένη περιοχή γίνεται αυτόματα, χρησιμοποιώντας το γεωγραφικό στίγμα.
Επίσης υπάρχει καταγραφή περισσοτέρων από 40 ειδών θηραματικού ενδιαφέροντος, ενώ αναγράφονται όλες οι κυνηγετικές αρχές, σύλλογοι, δασαρχεία και ιδιωτικοί φύλακες θήρας.
Επί της ουσίας υπάρχει μια ασφαλής άσκηση του κυνηγιού, δίνοντας τη δυνατότητα στον κυνηγό να επικοινωνήσει άμεσα με πρόσωπα της επιλογής του, ακόμα και χωρίς να υπάρχει σήμα κινητής τηλεφωνίας, σε περίπτωση που αντιμετωπίζει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, γνωστοποιώντας τους αυτόματα το ακριβές γεωγραφικό του στίγμα.
«Πρέπει να καταλάβουμε πως σε πολλά απαγορευμένα σημεία υπάρχει ελλιπής σήμανση και αυτό αποτελεί πρόβλημα για όλους» προσθέτει ο κ. Μπαλατσός. «Τώρα όμως με αυτήν την εφαρμογή ο κυνηγός θα έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει ειδοποιήσεις με ηχητικό τρόπο όταν βγαίνει εκτός επιτρεπόμενης περιοχής».
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας στη Θεσσαλία στέκεται ιδιαίτερα και στο θέμα της ασφάλειας. «Για μένα το πιο σημαντικό ζήτημα είναι αυτό. Υπάρχουν τα τηλέφωνα για κάθε περιοχή. Επίσης αν χαθεί κάποιος ή αν συμβεί οτιδήποτε άσχημο θα μπορεί ακόμα και χωρίς σήμα να καλέσει στα τηλέφωνα sos και να ειδοποιήσει» τονίζει.
Κάτι τέτοιο ο κ. Μπαλατσός υπογραμμίζει πως συμβαίνει για πρώτη φορά στη Θεσσαλία, ενώ πληροφορεί πως ο διαγωνισμός έγινε σε συνεργασία με τον Σύλλογο της Στερεάς Ελλάδας για οικονομικούς λόγους. Το κόστος ωστόσο δεν επιβαρύνει κανένα μέλος αλλά παρέχεται δωρεάν.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ/ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΑΣΤΑΣ