Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Lifestyle / Τα πρώτα ολόιδια πεντάδυμα κορίτσια που γεννήθηκαν ποτέ και η η “μαύρη” ιστορία της ζωή τους

Τα πρώτα ολόιδια πεντάδυμα κορίτσια που γεννήθηκαν ποτέ και η η “μαύρη” ιστορία της ζωή τους

πεντάδυμα

Πεντάδυμα, τα πρώτα ολόιδια κορίτσια γεννήθηκαν το 1935, σε ένα μικρό χωριό στον Καναδά. Μία γυναίκα γέννησε και διπλασίασε την ήδη μεγάλη της οικογένεια των πέντε.

Έχοντας ήδη τόσα πολλά παιδιά, η Elzire Dionne ήξερε πως κάτι ήταν διαφορετικό στην εγκυμοσύνη αυτή. Είπε στον άντρα της, Oliva Edouard Dionne, πως θα πρέπει να ετοιμάζονται για δίδυμα.

Είχε κάνει όμως λάθος. Γέννησε 2 μήνες πριν την ώρα της και σόκαρε τους γιατρούς όταν γέννησε 5 πανομοιότυπα κοριτσάκια, τις Yvonne, Annette, Cecile, Emilie και Marie.

 

Τα νέα για τα πεντάδυμα μαθεύτηκαν πολύ γρήγορα. Άνθρωποι από όλο τον κόσμο τους ζητούσαν συμβουλές, τους υποστήριζαν και τους έκαναν ακόμα και δωρεές.

Ένα τσίρκο από το Σικάγο προσφέρθηκε να τα αγοράσει από τους φτωχούς γονείς από το Οντάριο. Η κυβέρνηση μπήκε στην μέση για να “προστατέψει” τα μωρά από την εκμετάλλευση.

Έτσι, ξεκίνησε και η τραγική ιστορία για τα πεντάδυμα.

Η οικογένεια είχε υπογράψει συμβόλαιο για να πουλήσει τα πεντάδυμα μωρά τους σε ένα τσίρκο στο Σικάγο αλλά η κυβέρνηση παρενέβη.

Ακύρωσε το συμβόλαιο και ανακήρυξε ανίκανους τους γονείς, με αποτέλεσμα να τους πάρει τα παιδιά.

Η επιμέλεια πέρασε στο κράτος με τον γιατρό που τις ξεγέννησε, Dr. Allan Dafoe, να έχει τον τελικό λόγο. Τα κορίτσια μεγάλωσαν με χρήματα από τον Ερυθρό Σταυρό.

Διαμορφώθηκε μία περιοχή παρατήρησης έξω από το δωμάτιο που ζούσαν τα κορίτσια, όπως βλέπουμε σε ζωολογηκούς κήπους. Επιστήμονες και επισκέπτες παρατηρούσαν τα κορίτσια να παίζουν, να γελάνε και να μαθαίνουν.

Καθώς μεγάλωναν τα πεντάδυμα τραβούσαν το ενδιαφέρον όλο και περισσότερων με αποτέλεσμα να φτάσουν να έχουν 6,000 επισκέπτες τη μέρα.

Το πρόγραμμά τους ήταν συγκεκριμένο και όλα γινόντουσαν την προγραμματισμένη ώρα. Τις είχαν πάει στην Βασίλισσα Ελισάβετ το 1939, στον Clark Gable, τον James Stewart, τον Bette Davis και άλλους διάσημους αστέρες.

Υπολογίζεται πως τα πεντάδυμα έφεραν κέρδη $51 εκατομμύρια στην κυβέρνηση από τουρίστες. Μόνο λίγα από αυτά τα χρήματα έφτασαν στην οικογένεια από τα κορίτσια και καθόλου στις ίδιες.

Ο κόσμος τις χρησιμοποιούσε για να πουλήσει πάνες, δημητριακά, οδοντόκρεμες, απορρυπαντικά και βασικά οτιδήποτε χρησιμοποιεί ένα νοικοκυριό.

Τα πεντάδυμα και η άσχημη ιστορία τους

Το 1943, η οικογένεια Dionne πήρε πίσω την επιμέλεια των κοριτσιών, αλλά δεν ήταν μία χαρούμενη επανένωση. Σε συνεντεύξεις τους, τα κορίτσια μίλησαν για την κακοποίηση που βίωσαν από τους γονείς τους.

Τις έλεγαν πως ήταν βάρος στην οικογένεια και δεν τις άφηναν να βλέπουν τα άλλα 5 τους αδέρφια, ενώ τις τιμωρούσαν πιο βαριά από τα άλλα παιδιά.

Είπαν πως δεν ήξεραν πως ο πατέρας τους είχε βγάλει χρήματα από την εκμετάλλευσή τους μέχρι αφού μετακόμισαν.

Όσο μεγάλωναν, έχαναν επαφές με τους γονείς τους και αργότερα παντρεύτηκαν. Έκαναν δικά τους παιδιά και μπορούσαν επιτέλους να ζήσουν φυσιολογικές ζωές.

Ωστόσο, η ζωή τους δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα. Η Emilie πέθανε στην ηλικία των 20 μετά από κρίση και η Marie πέθανε από εγκεφαλική αιμορραγία το 1970.

Γράφτηκαν πολλά βιβλία και γυρίστηκαν ντοκιμαντέρ για την ιστορία τους και το 1997 γεννήθηκαν τα εφτάδυμα McCaughey στην Iowa. Νιώθοντας σύνδεση προς τα 7 μωρά, έγραψαν ένα ανοιχτό γράμμα προς τους γονείς τους.

«Η ζωή μας καταστράφηκε από την εκμετάλλευση που δεχτήκαμε στα χέρια της κυβέρνησης. Ελπίζουμε να μάθετε από την ιστορία μας και να μην αφήσετε τα παιδιά σας να πάθουν τα ίδια.»

Το 1998, οι αδερφές έκαναν μήνυση στην κυβέρνηση και πήραν $2.8 εκατομμύρια αλλά η Yvonne πέθανε το 2001.

Οι δύο αδερφές που έχουν επιβιώσει σπάνια δίνουν συνεντεύξεις αλλά γιόρτασαν τα 83α τους γενέθλια.

Τα πρώτα πεντάδυμα στον κόσμο, χώρισαν νωρίς. Οι δύο αδερφές ζουν ήσυχη ζωή όπως όλοι οι παππούδες αλλά θα έχουν για πάντα μία θέση στην ιστορία για την κακοποίηση που βίωσαν.

Δες επίσης

Κώστας Κόκλας: «Δεν πιστεύω στον Θεό, αλλά μου αρέσει να επισκέπτομαι μοναστήρια»

Για το κεφάλαιο πίστη και θρησκεία, μίλησε μεταξύ άλλων ο Κώστας Κόκλας, με τον ηθοποιό να ...