Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Άρθρα / Άδικη Απόλυση και Εργατική Νομοθεσία – Πότε είναι άδικη η απόλυση

Άδικη Απόλυση και Εργατική Νομοθεσία – Πότε είναι άδικη η απόλυση

Eνδεικτικές περιπτώσεις άδικης απόλυσης είναι περιπτώσεις καλής τη πίστης ή αντίθετες προς τα χρηστών ήθη, π.χ. από εκδίκηση ή φθόνο, σε περιπτώσεις όπου ο εργαζόμενος απολύεται επειδή φέρνει την υπόθεσή του, στο δικαστήριο, όπως Σε περιπτώσεις που ο εργοδότης ισχυρίζεται ότι υπάλληλος έχει διαπράξει ή ανέχτηκε παράνομες δραστηριότητες.

Πρόκειται για περιπτώσεις παράνομης απόλυσης, απόλυση εγκύου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, και για περίοδο τουλάχιστον 18 μηνών μετά τη γέννηση παιδιού, απόλυση υπαλλήλου σε άδεια, απόλυση στρατιώτη, απόλυση συνδικαλιστικών χωρίς αυτήν. . Απόλυση ατόμων με αναπηρία χωρίς προηγούμενης απόφαση αρμόδιας επιτροπής, χωρίς απόφαση αρμόδιας επιτροπής.

Η εργατική νομοθεσία κωδικοποιεί την εξαρτημένη εργασία από την αρχή μέχρι το τέλος Ειδικότερα, αναφέρει το εφαρμοστέο δίκαιο που αφορά τη σύσταση, λειτουργία, τροποποίηση και λήξη όλων των όρων εξαρτημένης εργασίας στις διάφορες διατάξεις του Επιπλέον, καλύπτει το εμπόριο, τις εργασιακές σχέσεις, τα συστήματα εκμετάλλευσης, τις συλλογικές συμβάσεις και τον ρόλο των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

  Τα σημαντικά χαρακτηριστικά του εργατικού δικαίου είναι τα εξής:

1) Είναι ένας ειδικός οργανισμός, ο οποίος ιδρύθηκε το αστικό δίκαιο τα θεμέλια, οι αρχές και οι θεσμούς τους προήλθαν νωρίς από άλλους κλάδους του δικαίου. είναι διαφορετικό.

2) Οι συλλογικές συμβάσεις, όπως οι συλλογική διαπραγματεύσεις και τα αποτελέσματά τους και οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας. δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο εργατικό δίκαιο.

3) Δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη προστασία της προσωπικότητας των εργαζομένων ως κοινωνικά όντων με ιδιαίτερη θέση και δικαιώματα στον άξονα της παραγωγική διαδικασίας.

4) Προσαρμόζεται τις κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές μέσα στις οποίες αναπτύσσονται οι εργασιακές σχέσεις, παρουσιάζοντας έναν ισχυρό κοινωνικό ρόλο που εξισορροπεί τα συγκρουόμενα συμφέροντα μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών.

5) Σε αντίθεση με άλλους κλάδους δικαίου, Έχει διεθνή χαρακτήρα γιατί σε μεγάλο βαθμό αποτελείται από ένα διεθνές πεδίο εργασίας. Όταν μια διεθνής σύμβαση εργασίας επικυρώνεται από μια χώρα ενσωματώνεται στο κρατικό δίκαιο, γεγονός που συμβαίνει συχνά στο εργατικό δίκαιο.

Οι αρχές του εργατικού δικαίου είναι οι εξής:

1) Η αρχή της δημόσιας ασφάλειας, που καθιστά την εργασία δημόσιο δικαίωμα υπό τη προστασία του εργατικού δικαίου.

2) την αρχή της προσωπικής προστασίας που θεσπίζει τις υποχρεώσεις των εργοδοτών και περιορίζει τα δικαιώματα τους να προστατευθεί το ευάλωτο μέρος της εργασιακής σχέσης.

3) αρχή της ελευθερίας δράσης, σύμφωνα με την οποία ο εργαζόμενος μπορεί να επιλέξει σε ποιόν υπάλληλο θα αναθέσει εργασία και ποια εργασία θα κάνει. Εάν αποφασίσει να ενεργήσει, οπωσδήποτε θα πρέπει να ασκήσει διοικητική εξουσία, εκτός εάν γίνει κατάχρηση.

4) Η αρχή της κοινωνικής αυτονομίας, όπου οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να θεσπίζουν νομικά πρότυπα και να επιλύουν αμοιβαίες διαφορές μέσω συλλογικών συμβάσεων εργασίας

5) Η αρχή της συλλογικότητας στις εργασίας σχέσεις, που αποτελεί μέρος της αρχής της κοινωνικής αυτονομίας. Η κοινωνική αυτονομία γίνεται πραγματικότητα μέσα από την ελευθερία της επικοινωνίας και το πεδίο ανάπτυξης της είναι η συλλογικότητα. Αυτό δικαιολογούσε τη μεταφορά των περισσότερων συμβάσεων εργασίας από τις ατομική στις συλλογική διαπραγματεύσεις και ρυθμίσεις.

6) Η αρχή της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι, που ορίζει ότι οι επαγγελματικές οργανώσεις των εργαζομένων είναι φορείς των συλλογικών τους συμφερόντων. Οι εργαζόμενοι έχουν συνταγματικώς κατοχυρωμένη το δικαίωμα σύστασης και συμμετοχής ή αποχής από σωματείο.

7) Η αρχή της κοινωνικής ασφάλισης ως εργατικό δίκαιο επιδιώκει να εξισορροπήσει και να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των συμφερόντων των εργαζομένων, των συμφερόντων των εργοδοτών και της γενικότερης οικονομίας της χώρας.

Τέλος, να σημειωθεί ότι ο εργατολόγος είναι ιδανικός επιστήμονας στις εργασιακών σχέσεις γιατί παρακολουθεί την εξέλιξη του εργατικού δικαίου και εξετάζει ατομικού και συλλογικού εργατικού νόμους καθώς και νομολογίας Σε συνεχή ανάπτυξη. Ο εργατολόγοςΚωνσταντίνος Καμούζης είναι έμπειρος και δίκαιος σε όλα τα στάδια της υπόθεσης, με σεβασμό στον ανθρωπιά και του πελάτες του.

Δες επίσης

“Κράτος Οπερέτα”

Γράφει ο Δρ. Κώστας Πατέρας D. Ed., M. Ed., Ph.D. Μεγάλη είναι η δυσαρέσκεια και ...