Υλικά
- 500 γρ bio αλεύρι ολικής (3,5 κούπες)
- 300 γρ χλιαρό νερό (1 κούπα και 1/4)
- 9 γρ ξηρή μαγιά (1 κτσ)
- 1 κτσ bio σιρόπι σφενδάμου
- 2 κτσ bio έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 κτγ αλάτι
- 1 κτσ bio λιναρόσπορος
- 1 κτσ bio κολοκυθόσπορος
φόρμα 20χ11
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ ρίχνουμε το χλιαρό νερό, την μαγιά , το σιρόπι σφενδάμου, την μισή ποσότητα αποό το αλεύρι και ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα σύρμα.
- Κάνουμε στοφα τον φούρνο τον ανοίγουμε στις αντιστάσεις στους 100 c για 1 λεπτό ,τον κλείνουμε και έπειτα βάζουμε μέσα το μείγμα ψωμιού μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
- Ρίχνουμε μέσα στο μείγμα το ελαιόαδο, το αλάτι ,το υπόλοιπο αλεύρι και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη.
- Σκεπάζουμε με μια μεμβράνη κάνουμε ξανά τον φούρνο στόφα με την ίδια διαδικασία και αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
- Ανοίγουμε την ζύμη με έναν πλάστη και πασπαλίζουμε λιναρόσπορο και κολοκυθόσπορο πάνω σε όλη την επιφάνεια.
- Πατάμε ελαφρώς με τα χέρια μας να κολλήσει καλά και έπειτα κλείνουμε την ζύμη και από τις δυο πλευρές .
- Ρολάρουμε την ζύμη και την πλαθουμε ελαφρώς λαδώνοντας τα χέρια μας.
- Την βά;ζουμε σε μια λα;δωμένη φόρμα 20χ11 εκ. σκεπασμένη με μεμβράνη και την αφήνουμε μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
- Αφιαρούμε την μεμβράνη και την αφήνουμε για ακόμη 10 λεπτά να ξεκουραστεί.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις για 50-55 λεπτά στους 180 c.
- Το αφήνουμε να κρυώσει για 20 λεπτά και έπειτα ξεφορμάρουμε.
Το ψωμί είναι έτοιμο να το απολαύσετε!!
Το πιο νόστιμο και αφράτο πολύσπορο ψωμί ολικής άλεσης!!