Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Διατροφή / Αφράτο Πολύσπορο Ψωμί Ολικής άλεσης

Αφράτο Πολύσπορο Ψωμί Ολικής άλεσης

Υλικά
  • 500 γρ bio αλεύρι ολικής (3,5 κούπες)
  • 300 γρ χλιαρό νερό (1 κούπα και 1/4)
  • 9 γρ ξηρή μαγιά (1 κτσ)
  • 1 κτσ bio σιρόπι σφενδάμου
  • 2 κτσ bio έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κτγ αλάτι
  • 1 κτσ bio λιναρόσπορος
  • 1 κτσ bio κολοκυθόσπορος

φόρμα 20χ11

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το χλιαρό νερό, την μαγιά , το σιρόπι σφενδάμου, την μισή ποσότητα αποό το αλεύρι και ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα σύρμα.
  2. Κάνουμε στοφα τον φούρνο τον ανοίγουμε στις αντιστάσεις στους 100 c για 1 λεπτό ,τον κλείνουμε και έπειτα βάζουμε μέσα το μείγμα ψωμιού μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
  3. Ρίχνουμε μέσα στο μείγμα το ελαιόαδο, το αλάτι ,το υπόλοιπο αλεύρι και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη.
  4. Σκεπάζουμε με μια μεμβράνη κάνουμε ξανά τον φούρνο στόφα με την ίδια διαδικασία και αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
  5. Ανοίγουμε την ζύμη με έναν πλάστη και πασπαλίζουμε λιναρόσπορο και κολοκυθόσπορο πάνω σε όλη την επιφάνεια.
  6. Πατάμε ελαφρώς με τα χέρια μας να κολλήσει καλά και έπειτα κλείνουμε την ζύμη και από τις δυο πλευρές .
  7. Ρολάρουμε την ζύμη και την πλαθουμε  ελαφρώς λαδώνοντας τα χέρια μας.
  8. Την βά;ζουμε σε μια λα;δωμένη φόρμα 20χ11 εκ. σκεπασμένη με μεμβράνη και την αφήνουμε μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
  9. Αφιαρούμε την μεμβράνη και την αφήνουμε για ακόμη 10 λεπτά να ξεκουραστεί.
  10. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις για 50-55 λεπτά στους 180 c.
  11. Το αφήνουμε να κρυώσει για 20 λεπτά και έπειτα ξεφορμάρουμε.

Το ψωμί είναι έτοιμο να το απολαύσετε!!

Το πιο νόστιμο και αφράτο πολύσπορο ψωμί ολικής άλεσης!!

Δες επίσης

Πώς να αποθηκεύετε τους ξηρούς καρπούς για να μην χαλάσουν γρήγορα

Εάν αποθηκεύετε τους ξηρούς καρπούς σας στο ντουλάπι της κουζίνας σας, τότε πρέπει να γνωρίζετε ...