Οι υπάλληλοι γενικών καθηκόντων, οι πωλητές σε καταστήματα, οι σερβιτόροι και οι βοηθοί παρασκευής τροφίμων, βρίσκονται στην πρώτη τετράδα των επαγγελμάτων με τον μεγαλύτερο δυναμισμό στην ελληνική επικράτεια, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Μηχανισμού Διάγνωσης Αναγκών για την αγορά εργασίας που παρουσιάστηκε χθες.
Ακολουθούν επαγγέλματα όπως οι υπάλληλοι πληροφόρησης πελατών και οι επαγγελματίες του χρηματοοικονομικού και μαθηματικού κλάδου.
Οι μελετητές αναγνωρίζουν, αφενός, πως η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας είναι ίσως το πιο θετικό και ελπιδοφόρο αποτέλεσμα της ελληνικής οικονομίας, αφετέρου, πως αγρότες και δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι αυξήθηκαν κατά το διάστημα 2015-2016, είναι οι δύο κλάδοι με τους περισσότερους εργαζόμενους.
Αναλυτικά, οι μελετητές της έκθεσης καταγράφουν τα στοιχεία που δείχνουν πως το 2017 δημιουργήθηκαν 143.545 νέες θέσεις εργασίας μισθωτών ιδιωτικού δικαίου, κατά 7.285 περισσότερες από το 2016.
Οι δραστηριότητες υπηρεσιών εστίασης διαθέτουν τις περισσότερες νέες θέσεις εργασίας από το 2014 έως το 2017 (με διακυμάνσεις μεταξύ των ετών), κάτι που δεν εκπλήσσει, δεδομένης της αυξανόμενης αντιπροσώπευσης στην αγορά εργασίας επαγγελμάτων που συνδέονται με τον τουρισμό, με αυξημένη ωστόσο την επισφάλεια ως προς τις εργασιακές συνθήκες που επικρατούν και την έντονη εποχικότητα που τα χαρακτηρίζει.
Το λιανικό εμπόριο είναι ο αμέσως επόμενος κλάδος βάσει ισοζυγίου από το 2014-2017 (επίσης με διακυμάνσεις, λόγω της μείωσης του ισοζυγίου το 2017), εύρημα που ερμηνεύει και την ευρύτερη δυναμική στο επάγγελμα των πωλητών.
enikos