Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Ελλάδα / Άγριος καυγάς μεταξύ δημάρχου Κω και Χριστοδουλοπούλου: ‘Είστε απίστευτη ψεύτρα’. ‘Κι εσείς περίγελος’

Άγριος καυγάς μεταξύ δημάρχου Κω και Χριστοδουλοπούλου: ‘Είστε απίστευτη ψεύτρα’. ‘Κι εσείς περίγελος’

Άναψαν τα αίματα στην χτεσινή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ για το προσφυγικό. Απίστευτοι διάλογοι μεταξύ δημάρχου της Κω και της αναπληρώτριας υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Τασίας Χριστοδουλοπούλου

Έντονο φραστικό επεισόδιο μεταξύ της αναπληρώτριας υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αρμόδιας για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, Τασίας Χριστοδουλοπούλου και του δημάρχου της Κω, Γιώργου Κυρίτση, υπήρξε στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, όπου συζητήθηκε το μεταναστευτικό.

Η κυρία Χριστοδουλοπούλου κατηγόρησε τον δήμαρχο της Κω ότι δεν συνεργάζεται, και εκείνος από την πλευρά του την κατηγόρησε ότι είναι η υπεύθυνη για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα νησιά.

Μάλιστα, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης που κάλυπταν το γεγονός, ο διάλογος μεταξύ των δύο φέρεται να είναι ο εξής:

Η κα Χριστοδουλοπούλου, μετά την τοποθέτηση όλων των δημάρχων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την αυξημένη ροή μεταναστών και έπειτα από την επίθεση που εξαπέλυσε στο πρόσωπό της ο δήμαρχος Κω, Γιώργος Κυρίτσης, ενημερώνοντας ως προς τον σχεδιασμό και τη χάραξη της μεταναστευτικής πολιτικής, είπε χαρακτηριστικά: «Δεν θα ρωτήσουμε τον κύριο Κυρίτση εάν θα κάνουμε κέντρα υποδοχής, είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Είστε μια απίστευτη ψεύτρα», απάντησε ο κ. Κυρίτσης ενώ ο διάλογος που ακολούθησε είναι ενδεικτικός του τεταμένου κλίματος της συνεδρίασης.

Τ. Χριστοδουλόπουλου: «Κάντε μου μήνυση, γίνεστε περίγελος»

Γ. Κυρίτσης: «Ελάτε στην Κω, δεν τολμάτε»

Τ. Χριστοδουλόπουλου: «Δεν θέλω διάλογο μαζί σας. Όλη η Ευρωπαϊκή Ένωση ξέρει τον ρόλο σας»

Γ. Κυρίτσης: «Τον δικό σας ρόλο έχουν καταλάβει. Μάλλον δεν έχετε αντιληφθεί ότι έχετε απέλθει»

Η νέα ένταση έληξε με παρέμβαση του προέδρου της ΚΕΔΕ, κ. Γιώργου Πατούλη. Λαμβάνοντας εκ νέου τον λόγο, η κα Χριστοδουλοπούλου «απολογήθηκε» εξαπολύοντας πυρά προς όλους τους δημάρχους και λέγοντας: «Στην ουσία είμαι αναπληρώτρια υπουργός εσωτερικών. Βάλαμε το “μεταναστευτικής πολιτικής” αλλά ο ρόλος μου είναι συγκεκριμένος. Δεν είπα ότι θα φτιάξω κέντρα υποδοχής σε όλα τα νησιά αλλά μόνο σε εκείνα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Δεν είπα ότι θα κάνω και στη Μύκονο».

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Δρίτσας απαντώντας στις κατηγορίες των δημάρχων ότι δεν υπήρχε επικοινωνία και ενημέρωση. Υπερασπιζόμενος την κα Χριστοδουλοπούλου, υπογράμμισε: «Όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουμε. Όταν λέω μέχρι εκεί μπορούμε, δεν είναι γιατί ο υπουργός κάνει διακοπές στη Μύκονο. Εγώ σας συμπονάω».

Από τα πυρά της κας Χριστοδουλοπούλου δεν ξέφυγε ούτε ο δήμαρχος Παιονίας, ο οποίος την κατηγόρησε λέγοντας τα εξής: «Θέλουμε να σας πάρουμε τηλέφωνο και δεν το σηκώνετε.»

«Σας παρακαλώ, ούτε σας ξέρω ούτε το τηλέφωνό σας έχω», απάντησε η κα Χριστοδουλοπούλου.

Η ένταση συνεχίστηκε στη συνεδρίαση με πολλούς δημάρχους να αντιδρούν και τον κ. Δρίτσα να τους λέει: «Μιλάτε καλύτερα δεν σας προσέβαλα».

Προς το τέλος της ομιλίας της, απευθυνόμενη σε δήμαρχο που κριτίκαρε τη δουλειά της η Τασία Χριστοδουλοπούλου είπε: «Αυτό που έχω κάνει θα το γράψει η ιστορία, είτε αρνητικά είτε θετικά. Για εσάς δε νομίζω να γράψει τίποτα».

Διαβάστε ολόκληρη την τοποθέτηση του δημάρχου Κω, Γιώργου Κυρίτση, για το μεταναστευτικό στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Αναλυτικά:

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ αλλά και τη συντριπτική πλειοψηφία των δημάρχων, για τη στήριξη που παρείχαν στο Δήμο Κω.

Ήταν πολύ σημαντική για μας αυτή η στήριξη, ιδιαίτερα όταν κάποιοι επιχείρησαν να μας μεταφέρουν δικές τους ευθύνες, να μας στοχοποιήσουν και να μας τρομοκρατήσουν για το γεγονός ότι δεν δεχόμαστε να μετατρέψουμε το νησί μας σε αποθήκη ψυχών και διεκδικούσαμε βιώσιμες, άμεσες και ρεαλιστικές λύσεις.

Η αύξηση των μεταναστευτικών ροών είναι πλέον ανεξέλεγκτη.

Η Ελλάδα αποδείχθηκε ότι ήταν απροετοίμαστη.

Είναι δυνατό να πιστεύει κανείς ότι η λύση στο πρόβλημα είναι οι μειοψηφικές ιδεοληψίες κάποιων που δεν μπορούν να καταλάβουν ούτε τη διάκριση και τη διαφορά που υπάρχει μεταξύ πρόσφυγα και παράνομου μετανάστη;

Είναι δυνατό η Ελλάδα να πιστεύει ότι μπορεί να διαχειριστεί μόνη της το πρόβλημα;

Είναι δυνατόν να πιστεύει ότι μπορεί να αλλάξει τη στάση της Ευρώπης στο μεταναστευτικό; Είδαμε που οδήγησαν αυτές οι ψευδαισθήσεις, σε ένα τρίτο και πιο επώδυνο μνημόνιο.

Η Ευρώπη ουσιαστικά αρνείται να δεχθεί την αναλογική κατανομή ενός αριθμού προσφύγων που πρότεινε ο αρμόδιος επίτροπος , ο κ. Αβραμόπουλος. Και μιλάμε για έναν αριθμό μόλις 40.000 όταν στην Ελλάδα μόνο έχουν μπει μόνο 150.000 από την αρχή του χρόνου, οι οποίοι φυσικά δεν είναι όλοι πρόσφυγες.

Η Γαλλία όταν άρχισαν να μπαίνουν από την Ιταλία, παράνομοι μετανάστες, ανέπτυξε δυνάμεις στα σύνορα. Εμπόδισε την είσοδο τους και όποιοι μπήκαν από τα δάση, συνελήφθησαν και με την εφαρμογή της συνθήκης Δουβλίνο, τους έστειλαν πίσω στη χώρα πρώτης εισόδου ( δηλαδή στην Ιταλία).

Η Αγγλία δεν θέλησε να δεχθεί ούτε τους ελάχιστους που είχαν μαζευτεί στη σήραγγα της Μάγχης και μεταχειρίστηκε και βία. Σκηνές που δεν έχουμε ξαναδεί. Παράλληλα φρουρεί με ακταιωρούς το θαλάσσιο πέρασμα της Μάγχης.

Η Ουγγαρία υψώνει φράχτη και κλείνει τη δίοδο από τα Βαλκάνια. Βέλγιο, Ισπανία, Πολωνία, Τσεχία και άλλες χώρες, αρνούνται να υπάρξει αναλογική κατανομή προσφύγων, διαφωνούν με το σχέδιο Αβραμόπουλου.

Τελευταία εξέλιξη: Γαλλία και Αγγλία, μέσω των υπουργών εσωτερικών τους, υπέγραψαν συμφωνία για τη διαχείριση του μεταναστευτικού. Το 80% αυτής της συμφωνίας αναφέρεται σε μέτρα προστασίας και φρούρησης των συνόρων τους και μόνο ένα μικρό μέρος σε ανθρωπιστική βοήθεια.

Αντιλαμβανόμαστε τους κινδύνους;

Δύο μόνο επισημάνσεις θα κάνω σε σχέση με αυτούς τους κινδύνους.

α) Αν τα Σκόπια κλείσουν τα σύνορα και αυτό που είδαμε τις τελευταίες ημέρες γίνει μόνιμη κατάσταση; Αν κλείσει η διέλευση από τα Βαλκάνια, μέσω Ουγγαρίας; Πόσοι θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα;

β) Αν αρχίσουν οι άλλες χώρες, όταν η κατάσταση φτάσει στο απροχώρητο, να κάνουν εφαρμογή της συνθήκης Δουβλίνο και να μας τους ξαναστέλνουν πίσω, τότε τι θα συμβεί;

Για να καλυφθεί η ανυπαρξία του Κράτους στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στα νησιά, κάποιοι προσπάθησαν να μεταθέσουν τις ευθύνες τους στην αυτοδιοίκηση, κάποιοι προσπαθούν να δραπετεύσουν από το πρόβλημα , μεταθέτοντας τις ευθύνες τους στους νησιωτικούς δήμους.

-Φταίει μήπως ο Δήμος Κω για το γεγονός ότι η διαδικασία της ταυτοποίησης δεν μπορεί, αποδεδειγμένα πλέον να γίνει στην Κω; Δεν τους το είχαμε επισημάνει από την πρώτη στιγμή, ότι δεν υπάρχουν ούτε υποδομές αλλά ούτε και προσωπικό και ότι με το ρυθμό που έρχονται πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες, το πρόβλημα είναι μη διαχειρίσιμο;

-Φταίει ο Δήμος της Κω για την υγειονομική βόμβα του Κάπτεν Ηλίας ή η ανευθυνότητα κάποιων που δημιούργησαν αυτή την υγειονομική βόμβα μέσα στην πόλη της Κω, έφτιαξαν μια αποθήκη ψυχών, έκαναν το νησί μας πόλο έλξης για τους παράνομους μετανάστες και τους άφησαν εκεί χωρίς φαγητό και χωρίς υγειονομική παρακολούθηση;

-Φταίει ο Δήμος της Κω για την πολιτική ανοιχτών συνόρων ή για την ακρίβεια κατάλυσης των θαλάσσιων συνόρων μας, που έχουν μετατρέψει τη θαλάσσια περιοχή της Κω σε παράδεισο των διακινητών και των κυκλωμάτων

δουλεμπόρων; Ο ίδιος ο κ. Πανούσης είπε προχθές ότι τα σύνορα πρέπει να φυλάσσονται και ότι η Ελλάδα πρέπει να έχει πολιτική αποτροπής στο μεταναστευτικό.

– Φταίει ο Δήμος της Κω που η Ελληνική Πολιτεία δεν έχει απορροφήσει 460,7 εκ. ευρώ, τα οποία είναι διαθέσιμα από την Ε.Ε για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού; Που δεν έχει ακόμα οριστεί η αρμόδια αρχή για την διαχείριση και κατανομή σε δράσεις αυτών των χρημάτων;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

στην Ελλάδα, με τους σημερινούς ρυθμούς και την κατάσταση που επικρατεί θα μπουν πάνω από 300.000 πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες το 2015.

Πόσους αντέχουμε ως χώρα;

Πόσους αντέχουν η Κως, η Λέσβος, η Σάμος, η Λέρος, το Φαρμακονήσι

Η θέση μας είναι ξεκάθαρη.

Από την πρώτη στιγμή καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις.

Στην Κω αλλά και στα άλλα νησιά δεν μπορεί να γίνει ταυτοποίηση.

Τελεία και παύλα. Έχει αποδειχθεί στην πράξη.

Η διαδικασία της ταυτοποίησης είναι μία μεθόδευση για να κρατούν εγκλωβισμένους, όσο το δυνατόν περισσότερο, τους παράνομους μετανάστες και πρόσφυγες στα νησιά.

Δεν μπορεί να γίνει γιατί δεν υπάρχουν ούτε υποδομές ούτε προσωπικό. Στην Κω ταυτοποιούνται 100-150 την ημέρα, αν δεν υπάρξει πρόβλημα στο σύστημα, και έρχονται 700-1000.

Δεν υπάρχουν ούτε ηλεκτρονικές υποδομές, ούτε χώροι αλλά ούτε και προσωπικό.

Και επειδή κάποιοι μιλούν γενικώς και αορίστως περί ενίσχυσης της Δωδεκανήσου με 250 αστυνομικούς, να μάθετε ποια είναι η αλήθεια.

Από τους 250 αστυνομικούς, που υποτίθεται θα έρχονταν σε όλα τα Δωδεκάνησα για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, μόνο 16 εκδήλωσαν επιθυμία να έρθουν.

Από την πρώτη στιγμή προτείναμε, με επιμονή και συνέπεια, την άμεση μετακίνηση παράνομων μεταναστών και προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα.

Εκεί που μπορούν να δημιουργηθούν κέντρα υποδοχής.

Αυτή ήταν άλλωστε και μία από τις αποφάσεις της κυβέρνησης στη σύσκεψη που έγινε τον περασμένο Απρίλιο στο Μαξίμου, οι οποίες ουδέποτε εφαρμόστηκαν.

Στην Κω δεν μπορεί να υπάρξει κέντρο υποδοχής , όπως το εννοούν κάποιοι.

Γιατί δεν συντρέχει και δεν τηρείται καμία από τις προϋποθέσεις.

Γιατί Κράτος, Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής και Ύπατη Αρμοστεία δεν δίνουν καμία από τις εγγυήσεις που ζητάμε.

Γιατί με 1.000 αφίξεις καθημερινά, σύντομα το κέντρο αυτό ( μέσα σε 15 μέρες) θα έχει 10.000 και πλέον παράνομους μετανάστες και πρόσφυγες.

Δείτε τι συμβαίνει στη Μυτιλήνη.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι Αστυνομικές Αρχές ζητούν να κλείσει το κέντρο της Μόριας στη Μυτιλήνη. Με εξεγέρσεις , φωτιές, συγκρούσεις.

Στην Κω του τουρισμού δεν μπορούν να δημιουργηθούν τέτοιες δομές.

Κάποιοι μας φέρνουν ως παράδειγμα το κέντρο υποδοχής στην Ορεστιάδα. Είναι δυνατόν να συγκρίνουν την Κω του τουρισμού με την Ορεστιάδα;

Το Κέντρο Υποδοχής στην Κω:

-Θα μετατραπεί σε γκέτο και μόνιμο καταυλισμό. Σε χρόνο ρεκόρ θα έχει 10-15.000 παράνομους μετανάστες και πρόσφυγες.

-Θα γκετοποιήσει την ευρύτερη περιοχή στην οποία θα λειτουργεί.

-Δεν θα πληροί καμία προϋπόθεση από αυτές που θέσαμε.

-Δεν θα μπορεί να γίνει ταυτοποίηση, δεν θα υπάρχει υγειονομική κάλυψη, θα ξεσπάσουν συγκρούσεις. Δεν μπορείς να κρατάς 10.000 ανθρώπους κλεισμένους και περιορισμένους για μέρες, χωρίς να συμβεί κάτι τέτοιο.

-Θα λειτουργήσει ως κράχτης για όσους περιμένουν απέναντι, θα το χρησιμοποιούν ως asset οι δουλέμποροι και τα κυκλώματα.

-Θα οδηγήσει, πολύ σύντομα, σε έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας για την Κω, την οποία θα πληρώσει ακριβά ο τουρισμός μας.

Καμία περιοχή της Κω δεν πληροί τις προϋποθέσεις. Κανένας δεν μας δίνει τις εγγυήσεις που ζητάμε γιατί πολύ απλά δεν υπάρχουν ούτε εγγυήσεις αλλά ούτε και προϋποθέσεις.

Η θέση μας είναι ξεκάθαρη.

Η μόνη ρεαλιστική λύση, σε ότι αφορά την άμεση διαχείριση είναι η λύση του πλοίου.

Μόνιμα το πλοίο στην Κω, πλοία και στα άλλα νησιά. Εκεί θα γίνεται η διαδικασία της ταυτοποίησης ή στην ηπειρωτική χώρα. Με το πλοίο θα γίνεται η άμεση μεταφορά προσφύγων και παράνομων μεταναστών.

Δεν συναινούμε στη δημιουργία κέντρου πρώτης υποδοχής στην Κω.

Δεν συναινούμε στην καταστροφή του νησιού μας.

Δεν είμαστε ρατσιστές. Όπου μπορούμε και με τα λίγα μέσα που έχουμε, βοηθάμε τους πρόσφυγες και ιδιαίτερα τις ευπαθείς ομάδες. Τις ανάγκες σίτισης όλων αυτών των ανθρώπων στην Κω τις κάλυπταν οι απλοί πολίτες, η Ένωση Ξενοδόχων και οι επαγγελματίες του νησιού.

Επιμένουμε στην αστυνόμευση των θαλάσσιων συνόρων μας. Είναι βέβαιο ότι η Πολιτεία θα αναγκαστεί, εκ των πραγμάτων και από τις εξελίξεις, να πάρει σύντομα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση.

Ζητάμε ενίσχυση με ειδικές δυνάμεις της Αστυνομίας. Δεν θα δεχθούμε εικόνες όπως της Μυτιλήνης, με μαχαιρώματα και συγκρούσεις στο λιμάνι.

Ο Δήμαρχος Κω και η δημοτική αρχή, για όσους δεν το ξέρουν, δεν τρομοκρατούνται από συκοφαντικές επιθέσεις.

Ο Δήμος Κω θα συνεχίσει να έχει καθαρή και δυνατή φωνή, επιχειρήματα και προτάσεις που κανείς δεν μπορεί να αγνοεί.

Από εκεί και πέρα, η ΚΕΔΕ, ως το ανώτατο συλλογικό όργανο της αυτοδιοίκησης νομιμοποιείται και οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο:

Να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις.

Ποιες είναι αυτές:

-Διαχωρισμός των προσφύγων, που τίθενται υπό ειδικό καθεστώς προστασίας, από τους παράνομους μετανάστες. Οι παράνομοι μετανάστες πρέπει να επαναπροωθούνται.

Δεν είναι όλοι Σύριοι κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Στην Τουρκία έχει στηθεί μια φάμπρικα με πλαστά διαβατήρια και έγγραφα που εμφανίζουν όλους τους παράνομους μετανάστες ως Σύριους. Και πιθανότατα ανάμεσα τους να βρίσκονται και ακραία στοιχεία.

Άρα, πόροι για την επαναπροώθηση παράνομων μεταναστών στις χώρες από τις οποίες ήρθαν και πίεση στην Τουρκία για να αποδεχθεί τη συμφωνία επανεισδοχής που υπέγραψε το 2011.

-Ενιαίο σύστημα ασύλου, με διαχείριση των αιτήσεων ασύλου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με αιτήσεις που θα κατατίθενται είτε σε ειδικά κέντρα σε τρίτες χώρες είτε ηλεκτρονικά. Για να μην πληρώνουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι τους δουλέμπορους για να έρθουν στην Ευρώπη και να μην διακινδυνεύουν τη ζωή τους. Για να ταξιδεύουν κανονικά. Για να έρχονται μόνο οι πρόσφυγες.

Αυτές είναι πρωτοβουλίες και προτάσεις που αξίζει να υιοθετήσει και να αναδείξει η ΚΕΔΕ.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Εύχομαι όλα όσα είπα να αποτελέσουν αντικείμενο προβληματισμού.

Μίλησα και μιλάω πάντα με στοιχεία.

Καταθέτω προτάσεις ρεαλιστικές και βιώσιμες, επισημαίνω υπαρκτούς κινδύνους.

Όσοι πιστεύουν ότι τα νησιά του Αιγαίου μπορούν να σηκώσουν το βάρος της διαχείρισης των ανεξέλεγκτων μεταναστευτικών ροών, δεν είναι μόνο ανεύθυνοι είναι και επικίνδυνοι.

news247/Πηγή: aftodioikis.gr, dimokratiki.gr, kostoday.com

Δες επίσης

Άγρια δολοφονία στην Εύβοια: Δύο αδέλφια σκότωσαν τον πατέρα τους

Ανείπωτη τραγωδία το πρωί της Τρίτης 17 Δεκεμβρίου σε χωριό της Εύβοιας και συγκεκριμένα στην περιοχή της ...

Αφήστε μια απάντηση