Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Κόσμος / Αγρότες: Καζάνι που βράζει ολόκληρη η Ευρώπη – Κινητοποιήσεις σε πολλές χώρες BINTEO

Αγρότες: Καζάνι που βράζει ολόκληρη η Ευρώπη – Κινητοποιήσεις σε πολλές χώρες BINTEO

“Ο αγροτικός κόσμος πεθαίνει”: το κίνημα διαμαρτυρίας των Ισπανών αγροτών έφθασε σήμερα στο κέντρο της Μαδρίτης όπου τεράστιες αυτοκινητοπομπές τρακτέρ με τους οδηγούς τους διαδήλωσαν κατά της αβεβαιότητας στον τομέα όπως και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Χιλιάδες αγρότες από όλη την Ισπανία κατέβηκαν στους δρόμους της Μαδρίτης σε μια συναυλία από κόρνες, κουδούνια αγελάδων και τύμπανα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ένωσης Συνδικάτων (Union de Uniones) αλλά και ομάδων αγροτών που κινητοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ανάμεσά τους, 500 κατάφεραν να φθάσουν στο κέντρο της πόλης πάνω σε τρακτέρ σύμφωνα με τη νομαρχία. Συντεταγμένοι σε πέντε φάλαγγες από περίπου εκατό οχήματα η κάθε μια, έφθασαν στο υπουργείο Γεωργίας πίσω από πανό που έγραφαν: “ο αγροτικός κόσμος πεθαίνει” ή “χωρίς την ύπαιθρο, η πόλη δεν τρώει”.

Αποκορύφωμα ενός κινήματος οργής που ξεκίνησε πριν από τρεις εβδομάδες, στον απόηχο διαδηλώσεων που οργανώθηκαν κυρίως στη Γαλλία και τη Γερμανία, η διαδήλωση αυτή οδήγησε σε πολλά μποτιλιαρίσματα και προκάλεσε κάποιες εντάσεις με τις δυνάμεις της τάξης.

“Να ακουστούμε”

“Αυτό που θέλουμε, είναι να ακουστούμε, είναι οι αρχές να καταλάβουν ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χοσέ Ιγνάθιο Ρόχο, 58 ετών, που ήρθε να διαδηλώσει από το Μπούργος (βόρεια) κατά των τιμών “που δεν μας επιτρέπουν να ζήσουμε” και μιας “γραφειοκρατίας” την οποία χαρακτηρίζει υπερβολική.

“Εγώ εργάζομαι 14 ώρες τη μέρα. Και όταν τελειώνω τη μέρα μου στο χωράφι, υπάρχουν πάντα χαρτιά που με περιμένουν”, λέει, ιδιοκτήτης με την κόρη του ενός αγροκτήματος 3.300 στρεμμάτων όπου καλλιεργούνται σιτηρά και εκτρέφονται ζώα.

Τη σκυτάλη παίρνει ο Μπερναρντίνο Ερνάντεθ, που ήρθε να διαδηλώσει με ένα πανό όπου γράφει: “η γραφειοκρατία καταστρέφει την εκμετάλλευσή μου”. “Όλα για τη διοίκηση. Θα χρειαζόμουν έναν άνθρωπο με πλήρες ωράριο, είναι αδύνατο”, λέει ο 70χρονος αγρότης.

Ιδιοκτήτης μιας έκτασης 400 στρεμμάτων κοντά στην Κουένκα (κέντρο), αυτός ο αμπελουργός απασχολούσε κατά το παρελθόν τρεις υπαλλήλους. “Σήμερα έχω μόνο έναν, λόγω της μείωσης της τιμής του σταφυλιού”, εξηγεί: “Δουλεύω, αλλά χάνω χρήματα”.

Ερωτηθείς στη δημόσια τηλεόραση, ο εθνικός συντονιστής της Union de Uniones, Λουίς Κορτές, κάλεσε την ισπανική κυβέρνηση να καταβάλει περισσότερες προσπάθειες για “απλοποίηση” των διοικητικών διαδικασιών και να προστατεύσει τους αγρότες, πολλοί από τους οποίους αναγκάζονται να “πουλάνε με ζημιά”.

Χρειάζεται ένας καλύτερος “έλεγχος των εισαγωγών”, είπε ο συνδικαλιστής ηγέτης, επιρρίπτοντας την ευθύνη στον αθέμιτο ανταγωνισμό από προϊόντα εισαγόμενα από μη ευρωπαϊκές χώρες. Θα πρέπει να “υπόκεινται στους ίδιους περιορισμούς” για το περιβάλλον “όπως εκείνοι που επιβάλλονται στους Ισπανούς αγρότες”, επέμεινε.

Εκτός από τη διαδήλωση στη Μαδρίτη, πολλές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην Ισπανία, κυρίως στη Μούρθια (νοτιοανατολικά), την Παλένθια (βόρεια) και τη Μάλαγα (νότια), έπειτα από κάλεσμα αυτή τη φορά τριών επαγγελματικών οργανώσεων που εκπροσωπούν τον τομέα: της Asaja, της COAG και της UPA.

“Κατοπτρικά μέτρα”

Σε μια ανακοίνωση, ο υπουργός Γεωργίας Λουίς Πλάνας διαβεβαίωσε ότι είναι “πλήρως εμπλεκόμενος” προκειμένου να “φέρει απαντήσεις στις ανησυχίες των αγροτών”, υπενθυμίζοντας ότι ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ένα πακέτο μέτρων υποστήριξης στον τομέα έπειτα από συνάντηση με τα συνδικάτα.

Ο υπουργός δεσμεύθηκε εξάλλου εκ νέου τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες για την εφαρμογή “κατοπτρικών μέτρων”, ενός μηχανισμού που προβλέπει ότι τα εισαγόμενα προϊόντα πρέπει να τηρούν τους ίδιους κανόνες που απαιτούνται για τους Ευρωπαίους γεωργούς.

Γαλλία: Αγρότες εισέβαλαν στην έδρα του κολοσσού των γαλακτοκομικών Lactalis

Περίπου 200 οργισμένοι διαδηλωτές κατέλαβαν σήμερα την έδρα της πολυεθνικής γαλακτοκομικών προϊόντων Lactalis στο Λαβάλ, στη δυτική Γαλλία, διεκδικώντας καλύτερες απολαβές για τους κτηνοτρόφους, μετέδωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Με τη βοήθεια δύο τρακτέρ, οι διαδηλωτές όρμησαν στην είσοδο των εγκαταστάσεων του αγροβιομηχανικού κολοσσού και εισέβαλαν στον χώρο υποδοχής, τον οποίο κάλυψαν με αυτοκόλλητα που έγραφαν επικριτικά συνθήματα.

«Η Lactalis, είναι η νούμερο ένα εταιρεία γαλακτοκομικών στον κόσμο που δεν μπορεί να πληρώσει σωστά τους παραγωγούς της», δήλωσε σε δημοσιογράφους η Λοράνς Μαραντολά, εκπρόσωπος Τύπου της συνδικαλιστικής ένωσης Confédération paysanne, η οποία απηύθυνε κάλεσμα για την κινητοποίηση.

«Η Lactalis αποτελεί το παγκόσμιο έμβλημα εταιρειών που τρέφονται από τη δουλειά μας, από τις τιμές των προϊόντων μας και την εργασία των αγροτών», συμπλήρωσε.

«Υπάρχουν τόσα κέρδη που δεν φθάνουν στους παραγωγούς και τους εκτροφείς, πρόκειται για το απόλυτο σκάνδαλο», είπε επίσης η Μαραντολά, κατηγορώντας τη Lactalis ότι προβαίνει σε «αντίποινα» προς τους κτηνοτρόφους που διαμαρτύρονται για τις μεθόδους του ομίλου, αρνούμενο να πάρει το γάλα τους.

Ερωτηθείσα σχετικά με τις νέες κυβερνητικές ανακοινώσεις υπέρ των αγροτών, η Μαραντολά έκρινε πως ο υποσχόμενος νόμος που θα εγγυάται στους αγρότες ένα εισόδημα το οποίο θα λαμβάνει υπόψη το κόστος παραγωγής, δεν μπορεί να περιμένει.

«Η προτεραιότητα των προτεραιοτήτων δεν μπορεί να περιμένει το καλοκαίρι», τόνισε.

 

Παρά τις δεσμεύσεις της γαλλικής κυβέρνησης, ιδίως την υποχώρηση από το να μετράται η μείωση της χρήσης των παρασιτοκτόνων, οι Γάλλοι αγρότες διατηρούν την πίεση, απηχώντας την οργή των αγροτών που διαδηλώνουν και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Διαδηλωτές προχώρησαν σε αποκλεισμούς δρόμων στο νοτιοδυτικό τμήμα της Γαλλίας, ενώ πέταξαν κοπριά σε δρόμους μεταξύ του Αζάν και του Μοντομπάν.

Με κύκλο εργασιών άνω των 28 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2022, η Lactalis εκθρόνισε έναν άλλο κολοσσό, την Danone, ως τη μεγαλύτερη γαλλική εταιρεία στον αγροδιατροφικό τομέα και εισήλθε στις κορυφαίες 10 εταιρείες παγκοσμίως του κλάδου.

Ιδιοκτησίας από το 1933 της οικογένειας Μπεσνιέ, ο όμιλος μετρά 270 εργοστάσια παραγωγής σε 51 χώρες και 85.000 εργαζόμενους. Τα προϊόντα της πωλούνται σε 150 χώρες.

Πολωνία: Οι αγρότες άδειασαν ουκρανικά δημητριακά στις ράγες του τρένου

Χθες, Πολωνοί αγρότες άνοιξαν δύο βαγόνια με ουκρανικά προϊόντα στα σύνορα των δύο χωρών και άδειασαν τα δημητριακά που περιείχαν στις ράγες του τρένου, σύμφωνα με την τοπική αστυνομία, προκαλώντας την οργή του Κιέβου.

Οι αγρότες εμποδίζουν τα ουκρανικά φορτηγά να μπουν στην Πολωνία, διαμαρτυρόμενοι για τον «αθέμιτο ανταγωνισμό», όπως τον χαρακτηρίζουν.

Σήμερα οι αγρότες ενέτειναν τις κινητοποιήσεις τους, μπλοκάροντας σχεδόν 100 δρόμους και μεθοριακές διαβάσεις, καταγγέλλοντας τις «ανεξέλεγκτες» εισαγωγές ουκρανικών αγροτικών προϊόντων και τροφίμων και ζητώντας να επανεξεταστούν οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί. Οι διαδηλώσεις τους εντάσσονται σε ένα ευρύτερο κίνημα διαμαρτυρίας των αγροτών σε όλη την Ευρώπη, με αφορμή την εισαγωγή φτηνότερων προϊόντων από αυτά που παράγουν οι ίδιοι.

«Μια ομάδα αγροτών κατέλαβε τη σιδηροδρομική γραμμή κατά μήκος του αποκλεισμένου δρόμου και έμεινε εκεί (…) για μερικά λεπτά. Οι δυνάμεις ασφαλείας δεν επενέβησαν. Παρατηρήσαμε ότι μικρή ποσότητα δημητριακών ρίχτηκε στις ράγες», είπε η εκπρόσωπος της αστυνομίας του Πρέμισλ.

Η Πολωνία στηρίζει σθεναρά την Ουκρανία στον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας, όμως οι διαμαρτυρίες των δυσαρεστημένων Πολωνών αγροτών προκάλεσαν την οργή των ουκρανικών αρχών. Αντιδρώντας στο σημερινό επεισόδιο στη Μεντίκα, μια πολωνική κοινότητα στα σύνορα με την Ουκρανία, ο Ουκρανός υπουργός Γεωργίας Μίκολα Σόλσκι είπε ότι το Κίεβο «καταδικάζει τέτοιες μορφές διαμαρτυρίας» προσθέτοντας ότι το βαγόνι μετέφερε καλαμπόκι με προορισμό τη Γερμανία. «Το να εμποδίζεται το εμπόριο της Ουκρανίας με άλλες χώρες του κόσμου είναι απαράδεκτο και αντίθετο με τους κοινούς ουκρανοπολωνικούς στόχους», τόνισε στην ανακοίνωσή του.

Ο υπουργός Υποδομών Ολεξάντρ Κουμπράκοφ από την πλευρά του χαρακτήρισε το επεισόδιο «πολιτική προβοκάτσια με στόχο να διχάσει τα έθνη μας».

«Εδώ και δύο χρόνια, οι Ουκρανοί αγρότες μαζεύουν τα σιτηρά φορώντας αλεξίσφαιρα γιλέκα, δεχόμενοι ρουκέτες και υπό την απειλή των ναρκών», συνέχισε ο Κουμπράκοφ στην ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, προσθέτοντας ότι η παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια «εξαρτάται από τα ουκρανικά σιτηρά».

Η εταιρεία των ουκρανικών σιδηροδρόμων καταδίκασε επίσης το επεισόδιο, δηλώνοντας «σκανδαλισμένη από τις ενέργειες των Πολωνών διαδηλωτών» και ζητώντας «να σταματήσουν οι παράνομες πράξεις».

 Αποκλεισμένοι σχεδόν 100 δρόμοι και μεθοριακές διαβάσεις με την Ουκρανία

Την Δευτέρα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η κατάσταση στα σύνορα καταδεικνύει «τη διάβρωση της αλληλεγγύης σε καθημερινή βάση».

Νωρίτερα, δεκάδες τρακτέρ συγκεντρώθηκαν στο Ρίκι, σε απόσταση 100 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Βαρσοβίας, απ’ όπου ξεκίνησαν για να αποκλείσουν τον αυτοκινητόδρομο S17, που οδηγεί στην πόλη Λούμπλιν και στα σύνορα με την Ουκρανία. Στον αυτοκινητόδρομο τους περίμεναν εκατοντάδες άλλοι αγρότες με τα τρακτέρ τους, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι διαδηλωτές είχαν υψώσει στα αγροτικά μηχανήματα πολωνικές σημαίες και πλακάτ στα οποία έγραφαν συνθήματα όπως «σταματήστε την ανεξέλεγκτη εισαγωγή ουκρανικών προϊόντων» και «η γεωργία αργοπεθαίνει».

«Είμαι εδώ για να σταματήσουν οι περιορισμοί που επέβαλε η ΕΕ και, κυρίως, για να σταματήσει η εισαγωγή ουκρανικών προϊόντων. Φέτος το σιτάρι πωλείται στη μισή τιμή σε σύγκριση με την περσινή χρονιά», είπε ο Τόμας Γκόλακ, ιδιοκτήτης καμιάς 150αριάς στρεμμάτων όπου καλλιεργεί δημητριακά και εκτρέφει ζώα.

Ένας άλλος αγρότης, ο Μίχαλ Μαγκνουσέφσκι, είπε ότι οι ευρωπαϊκές πολιτικές απέτυχαν πλήρως». «Πώς γίνεται να ανοίγουμε τα σύνορα σε κάτι που δεν ελέγχεται καθόλου; Εμείς, όταν μεταφέρουμε κάτι στο εξωτερικό, περνάμε από εκατοντάδες διαφορετικούς ελέγχους ενώ εδώ δεν συμβαίνει τίποτα, απλώς φτάνουν εδώ (σ.σ. τα προϊόντα) και αυτό είναι όλο», εξήγησε.

enikos

Δες επίσης

Κολομβία: Συνελήφθη η 23χρονη εκτελέστρια με το ψευδώνυμο «η κούκλα» – Έσπερνε τον τρόμο με την συμμορία της

Στα χέρια της αστυνομίας της Κολομβίας βρίσκεται μία 23χρονη με αγγελικό πρόσωπο που έχει πάρει το ψευδώνυμο ...