H απόφαση
«Αν και ο συγκεκριμένος κανονισμός, που καταρτίστηκε το 1966, φυσικά δεν περιλαμβάνει ρητή απαγόρευση περί βραχυχρόνιας μίσθωσης μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας, προέβλεψε ρητώς περιπτώσεις απαγορευμένης χρήσης και έθεσε στους συνιδιοκτήτες συγκεκριμένους κανόνες και δεσμεύσεις, ακόμα και για περιπτώσεις χρήσεων ανάλογων με αυτής επί βραχυχρόνιων μισθώσεων. Η συγκεκριμένη παραχώρηση της χρήσης αντίκειται στους επίμαχους περιορισμούς και απαγορεύσεις που απορρέουν εκ του κανονισμού και συνιστά ανεπίτρεπτη αλλαγή», επισημαίνεται στην απόφαση, με το Πρωτοδικείο να:
* Υποχρεώνει τους πέντε ιδιοκτήτες να παύσουν και να μην προβούν στο μέλλον σε παραχώρηση της χρήσης των επίμαχων ιδιοκτησιών ως τουριστικό κατάλυμα με βραχυχρόνια μίσθωση μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας σε τρίτα πρόσωπα, παρέχοντας σε αυτά υπηρεσίες πανσιόν ή ξενοδοχείου, περιοριζόμενοι στη, σύμφωνα με τον κανονισμό, χρήση αυτών.
* Απειλεί καθ’ εκάστου των εναγομένων χρηματική ποινή 800 ευρώ για κάθε παράβαση της υποχρέωσης, που πηγάζει από τον κανονισμό.
* Υποχρεώνει έκαστο των ιδιοκτητών, όταν αυτός παραχωρεί σε τρίτο λόγω μισθώσεως ή για οποιαδήποτε άλλη αιτία τη χρήση των διαμερισμάτων, να ενημερώνει τον εκάστοτε μισθωτή ή αυτόν στον οποίο παραχωρείται η χρήση για τις υποχρεώσεις που επιτάσσει ο κανονισμός και η σύσταση της πολυκατοικίας, όπως επίσης και το διαχειριστή.
* Κηρύσσει την απόφαση προσωρινά εκτελεστή, λαμβάνοντας υπόψη ότι «η επιβράδυνση της εκτέλεσης είναι δυνατόν να επιφέρει σημαντική ζημία στην πλειονότητα των ιδιοκτητών, ενώ δεν θα βλάψει ανεπανόρθωτα τους ηττημένους διαδίκους.
Αλώνιζαν…
Για αλόγιστη χρήση των διαμερισμάτων από πλευράς των υπομισθωτών κάνουν λόγο στην αγωγή τους οι ιδιοκτήτες, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Σε κάθε ιδιοκτησία διέμεναν τουλάχιστον 10 άτομα ανά διάρκεια μίας μίσθωσης, χωρίς να αποδεικνύεται ότι αυτά αποτελούσαν μέλη της ιδίας οικογένειας ή συγγενικά με αυτούς πρόσωπα, γεγονός το οποίο εξ αντικειμένου δημιουργούσε απαγορευμένη, κατά τον κανονισμό, συρροή κόσμου και αιτία πρόκλησης κινδύνων για την ησυχία των υπολοίπων». Κατά τους πρώτους μήνες του 2019, μάλιστα, οι υπομισθωτές «κυκλοφορούσαν καπνίζοντας ημίγυμνοι στον κοινόχρηστο διάδρομο και στο κεντρικό κλιμακοστάσιο. Επιπλέον, η πλειονότητα δημιουργούσε υπερβολικό θόρυβο, με φωνές και διαπληκτισμούς, ακόμα και κατά τις μεσημεριανές και βραδινές ώρες κοινής ησυχίας, με συνέπεια να διαταράσσεται η ηρεμία και ψυχική υγεία των υπολοίπων. Σε άλλο σημείο δε, υπογραμμίζεται πως «οι υπομισθωτές ήρθαν μεταξύ τους και σε συμπλοκή, χρησιμοποιώντας ξύλα ή καρέκλες», ενώ «πολλοί εξ αυτών προέβαιναν σε αλόγιστη χρήση του αποχετευτικού δικτύου, ρίπτοντας στο χώρο του μπάνιου και δη εντός των ειδών υγιεινής, ακατάλληλα προς τούτο αντικείμενα». Παράλληλα, τα διαμερίσματα χρησιμοποιούνταν ως τόποι διασκέδασης, «με αποτέλεσμα να δημιουργείται κοσμοσυρροή, η οποία συνοδευόταν από δημιουργία μη ανεκτών θορύβων και ιδιαιτέρων οχλήσεων, με συνέπεια να υφίσταται ιδιαίτερα έντονη και διαρκής όχληση και να εδραιωθεί το αίσθημα ανασφάλειας στους λοιπούς συνιδιοκτήτες και ενοίκους».
Ο αντίλογος
Για αγωγή, η άσκηση της οποίας έχει ως μοναδικό σκοπό να πληγούν τόσο οι ίδιοι όσο και ο θεσμός της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων, κάνουν λόγο από την πλευρά τους οι πέντε ιδιοκτήτες.
«Οι επίμαχες μισθώσεις όχι μόνο δεν έχουν προκαλέσει οχλήσεις στην πολυκατοικία, αλλά αντιθέτως, λόγω του ευέλικτου χαρακτήρα τους και της λειτουργικότητάς τους, έχουν επιφέρει έσοδα τα οποία δεν θα είχαμε, δεδομένου ότι η πολυκατοικία βρίσκεται πλησίον της υποβαθμισμένης περιοχής της πλατείας Βικτωρίας», σημειώνουν χαρακτηριστικά. Όσον αφορά στην παραβίαση του κανονισμού, οι ιδιοκτήτες επισημαίνουν πως ακόμη και εάν υποτεθεί αληθής «δεν είναι σε ένταση και έκταση σημαντική, ώστε να δικαιολογεί την άσκηση της επίμαχης αγωγής».
Πηγή πληροφοριών εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”