Ούτε η Κάρλα δείχνει να επιβαρύνει τον Παγασητικό Κόλπο με τα νερά που διοχετεύονται στη θάλασσα αυτή την περίοδο, οκτώ μήνες μετά τις διπλές καταστροφικές πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου. Νέες, επίσημες αναλύσεις για λογαριασμό της Α’ ΒΙ.ΠΕ. Βόλου, τις οποίες έλαβε, κατόπιν αίτησης που κατέθεσε στον φορέα, η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, Αννα Μαρία Παπαδημητρίου, «απαντούν» στην αγωνία πολιτών για ενδεχόμενη ρύπανση των ακτών από την πλευρά της Κάρλας και αφορούν σε φυσικοχημικούς παράγοντες.
Όπως είναι γνωστό, ήδη τα πρώτα αποτελέσματα της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας για τις ακτές κολύμβησης στους Δήμους Βόλου, Νοτίου Πηλίου και Αλμυρού, δείχνουν ότι τα νερά του Παγασητικού είναι κατάλληλα για κολύμβηση. Οι αναλύσεις αφορούν στο μικροβιακό φορτίο, με την κ. Παπαδημητρίου να διαβεβαιώνει επισήμως προχθές ότι «τα αποτελέσματα δεν είναι απλώς καλά, αλλά άριστα» και να τονίζει ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, με στόχο τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.
Ωστόσο, έχει καλλιεργηθεί δυσπιστία και πολλοί αμφισβητούν ακόμη και τις πλέον επίσημες μετρήσεις για την καταλληλότητα των νερών κολύμβησης. Μάλιστα, πολλοί επικαλούνται τη συνέχιση της διοχέτευσης νερών από την Κάρλα στον Παγασητικό και ανησυχούν για το φορτίο που χύνεται στη θάλασσα.
Στην ανησυχία αυτή έρχονται να απαντήσουν νέες επίσημες μετρήσεις που έγιναν στην έξοδο της Κάρλας προς τον Παγασητικό και συγκεκριμένα στη γέφυρα της Α’ ΒΙ.ΠΕ. Βόλου, παράπλευρα της επιχείρησης της Coca Cola. Τις μετρήσεις υποχρεούται, βάσει ΑΕΠΟ (Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων) της Βιομηχανικής Περιοχής με την υπ’ αριθμ. 8440/21.12.1995 Απόφαση Νομάρχη Μαγνησίας, να κάνει ο φορέας της Α’ ΒΙ.ΠΕ. Βόλου.
Η δειγματοληψία έγινε στις οκτώ Μαΐου από διαπιστευμένο εργαστήριο και έδειξε ότι τα αποτελέσματα παραμέτρων που αναλύθηκαν είναι εντός ορίων.
Μετρήθηκαν το ph, η αγωγιμότητα και τα αιωρούμενα στερεά που έδειξαν ότι είναι σε χαμηλά επίπεδα. Μετρήθηκαν επίσης οι δείκτες ρύπανσης COD (χημικώς απαιτούμενο οξυγόνο) και BOD (βιολογικό απαιτούμενο οξυγόνο), που ήταν χαμηλή. Για την ακρίβεια δεν ανιχνεύτηκε BOD ενώ το COD είναι χαμηλό.
Σύμφωνα με τους δείκτες ρύπανσης που είναι χαμηλοί φαίνεται ότι ούτε η Κάρλα επιβαρύνει τον Παγασητικό Κόλπο ή ότι υπάρχει κίνδυνος για την υγεία των πολιτών.
Σημειώνεται ότι αναμένονται τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών που διενήργησε το ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ. για λογαριασμό του Δήμου Βόλου, καθώς και οι μετρήσεις που ανακοίνωσε ότι θα κάνει ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας κι ακόμη δεν έχει διενεργήσει.
ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ
Πηγή: taxydromos.gr