Κυριακή, 24 Νοεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Τοπικά / Ακυροι οι τίτλοι σπουδών 18 ιδιωτικών Τεχνικών Σχολών. Μεταξύ τους και 2 στα Τρίκαλα

Ακυροι οι τίτλοι σπουδών 18 ιδιωτικών Τεχνικών Σχολών. Μεταξύ τους και 2 στα Τρίκαλα

Άκυροι κρίνονται οι τίτλοι σπουδών 18 ιδιωτικών Τεχνικών Σχολών ενώ οι κάτοχοί τους αποκλείστηκαν από την τελευταία προκήρυξη του ΑΣΕΠ για θέσεις εργασίας στα Νοσοκομεία της χώρας.

Οι κάτοχοί τους αποκλείστηκαν από προκήρυξη του ΑΣΕΠ για προσλήψεις σε νοσοκομεία. Καλούνται να δώσουν ξανά εξετάσεις, ακόμη και όσοι διορίστηκαν στο Δημόσιο το 1998.
Τα ιδιωτκά ΤΕΕ που εξέδιδαν παράνομους τίτλους είναι 2 στην Άρτα, 1 στη Βοιωτία, 3 στη Θεσσαλονίκη, 1 στις Σέρρες, 1 στην Αττική, 2 στα Τρίκαλα και 7 στη Λάρισα!
Οι τίτλοι 18 ιδιωτικών σχολείων κηρύσσονται άκυροι και οι απόφοιτοί τους αποκλείονται από διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ για διορισμό στο δημόσιο.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας επισημαίνει ότι οι κάτοχοι των παράνομων τίτλων σπουδών από τους συγκεκριμένους φορείς ιδιωτικής εκπαίδευσης υποχρεώνονται να δώσουν εξετάσεις για να τους χορηγηθούν νόμιμοι τίτλοι.

Τούτο δεν ισχύει μόνο για όσους αναμένουν διορισμό, ή επρόκειτο να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, αλλά και για τους ήδη διορισμένους στο δημόσιο.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι στο προσεχές χρονικό διάστημα, πρόκειται να διενεργήσει ειδικές πτυχιακές εξετάσεις προκειμένου να χορηγηθούν πτυχία στους μαθητές Α΄ και Β΄ Κύκλου των συγκεκριμένων Ιδιωτικών ΤΕΕ και ότι «περισσότερες λεπτομέρειες για τη διεξαγωγή των παραπάνω εξετάσεων θα δοθούν με νεότερη ανακοίνωση στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Η ΟΙΕΛΕ

Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί δικαίωση για τον δεκαετή και πλέον αγώνα της καθώς, «επιτέλους, μπαίνει φραγμός στο αισχρό φαινόμενο διορισμού στο δημόσιο κατόχων παράνομων τίτλων σπουδών και τίθενται σε εφαρμογή ο Νόμος Γιαννάκου (παρ. 1, 2 του άρθρου 24 του ν. 3577/2007) και η επέκτασή του με το Νόμο Φίλη (παρ. 5 του άρθρου 34 του ν. 4415/2016)».

Η Ομοσπονδία είχε από το 2005 φέρει στο φως αποδείξεις που αφορούν στην έκδοση παράνομων τίτλων σπουδών από τα ιδιωτικούς φορείς πολλές περιοχές της Ελλάδας. Με αδιαφανείς διαδικασίες χιλιάδες σπουδαστές έλαβαν πτυχίο με «άριστα. Οι παράνομοι τίτλοι έδωσαν τη δυνατότητα στους «απόφοιτους» αυτούς να καταδολιεύσουν διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ με αποτέλεσμα να εργάζονται σήμερα στο στενό και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, σε θέσεις τις οποίες αξιοκρατικά θα έπρεπε να έχουν καταλάβει παιδιά από τη δημόσια εκπαίδευση που αποφοίτησαν με τον ιδρώτα τους. Στη μηχανή παραγωγής των παράνομων αυτών τίτλων ενεπλάκησαν τοπικοί παράγοντες πολιτικών κομμάτων και διοικητικά στελέχη της εκπαίδευσης. Διόλου τυχαίο ότι οι κυβερνήσεις από το 2007 έως το 2014 δεν έθεσαν σε εφαρμογή το Νόμο Γιαννάκου που όριζε ρητά την επανεξέταση των κατόχων των μαϊμού τίτλων για να προστατεύσουν τα «δικά τους παιδιά» που είχαν αναμιχθεί στο σκάνδαλο.

Η ΟΙΕΛΕ μέσω του Προέδρου της αναγκάστηκε την άνοιξη του 2014 να θέσει το ζήτημα προ των ευρωπαϊκών αρχών με αποτέλεσμα η Κομισιόν να λάβει αυστηρά μέτρα και να ζητήσει τη λήψη μέτρων για την καταπολέμηση της αδιαφάνειας στην ιδιωτική εκπαίδευση. Αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών οδηγιών ήταν η ψήφιση του άρθρου 28 του Ν. 4415/2016 αλλά και η σημερινή εξέλιξη με την ανακοίνωση εξετάσεων για τους κατόχους των παράνομων τίτλων. Ελπίζουμε να ολοκληρωθεί η διαδικασία εξυγίανσης για να γίνει πράξη το πολυετές αίτημα της ελληνικής κοινωνίας για ουσιαστική ισοτιμία των τίτλων σπουδών, για ισονομία και αξιοκρατία.

Δες επίσης

Αμεσο αίτημα του Δ. Τρικκαίων – Από Δευτέρα κλιμάκια του ΕΛΓΑ για επισήμανση της κατάστασης μετά την κακοκαιρία

Κλιμάκια με προσωπικό του ΕΛΓΑ θα βρίσκονται από τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024 στα χωριά ...

Αφήστε μια απάντηση