Ακριβαίνουν οι μάσκες την ώρα που φουντώνουν τα κρούσματα κορονοϊού λόγω της αναπροσαρμογής του ΦΠΑ. Συγκεκριμένα, καθώς τελειώνει η διάρκεια στην οποία αντισηπτικά και μάσκες βρίσκονταν υπό καθεστώς ΦΠΑ 6% δηλαδή σε μειωμένο συντελεστή και επανέρχονται στον ΦΠΑ 24 %, σαν αποτέλεσμα αυξάνονται και οι τιμές τους. Η αύξηση σε μία συσκευασία μασκών αρχικής τιμής 4 ευρώ είναι περίπου στα 70 λεπτά.
Της Αλεξίας Σβώλου
Το δυσάρεστο είναι ότι αυτό συμβαίνει την ώρα που ο οικογενειακός προϋπολογισμός πιέζεται από παντού. Βέβαια τα ελληνικά νοικοκυριά υφίστανται πολύ μεγαλύτερη πίεση από τις τιμές των καυσίμων, την ενέργεια και τα βασικά είδη διατροφής. Ωστόσο η μάσκα στη δεδομένη συγκυρία είναι ουσιαστικά το μοναδικό μας «όπλο» για να προστατευτούμε την ώρα που τα κρούσματα έχουν πάλι ξεπεράσει τις 12.000 στην ημερήσια καταγραφή, με τους ειδικούς να εκτιμούν πως επειδή υποδηλώνονται στην πραγματικότητα είναι πάνω από 20.000.
Την ίδια ώρα είναι πια κοινό μυστικό και φαίνεται από την πληθώρα των επαναλοιμώξεων που έχουν ξεπεράσει σχεδόν τις 160.000 στο σύνολο τους, ότι τα υπάρχοντα εμβόλια δεν προστατεύουν από τον κίνδυνο μετάδοσης των υποπαραλλαγών Ο4 και Ο5 που έχουν επικρατήσει και συνιστούν ένα διαφορετικό κορονοϊό με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Οι δύο συγκεκριμένες υποπαραλλαγές διαφεύγουν και της φυσικής ανοσίας που έχει αποκτηθεί με προηγούμενη νόσηση από τα προηγούμενα στελέχη ή από τη «μητέρα» Όμικρον.
Σε αυτή τη νέα πραγματικότητα, οι μάσκες είναι αναντικατάστατες και το γεγονός ότι ακριβαίνουν δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς έχουν παραμείνει υποχρεωτικές σε συγκεκριμένους χώρους όπως είναι οι δομές υγείας οι μονάδες φροντίδας και τα μέσα μαζικής μεταφοράς- όπου και πάλι η εμπειρία δείχνει ότι πλέον δεν την χρησιμοποιούν όλοι οι επιβάτες.
Στο μεταξύ την σύγχυση του κόσμου εντείνει η λίγο διφορούμενη δήλωση από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών που προτρέπει το ευρύ κοινό ηλικίας άνω των 30 να κάνει την 4η δόση, αφού συνεννοηθούν με το γιατρό τους και χωρίς να υπάρχουν επιστημονικά ευρήματα που να στοιχειοθετούν πως η 4η δόση μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη προστασία.
Ωστόσο η τέταρτη δόση όπως άλλωστε και η τρίτη δόση θεωρούνται «εκ των ων ουκ άνευ» για τους ανθρώπους που είναι ηλικίας 60 ετών και άνω και θα ήταν ίσως μία καλύτερη στρατηγική στη δεδομένη στιγμή αν υπήρχε μία πολύ πιο ισχυρή σύσταση εμβολιασμού για τους ηλικιωμένους.
Τα άτομα ηλικίας 30 ετών και άνω, κατά κανόνα περνούν την λοίμωξη ήπια αν και πλέον είναι κοινό μυστικό ότι τόσο η Ο4 όσο και η Ο5 κάνουν υψηλούς πυρετούς, πονοκεφάλους, μεγάλη καταβολή δυνάμεων και κρατούν τον ασθενή στο κρεβάτι για αρκετές μέρες.
Και πάλι όμως πλην ελαχίστων εξαιρέσεων οι νεότεροι ασθενείς περνούν τη λοίμωξη μέχρι την αποδρομή της στο σπίτι και σπάνια χρειάζονται νοσηλεία. Αντίθετα τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και όλοι οι ευπαθείς λόγω υποκείμενων νοσημάτων ανεξαρτήτως ηλικίας χρειάζονται συχνότερα νοσηλεία.
Οι νοσηλείες έχουν και αυτές αυξηθεί – έχουν ξεπεράσει τις 200 ημερησίως ενώ πριν από ελάχιστες εβδομάδες ήταν περίπου στις 80 ημερησίως.
Για την ώρα δεν βλέπουμε αύξηση στους διασωληνωμένους που παραμένουν κάτω από 100 και στους θανάτους που συνήθως κυμαίνονται σε μονοψήφιο αριθμό, κάνουν όμως και μερικές κορυφώσεις, περνώντας τους 10 την ημέρα. Ωστόσο, όπως έχει δείξει η εμπειρία η αύξηση των κρουσμάτων και η αύξηση των νοσηλειών δημιουργούν ένα ντόμινο το οποίο δεν εκδηλώνεται ταυτόχρονα. Έτσι λοιπόν η οποιαδήποτε πίεση αυξηθεί στα νοσοκομεία και η οποιαδήποτε πίεση καταγραφεί στο σκληρούς δείκτες της πανδημίας δηλαδή τους διασωληνωμένους και τους θανάτους θα αργήσει λίγο να φανεί αλλά και πάλι το σύνολο των επιστημόνων δεν εκτιμά για το καλοκαίρι ότι θα υπάρξει μετρήσιμη πίεση στο σύστημα υγείας, παρότι είναι κοινό μυστικό ότι σε αρκετά νοσοκομεία έχουν μειωθεί οι κλίνες Covid, ώστε να ανοίξουν περισσότερα κρεβάτια για non Covid περιστατικά, τα οποία είχαν μείνει ξεκρέμαστα τόσο καιρό και κάποια στιγμή πρέπει να επανέλθει στην κανονικότητα η περίθαλψη αυτών των πολυάριθμων ασθενών.