Την Πέμπτη αναμένεται να ανακοινώσει η ΕΛΣΤΑΤ τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού για τον πρώτο μήνα του τρέχοντος έτους, με τις εκτιμήσεις να παραπέμπουν σε νέα αποκλιμάκωση του ρυθμού αύξησης των τιμών. Ουσιαστικά αναμένεται να αποτυπωθεί και στον εθνικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή αυτό που καταγράφηκε και στα στοιχεία που έδωσε για τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών, η Eurostat. Δηλαδή, μπορεί να μπαίνει “φρένο” στην αύξηση των τιμών, όμως αφενός αυτές έχουν “κατοχυρώσει” επίπεδα από τα οποία δύσκολα θα πέσουν κι αφετέρτου, ακόμη, υπάρχει “ανήφορος”, καθώς σταδιακά αποτυπώνεται στις τιμές, σήμερα. η άνοδος του κόστους παραγωγής των προηγούμενων μηνών.
Υπενθυμίζεται ότι, με βάση τη Eurostat, στο 7,2% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο στην Ελλάδα, ενώ στο 8,5% έφτασε στην ευρωζώνη, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Eurostat. Οι τιμές στην ενέργεια κατέγραψαν αύξηση κατά 17,2%, στα τρόφιμα και στο αλκοόλ κατά 14,1% και σε άλλα αγαθά αυξήθηκαν κατά 6,9%.
Υπενθυμίζεται ότι στο 9,2% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Δεκέμβριο, δίνοντας το στίγμα της επιβράδυνσης, όπως αναμενόταν, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat, έναντι 10,1% τον Νοέμβριο.
Τι λέει η αγορά;
Παράγοντες πάντως της αγοράς καταγράφουν με εύγλωττο τρόπο το τι συμβαίνει στα ράφια αυτές τις ημέρες. “Δεν θα ξαναγυρίσουμε εκεί που ήμασταν! Σε κάποια προϊόντα θα μαζευτούν οι τρέλες, πχ στο ηλιέλαιο – αλλά και πάλι δεν ξέρω αν θα ξαναγυρίσει εκεί που ήταν. Τίποτα δεν θα ξαναγυρίσει εκεί που ήταν. Ούτε η ενέργεια, ούτε το μισθολογικό κόστος θα ξαναγυρίσει εκεί που ήταν – και αυτό δεν είναι κακό – άρα λοιπόν δεν υπάρχει περίπτωση να επανέλθουμε, αλλά θα λογικευτούμε. θα έρθει μία ισορροπία” ανέφερε μιλώντας σε “πηγαδάκι” δημοσιογράφων στην έκθεση HORECA 2023, ο Αριστοτέλης Παντελιάδης ιδιοκτήτης της εταιρείας METRO.
Τα προϊόντα
Όπως είπε καταγράφεται μια οριακή αποκλιμάκωση των τιμών σε κατηγορίες προϊόντων όπως π.χ. σε επίπεδο παραγωγού στο γάλα, κάτι που θα φανεί σε βάθος κάποιων μηνών, αλλά και στα χαρτικά, στα σπορέλαια και στο χοιρινό, είδη, που τους τελευταίους μήνες είχαν ανατιμηθεί σημαντικά. Ωστόσο, όπως είπε ο επικεφαλής της μεγάλης αλυσίδας, η μείωση των τιμών είναι “σταγόνα στον ωκεανό”, καθώς “ακόμα έρχονται αρκετές ανατιμήσεις και στα τρόφιμα και στα μη τρόφιμα”. “Οι πολυεθνικές σέρνουν τις ανατιμήσεις στα μη τρόφιμα, ενώ στα τρόφιμα οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν έχουν περάσει ακόμη το σύνολο της ανατίμησης του κόστους που έχουν δεχθεί” ανέφερε. “Αυτό όμως κάποια στιγμή θα τελειώσει” συμπλήρωσε και εξειδίκευσει:
“Για τις ελληνικές, για προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα, υπάρχει κατανόηση του τι γίνεται” ανέφερε ο κ. Παντελιάδης. “Εχουν συγκρατήσει τις ανατιμήσεις. Δεν έχουν περάσει το σύνολο της ανατίμησης του κόστους που έχουν δεχθεί. Αρα κάποια στιγμή είναι αναγκασμένοι να το κάνουν. Δε νομίζω ότι αυξάνονται ακόμα τα κόστη τους αλλά βγάζουν στη φόρα αυτά που έχουν συγκρατήσει. Άρα αυτό κάποια στιγμή θα τελειώσει” σημείωσε ο κ. Παντελιάδης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο περιθώριο της εκδήλωσης κοπής πίτας της “Πρωτοβουλίας ΕΛΛΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ” που αφορά ελληνικές παραγωγικές επιχειρήσεις, το Σαββατοκύριακο που πέρασε στην Εύβοια, ετέθη το θέμα εκτίναξης του κόστους παραγωγής λόγω ενέργειας, κυρίως, μετ΄ επιτάσεως.
Χαρακτηριστική η αναφορά του Χρήστου Παπαδημητρίου από την ομώνυμη μπράντα οξοποιίας “Papadimitriou”, που έκανε λόγο για τριπλασιασμό του κόστους ρεύματος, που μαζί με το ράλι των πρώτων υλών έχουν επιφέρει άνοδο 80% στο κόστος παραγωγής το 2022. Επίσης ο ο Νικόλαος Σέρρας από την εταιρεία που παράγει το νερό ΔΙΡΦΥΣ έκανε λόγο για “κούρεμα” 8% του μικτού περιθωρίου κέρδους λόγω του ενεργειακού ράλι.
Κόστος παραγωγής
Υπενθυμίζεται ότι αύξηση 16,5% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) τον Δεκέμβριο πέρυσι σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Δεκεμβρίου 2021, έναντι αύξησης 29,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2021 με το 2020. Η τάση αυτή όπως προαναφέρθηκε αποτυπώνεται με κάποια καθυστέρηση στο “ράφι”.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η νέα αύξηση στο κόστος παραγωγής των εγχώριων βιομηχανιών οφείλεται στις εξής μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών:
α. Στην αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού εξωτερικής αγοράς κατά 19,5%, και
β. Στην αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού εγχώριας αγοράς κατά 15,6%.
Παράλληλα, ο γενικός δείκτης παρουσίασε μείωση 2,4% τον Δεκέμβριο 2022 σε σύγκριση με τον δείκτη του Νοεμβρίου 2022, έναντι αύξησης 5,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2021.
Σε μέσα επίπεδα πέρυσι, ο γενικός δείκτης του παρουσίασε αύξηση 35,1% σε σύγκριση με τον μέσο γενικό δείκτη του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2021- Δεκεμβρίου 2021, έναντι αύξησης 13,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των προηγούμενων δωδεκαμήνων.
Στο πρώτο εξάμηνο
Πάντως ο επικεφαλής της εταιρείας METRO εκτίμησε ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους θα κοπάσει – πολέμου επιτρέποντος- η κούρσα ανόδου των ανατιμήσεων.
Μέχρι στιγμής πάντως η αγορά συνεχίζει να συρρικνώνεται σε επίπεδο όγκου πωλήσεων. Τον Ιανουάριο η κατανάλωση μειώθηκε 4-5%, σημαντικό ποσοστό. Ωστόσο όπως τόνισε ο κ. Παντελιάδης “ο καταναλωτής έχει φανεί πολύ ανθεκτικός. Με τέτοιο πληθωρισμό στα τρόφιμα που έφθασε στο 14% – 15% θα μπορούσαν τα πράγματα να είναι χειρότερα”.
Παράλληλα ο κ. Παντελιάδης, αναφερόμενος στο “καλάθι του νοικοκυριού” είπε πως έχει αρχίσει να ξεφουσκώνει. “Οι πελάτες δεν του δίνουν τη σημασία που του έδιναν στην αρχή. Δεν ασχολούνται ιδιαίτερα. Πλέον δεν έχει ιδιαίτερο νόημα για μένα”.
Νέα μέτρα
Πάντως εντός των επομένων ημερών αναμένονται οι εξαγγελίες για νέες παροχές και μέτρα στήριξης από το υπουργείο Οικονομικών. Το “πακέτο” των νέων ενισχύσεων περιλαμβάνει μειώσεις επιτοκίων και πάρα πολλές δόσεις στις ρυθμίσεις για τα χρέη προς το Δημόσιο, μέχρι και νέο πακέτο έκτακτων επιδοτήσεων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά και πρόγραμμα μειώσεων φόρων για τα επόμενα έτη.
“Έχει δημιουργηθεί ένας ασφαλής δημοσιονομικός χώρος” εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο ΑΝΤ1 και στην εκπομπή “Στούντιο με θέα”. Και προέβλεψε πως “τις επόμενες ημέρες θα γνωρίζουμε και το ποσό, αλλά θα είναι ασφαλής” προαναγγέλλοντας ότι με βάση αυτά “ο Πρωθυπουργός θα λάβει τις τελικές αποφάσεις για τα νέα μέτρα που θα εξαγγείλει για εργαζόμενους, συνταξιούχους και επιχειρήσεις –πέραν και όσων έχουν ήδη ως τώρα ανακοινωθεί”.
Να σημειωθεί ότι την ερχόμενη Τετάρτη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα έχουν μία πρώτη αλλά πλήρη εικόνα για την πορεία των εσόδων το 2023.
news247