Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Επιχειρηματικότητα / Ακρίβεια: Υπέρογκες οι αυξήσεις τιμών – Καταγγελίες για αισχροκέρδεια

Ακρίβεια: Υπέρογκες οι αυξήσεις τιμών – Καταγγελίες για αισχροκέρδεια

Σχεδόν κάθε μέρα αλλάζουν… προς τα πάνω οι τιμές των ειδών βασικής διατροφής αλλά και άλλων προϊόντων, με πολλές από αυτές να έχουν φτάσει πλέον σε δυσθεώρητα ύψη σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα. Το καλάθι της νοικοκυράς είναι περισσότερο άδειο από ποτέ, αφού πολύ μεγάλη είναι η μερίδα των καταναλωτών που αναγκάζεται να προχωρήσει σε λιγότερες αγορές, αφήνοντας στην άκρη ακόμα και πολύ απαραίτητα είδη. Αυτό διότι σε αντίθεση με την πορεία που ακολουθούν οι τιμές των προϊόντων αλλά και τις ασύλληπτες αυξήσεις στο χώρο της ενέργειαςοι μισθοί των πολιτών βρίσκονται καθηλωμένοι σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Μιλώντας στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας ΚαταναλωτώνΝίκος Τσεμπερλίδης, υποστηρίζει ότι σε μεγάλο μέρος της αγοράς κυριαρχεί η αισχροκέρδεια, με θύματα τους καταναλωτές αλλά και τις μικρότερες επιχειρήσεις. Όπως αναφέρει, πολλές από τις τελευταίες δε θα μπορέσουν να αντέξουν το επόμενο χρονικό διάστημα και θα εξαγοραστούν από μεγαλύτερες. Μάλιστα, κάποιες τέτοιου είδους εξαγορές έχουν ήδη γίνει το τελευταίο διάστημα.

Παράλληλα, ο ίδιος εξακοντίζει «βέλη» εναντίον του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος, όπως λέει, δε συνεργάζεται με τις καταναλωτικές οργανώσεις για την καταπολέμηση της ακρίβειας και ουσιαστικά αφήνει να κυριαρχεί η αισχροκέρδειαενώ χαρακτηρίζει ως «ανύπαρκτο» το Γενικό Γραμματέα Καταναλωτή.

Μεγάλες οι αυξήσεις στα βασικά είδη διατροφής και ρεύμα

Κατά τον κ. Τσεμπερλίδη, αν και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ) ο πληθωρισμός τον περασμένο Μάρτιο ήταν αυξημένος κατά 8,9% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021, στην αγορά ο μέσος όρος των αυξήσεων των τιμών είναι μεγαλύτερος και μπορεί να ξεπερνάει το 10%-12%. «Το ¨μάρμαρο¨ το πληρώνουν κυρίως οι φτωχότεροι καταναλωτές, διότι διαφορετικά αντιμετωπίζει τις αυξήσεις ένας υψηλόμισθος σε σχέση με ένα χαμηλόμισθο. Δυστυχώς, είναι τουλάχιστον διπλάσιος από αυτό το 8,9% ο πληθωρισμός των φτωχών και των οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα», λέει στο ethnos.gr ο κ. Τσεμπερλίδης.

Ο ίδιος παρουσιάζει χαρακτηριστικές περιπτώσεων ανατιμήσεων βασικών ειδών διατροφής, οι οποίες μέσα σε ένα χρόνο άγγιξαν ή έφτασαν σε διψήφια ποσοστά. Ειδικότερα, κατά τον κ. Τσεμπερλίδη τον τελευταίο χρόνο η τιμή των ελαίων και κυρίως του ελαιόλαδου αυξήθηκε μέχρι και 20%, οι αξίες γενικώς των κρεάτων είναι υψηλότερες κατά περίπου 10% και των αμνοεριφίων κατά 16%-17%, τα γαλακτοκομικά ανέβηκαν κατά 8%-9% και το ψωμί καθώς και τα υπόλοιπα δημητριακά κατά 7%-8%.

«Σε αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε και τις υπέρογκες αυξήσεις στο ρεύμαΈφτασαν, με βάση τα επίσημα στοιχεία, στο 80%, στο οποίο πρέπει να προσθέσουμε κι ένα 30%-40%, που είναι το κέρδος των εταιριών. Αυτές τις αυξήσεις δεν μπορεί να τις αντιμετωπίσει ο μέσος καταναλωτής. Πέντε-έξι επιχειρήσεις κερδοσκοπούν ασύστολα. Πουλούσαν τη μεγαβατώρα προς εξήντα ευρώ και κέρδιζαν. Τώρα την πουλάνε πάνω από 200 ευρώ, τη στιγμή που από μικρούς παραγωγούς αγοράζουν τη μεγαβατώρα προς 20-30 ευρώ. Δυστυχώς, το πρόβλημα στο ρεύμα ξεκινάει από τον πλημμελή έλεγχο των εταιριών, οι οποίες δεν είπαν την αλήθεια στους καταναλωτές. Έκρυψαν στοιχεία και δεν εξήγησαν στους καταναλωτές τη ρήτρα αναπροσαρμογής στα ψιλά γράμματα. Στο σημείο αυτό δεν έπαιξαν σωστά το ρόλο τους ούτε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ούτε η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή», τονίζει ο κ. Τσεμπερλίδης.

Αισχροκέρδεια στην αγορά – Ανύπαρκτη η Πολιτεία

Κατά τον κ. Τσεμπερλίδη, δύο είναι σήμερα οι λόγοι που οδηγούν στην υπέρμετρη ακρίβεια. Οι αντικειμενικοί παράγοντες που έφεραν την αύξηση του κόστους και η αισχροκέρδεια. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο, σημειώνει ότι η διαμορφωθείσα κατάσταση δίνει στον κάθε έναν τη δυνατότητα να κάνει… αρπαχτές στην αγορά.

«Από το καλοκαίρι άρχισε να περνάει το μήνυμα ότι τα προϊόντα θα αυξηθούν. Οι καταναλωτές γίναμε αποδέκτες, θεωρούμε την ακρίβεια ως μία φυσιολογική εξέλιξη, δεν αντιδρούμε και τρώμε την αισχροκέρδεια. Σε αυτήν πρέπει να στοχεύσουν Πολιτεία και πολίτες. Χρειαζόμαστε Γενική Γραμματεία Καταναλωτή που να προστατεύει τους καταναλωτές και όχι τις επιχειρήσεις. Δυστυχώς, ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή είναι ανύπαρκτος και ο υπουργός, Άδωνις Γεωργιάδης, δε μίλησε ποτέ με τις ενώσεις καταναλωτών, κάτι που θα έπρεπε να είχε κάνει, αν ήθελε να βρίσκεται στο πλευρό μας. Το Εθνικό Συμβούλιο Αγοράς και Καταναλωτή, το οποίο θα έπρεπε να συγκροτηθεί έξι φορές στα τελευταία τρία χρόνια, συγκροτήθηκε μόλις δύο φορές», τονίζει ο πρόεδρος του ΚΕΠΚΑ.

Κατά τον ίδιο, ακόμα και πολλά από τα πρόστιμα, που επιβάλλονται σε επιχειρήσεις που αισχροκερδούν, ουσιαστικά δεν καταβάλλονται, αφού η Πολιτεία δε φροντίζει να «δένει» καλά νομικά τις υποθέσεις.

«Επιβλήθηκε δέκα εκατομμύρια ευρώ πρόστιμο σε επιχείρηση για αισχροκέρδεια. Προσέφυγε δικαστικά και μετά από 2-3 χρόνια που τελεσιδίκησε η υπόθεση, δεν πλήρωσε ούτε ένα ευρώ. Αυτό διότι η Πολιτεία δεν ¨’εδεσε¨ καλά νομικά την υπόθεση. Η Πολιτεία πρέπει να δώσει στοιχεία στις καταναλωτικές οργανώσεις, για το ποιες επιχειρήσεις αισχροκερδούν και ποιες προχώρησαν σε μεγάλες αυξήσεις τιμών. Να μποϋκοτάρουμε τα πολύ αυξημένα σε τιμές προϊόντα ή και όλα τα προϊόντα της εταιρείας ή να μποϋκοτάρουμε τον μεσάζοντα, αν είναι δική του ευθύνη η μεγάλη αύξηση τιμώνΘέλει συνεργασία για να χτυπηθεί η ακρίβεια, την οποία η Πολιτεία δεν επιδιώκει, αφού και αυτή κερδίζει από την ακρίβεια. Για παράδειγμα, εξαιτίας της ακρίβειας ο ΦΠΑ θα είναι κατά 2% υψηλότερος από τον προϋπολογισθέντα. Άρα υπάρχει τεράστιο κέρδος για την Πολιτεία», τονίζει ο κ. Τσεμπερλίδης.

 

ethnos

Δες επίσης

Χριστουγεννιάτικο ωράριο στην αγορά των Τρικάλων

Ο Εμπορικός Σύλλογος Τρικάλων ενημερώνει τους συναδέλφους και το καταναλωτικό κοινό ότι το προτεινόμενο χριστουγεννιάτικο ...