Τι δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην κρίσιμη ομιλία του στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ που ξεκίνησε σήμερα, Σάββατο. Τόνισε πως η κυβέρνηση έχει κόκκινες γραμμές που δεν τις προδίδει και έκανε λόγο για πόλεμο που δέχεται από τους “ολιγάρχες” και από ηλεκτρονικά και έντυπα Μέσα
Σκληρή ομιλία Αλέξη Τσίπρα στο άνοιγμα των διήμερων διεργασιών της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ το μεσημέρι του Σαββάτου.
Ο πρωθυπουργός στάθηκε στις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης, που όπως είπε παραμένουν, και έκανε λόγο για πόλεμο που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ από τους οπαδούς της λιτότητας εντός Ελλάδας και από την “ελίτ των ολιγαρχών που φοροδιαφεύγαν τα προηγούμενα χρόνια”.
Είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υποχωρήσει σε παράλογες απαιτήσεις στο θέμα του ΦΠΑ.
Ο Πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι “δεν θα υποχωρήσουμε σε παράλογες απαιτήσεις” και συμπλήρωσε απευθυνόμενους προς όλους: “Όσοι μπορούν να συμβάλλουν στο να βρεθεί βιώσιμη λύση, να το κάνουν. Αλλιώς να σιωπήσουν”.
Αναφερόμενος ειδικά στο καίριο ζήτημα της απασχόλησης, τόνισε ότι “δεν συζητάμε σε καμία περίπτωση την περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας. Αντίθετα είμαστε έτοιμοι να επαναφέρουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις” και διαβεβαίωσε ότι “δεν αποδεχόμαστε περικοπή συντάξεων”.
Αναφερόμενος στο επίμαχο ζήτημα της διαπραγμάτευσης, έκανε σαφές ότι “δεν θα αποδεχθούμε όρους εξευτελιστικούς σε αυτή τη διαπραγμάτευση. Η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία δεν μπορεί να αντέξει νέα μέτρα”.
Αναλυτικά, ο πρωθυπουργός δήλωσε:
“Επιμένουν σε ακρότητες για να μην παραδεχθούν την αποτυχία τους. Θεωρούμε τις ακρότητες των θεσμών αντιαναπτυξιακές. Το τελευταίο που χρειάζεται η κοινωνία είναι νέα μέτρα ύφεσης. Ο ελληνικός λαός με την επιλογή του έβγαλε εισιτήριο χωρίς επιστροφή. Έχουμε αποδείξει ότι είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε υποχωρήσεις για να φτάσουμε σε αμοιβαίες υποχωρήσεις. Υποστηρίζουμε την Ευρώπη της αλληλεγγύης κόντρα σε όσους παραδίδουν δήθεν μαθήματα ηθικής. Οι δηλώσεις ορισμένων αξιωματούχων στις πιο κρίσιμες στιγμές δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες στην προσπάθεια εύρεσης λύσης και οικοδόμησης του κλίματος εμπιστοσύνης. Υψώνουν διαχωριστικές γραμμές εκεί που χρειάζεται διάλογος μαζί με όσους ψάχνουν ειλικρινά για εξεύρεση λύσης στην Ευρώπη.
Δεν θα αφήσουμε στο απυρόβλητο όσους ποντάρουν στην αποτυχία της ευρωπαϊκής ενοποίησης και με σχέδιο εξωθούν τα πράγματα σε ρήξη και διακινούν σενάρια εξόδου. Με διαρροές και δημοσίως. Θέλω να στείλω ένα καθαρό μήνυμα. Όσοι μπορούν να συμβάλλουν να το κάνουν. Όσοι δεν μπορούν, να σιωπήσουν. Εμείς παραμένουμε καθαροί απέναντι στους εταίρους. Κάναμε βήματα προσέγγισης αλλά έχουμε και κόκκινες γραμμές, έχουμε όρια. Όχι για λόγους ιδεολογικής εμμονής αλλά για λόγους επιβίωσης της κοινωνίας μας. Έχουμε ήδη κερδίσει πολλά. Να αλλάξουμε το βασικό σενάριο της κυβέρνησης Σαμαρά με το μεσοπρόθεσμο σχέδιο”.
Στη συνέχεια στάθηκε στα εργασιακά και στην αναδιάρθρωση των Ταμείων:
“Δεν συζητάμε την περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας αλλά είμαστε έτοιμοι να επαναφέρουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τη διαιτησία και αυτή είναι σημαντική στροφή σε σχέση με τον πυρήνα της μνημονιακής πολιτικής. Δεν αποδεχόμαστε περικοπή συντάξεων. Θα προχωρήσουμε σε πολιτικές ενίσχυσης των Ταμείων και αναδιανομή από τα πλουσιότερα στα φτωχότερα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας. Αυτοί που σήμερα μας κουνούν το δάχτυλο για ασφαλιστικό και συντάξεις είναι ακριβώς οι ίδιοι που το κατέστρεψαν και τίναξαν στον αέρα τα αποθεματικά με το καταστροφικό PSI.
Δεν θα ακολουθήσουμε τη δική τους λογική”.
Στάθηκε επίσης στις ελάχιστα προαπαιτούμενα που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ για να φτάσει στον “έντιμο συμβιβασμό”:
“Η ελληνική κοινωνία δεν μπορεί να αντέξει νέα μέτρα και την έλλειψη της κοινωνικής προοπτικής σε αυτή τη χώρα. Δεν θα εξυπηρετήσουμε τα οφέλη της ολιγαρχίας και της ασυδοσίας. Το μνημόνιο δεν ήταν ένα οικονομικό λάθος.
Ήταν η συνειδητή επιλογή της εγχώριας ολιγαρχίας με τις πλάτες των πιστωτών για να φορτώσουν τα βάρη στις πλάτες της μισθωτής εργασίας, των αυτοαπασχολούμενων και των συνταξιούχων.
Η ύφεση που επιδεινώθηκε ήταν σε μεγάλο βαθμό επιθυμητή και εμπνευσμένη. Προσπαθούμε να αντιστρέψουμε αυτή τη φορά των εξελίξεων για να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη που θα υπηρετεί τα συμφέροντα τις κοινωνικής πλειοψηφίας και όχι της ελίτ. Αυτό είναι το ιστορικό μας στοίχημα. Είναι το στοίχημα της μόνης αριστερής κυβέρνησης στην Ευρώπη. Παλεύουμε για αμοιβαίο συμβιβασμό, για συμφωνία.
Στοχεύουμε σε χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τα πρώτα χρόνια. Θέλουμε έσοδα από μεταφορά των βαρών στον πλούτο, όχι μέτρα κοινωνικής ανισότητας, περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Θέλουμε αναδιάρθρωση του χρέους. Και η συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει ένα γενναίο πακέτο χρηματοδότησης, επενδύσεις για να μειωθεί η ανεργία και να πιάσουμε πραγματικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Δίνουμε αγώνα και μέσα στη χώρα εναντίον της εγχώριας ελίτ”.
Σε ό,τι αφορά τη “μάχη” με την ελίτ της χώρας, ανέφερε ενδεικτικά:
“Δεχόμαστε πόλεμο από τους ολιγάρχες και από έντυπα και ηλεκτρονικά μέτρα που βλέπουν καταστροφή της χώρας. Δεν εκφοβιζόμαστε. Ήρθε η ώρα οι ολιγάρχες της Ελλάδας να βάλουν το χέρι στην τσέπη, να πληρώσουν τις συχνότητες που έχουν τσάμπα, όλα όσα δεν πλήρωναν τόσα χρόνια. Όση προπαγάνδα και αν κάνουν, δεν θα αλλάξουμε θέση γιατί έχουμε τον λαό μαζί μας”.
Και συμπλήρωσε: “Θα συνεχίσουμε με το σχέδιο νόμου για τις άδειες που θα δώσει τέλος στο μεγαλύτερο σκάνδαλο της μεταπολιτευτικής δημοκρατίας και θα προχωρήσουμε στη διασταύρωση των ονομάτων που είναι στις λίστες όσο ψηλά κι αν βρίσκονται”.
Αξίζει να σημειωθεί πως πριν το τέλος της ομιλίας του ο πρωθυπουργός είπε ότι η ΕΡΤ έπρεπε να λειτουργεί ήδη. Σε εκείνο το σημείο υπήρξε αντίδραση από το ακροατήριο που όμως δεν πήρε διαστάσεις.
Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός άφησε και εσωκομματικές αιχμές λέγοντας:
“Αυτό που απαιτείται από τη δική μας πλευρά είναι συνευθύνη, σοβαρότητα, αποφασιστικότητα, αλληλεγγύη και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας. Να μην ξεχνάμε ότι ο λαός για πρώτη φορά εμπιστεύεται την Αριστερά και δεν πρέπει να τον απογοητεύσουμε, είναι το μεγάλο μας στοίχημα. Έχουμε πολιτική και ηθική υποχρέωση να κερδίσουμε αυτό το στοίχημα παρά τις δυσκολίες και θα το κερδίσουμε”.
Η Αριστερή Πλατφόρμα, αλλά και οι άλλες τάσεις αναμένεται να καταθέσουν τις δικές τους απόψεις, δεν είναι ακόμη σαφές αν θα κατατεθούν θέσεις που να τεθούν σε ψηφοφορία, καθώς οι διεργασίες θα συνεχιστούν και αύριο.
Η προσοχή είναι στραμμένη εκ των πραγμάτων στην Αριστερή Πλατφόρμα και στον κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη που ακόμη και χθες είπε ότι μόνο μία συμφωνία που θα σέβεται το προεκλογικό πρόγραμμα θα γίνει δεκτή από την κυβέρνηση και ότι οι δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ θα εφαρμοστούν απολύτως.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι δύο μικρότερες αριστερές τάσεις που διαθέτουν βουλευτές στις τάξεις τους, η ΔΕΑ με τρεις βουλευτές και η ΚΟΕ που διαθέτει πέντε βουλευτές.
Κρίσιμη θεωρείται και η στάση άλλων δυνάμεων που ανήκουν στο λεγόμενο “προεδρικό μπλοκ”, όπως είναι οι “53”, καθώς και η στάση που θα επιλέξουν τελικώς να τηρήσουν οι ανένταχτοι, οι οποίοι και δεν αποκλείεται να κρίνουν το εσωκομματικό τοπίο.
Οι εργασίες της διευρυμένης συνεδρίασης της ΚΕ θα ολοκληρωθούν την Κυριακή.
News247.gr