Νέο σύστημα υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, το οποίο θα ισχύσει από το 2018, επεξεργάζεται επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών, με στόχο αυτά να γίνουν πιο αναλογικά.
Ο υπολογισμός τους θα γίνει με την εφαρμογή αλγορίθμων και βασικές παραμέτρους την παλαιότητα, την αξία, τις εκπομπές ρύπων και τα κυβικά εκατοστά κάθε οχήματος.
Τις αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας προανήγγειλε η υφυπουργός Οικονομικών Κατ. Παπανάτσιου, η οποία μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο κόκκινο» ανέφερε ότι με αλγόριθμους που θα περιλαμβάνουν την παλαιότητα, την αξία, τις εκπομπές ρύπων και τα κυβικά θα δίνεται πιο αναλογικό αποτέλεσμα στα τέλη κυκλοφορίας σε σχέση με σήμερα.
«Η προσδοκία μας είναι αυτό να ολοκληρωθεί όσο γίνεται πιο γρήγορα, ώστε να ξέρει και η αγορά πώς θα κινηθεί σε σχέση με το αυτοκίνητο» σημείωσε η υφυπουργός Οικονομικών, για να προσθέσει ότι με το νέο πλαίσιο για τα τέλη κυκλοφορίας επιδιώκεται «κάποιοι να πάρουν τις πινακίδες πίσω», για οχήματα που τα προηγούμενα χρόνια επέλεξαν να ακινητοποιήσουν λόγω του υψηλού κόστους.
Οσον αφορά στην εισαγωγή των POS και της χρήσης πλαστικού χρήματος και ηλεκτρονικών συναλλαγών για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου, η κυρία Παπανάτσιου ανέφερε ότι «η πρώτη ομάδα επαγγελματιών θα πρέπει να έχει υποχρεωτικά αυτές τις δυνατότητες ηλεκτρονικής πληρωμής μέχρι τις 30 Ιουνίου».
Οι προμήθειες
Στο θέμα των προμηθειών που επιβάλλουν οι τράπεζες, η υφυπουργός ανέφερε ότι «η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεννόηση με τις τράπεζες», προσθέτοντας ότι οι προμήθειες «έχουν μειωθεί κατά πολύ σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, ενώ όσο επεκτείνεται η χρήση του πλαστικού χρήματος τόσο θα μειώνεται η προμήθεια.
Επίσης ανέφερε ότι η κάλυψη του ορίου των δαπανών μέσω πλαστικού χρήματος για το χτίσιμο του αφορολόγητου δεν επηρεάζεται από τη σταδιακή υποχρεωτική εγκατάσταση POS στις επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες, καθώς μπορεί να επιτευχθεί εύκολα για όλους τους φορολογούμενους με βάση τα σημερινά δεδομένα στις συναλλαγές και από το μεγάλο εύρος των δαπανών που θα μετρούν για το αφορολόγητο. Ελάχιστες είναι οι δαπάνες που εξαιρούνται: ενοίκια, δόσεις δανείων, τέλη κυκλοφορίας, αγορές ακινήτων, αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής, πληρωμή φόρων, αγορές μετοχών.
Τέλος, η υφυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διορθωτικών παρεμβάσεων στον φετινό ΕΝΦΙΑ λέγοντας ότι «θα δούμε ποιες κατηγορίες μπορούμε να επιβαρύνουμε λιγότερο».
ethnosΜΑΡΙΑ ΒΟΥΡΓΑΝΑ