Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Lifestyle / Αν αγνοήσετε αυτά τα 8 προειδοποιητικά σημάδια, η σχέση σας μπορεί να γίνει τοξική

Αν αγνοήσετε αυτά τα 8 προειδοποιητικά σημάδια, η σχέση σας μπορεί να γίνει τοξική

Η «τοξική σχέση» είναι μια φράση που χρησιμοποιείται πάρα πολύ στην εποχή μας. Η παραμικρή ένδειξη διαφωνίας ή δυστυχίας μπορεί να χαρακτηριστεί ως «τοξική».

Σε οποιαδήποτε σχέση, θα υπάρξουν συγκρούσεις. Θα υπάρξουν μέρες που θα νιώθετε δυστυχισμένοι. Δεν θα είναι πάντα ομαλή η πλεύση.  Όμως μια σχέση γίνεται τοξική όταν υπάρχουν περισσότερες κακές μέρες, παρά καλές. Όταν αυτή η σχέση κάνει περισσότερο κακό, παρά καλό.

Αυτό δεν συμβαίνει εν μία νυκτί. Οι τοξικές σχέσεις προκύπτουν ως αποτέλεσμα της σταδιακής συσσώρευσης ανεπίλυτων ζητημάτων και συχνά, λόγω έλλειψης επικοινωνίας. Επομένως, πρέπει να προσέξετε να μην φτάσετε ποτέ σε αυτό το σημείο.

8 προειδοποιητικά σημάδια που, αν τα αγνοήσετε, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια τοξική σχέση

  1. Ζήλια
  2. Ψέματα
  3. Συνεχής κριτική
  4. Απώλεια προσωπικής ταυτότητας
  5. Συναισθηματική χειραγώγηση
  6. Ασέβεια
  7. Έλλειψη υπευθυνότητας
  8. Έλλειψη επικοινωνίας

Ζήλια

Στην αρχή η ζήλια  μπορεί να είναι χαριτωμένη όμως αν εξακολουθεί κάποιος να ζηλεύει με ανούσιο τρόπο και σε κάθε αφορμή, τότε σταματά να είναι πια χαριτωμένη. Είναι πλέον ένα προειδοποιητικό σημάδι.

Είναι μια κόκκινη σημαία που δείχνει βαθύτερα ζητήματα εμπιστοσύνης και ανασφάλειας. Ακολουθούν μερικά σημάδια ότι η ζήλια είναι πλέον τοξική:

  • Ο/η σύντροφός σας παρακολουθεί κάθε σας κίνηση
  • Συχνά σας κατηγορεί ότι είστε άπιστος/η ή φλερτάρετε υπερβολικά με άλλους/άλλες χωρίς να υπάρχει βάσιμος λόγος
  • Προσπαθούν να σας απομονώσουν από φίλους, οικογένεια ή συναδέλφους, συχνά υπό το πρόσχημα της ανησυχίας ή της αγάπης
  • Έχουν εκρήξεις θυμού όταν αλληλεπιδράτε με άλλους ανθρώπους, ακόμα και σε εντελώς αθώες και πλατωνικές καταστάσεις

Μην αγνοείτε αυτά τα προειδοποιητικά σημάδια. Αντίθετα, προσπαθήστε να κρατήσετε ανοιχτές τις γραμμές επικοινωνίας σας και να χτίσετε εμπιστοσύνη με ποιοτικό χρόνο και πολλές και διαβεβαιώσεις.  Ταυτόχρονα, θέστε σαφή όρια για το τι είναι αποδεκτό και τι όχι για εσάς.

Ψέματα

Αν ο σύντροφός σας, σας πει ψέματα, μπορεί να καταφέρετε να τον συγχωρήσετε, επειδή τον αγαπάτε, και να του δώσετε άλλη μια ευκαιρία να κερδίσει την εμπιστοσύνη σας ξανά και να ξεκινήσετε από την αρχή.

Εάν τα ψέματα συνεχίζονται παρά τις προσπάθειές σας, ίσως είναι καιρός να σκεφτείτε εάν η σχέση είναι υγιής για εσάς.  Η επίμονη ανεντιμότητα μπορεί να είναι σημάδι βαθύτερων ζητημάτων που μπορεί να μην επιλυθούν. Εάν αποφασίσετε να μείνετε στη σχέση, αυτό πρέπει να γίνει με την αποδοχή ότι η σχέση δεν θα είναι τόσο υγιής όσο θα θέλατε να είναι. Σε αυτήν την περίπτωση, αξίζει επίσης να διερευνήσετε γιατί δέχεστε λιγότερη ειλικρίνεια από τον σύντροφό σας.

Συνεχής κριτική

Το θέμα με τη διαρκή κριτική είναι ότι ξεκινάει…. διακριτικά. Ίσως κάποιοι να το συγχέουν με τη φροντίδα ή την ειλικρίνεια στην αρχή. Δηλαδή, νομίζετε πως κάποιος ασκεί κριτική απλά και μόνο γιατί θέλει να είστε καλύτερος άνθρωπος. Ακόμη κι αν αρχίσετε να αντιμετωπίζετε τα σχόλια ως κριτική, ίσως τα αγνοείτε για να υπάρχει ηρεμία στη σχέση.

Το πρόβλημα είναι ότι αγνοώντας την κριτική ενός συντρόφου, του επιτρέπει να γίνει μόνιμη, να αποτελεί κανονικότητα. Και οι τοξικές σχέσεις είναι κατασκευασμένες από τοξικά πρότυπα.

Και σε αυτό το κομμάτι, η επικοινωνία είναι το καλύτερο όπλο. Αφήστε τον σύντροφό σας να γνωρίζει πόσο επιζήμια είναι η στάση του. Δημιουργήστε σαφή όρια σχετικά με το είδος της κριτικής που είναι αποδεκτό και ποια είναι τα όρια σας, ποια είναι η κόκκινη γραμμή.

Θέλει σκληρή δουλειά, επειδή απαιτεί από τον σύντροφό σας να κάνει μια δύσκολη μετάβαση, ξεχνώντας την αρνητική νοοτροπία και υιοθετώντας μία θετική. Σε αυτή τη διαδικασία χρειάζεται υπομονή.  Η αλλαγή είναι δυνατή εάν και οι δύο άνθρωποι σε μία σχέση είναι πρόθυμοι να εργαστούν για αυτό. Η θεραπεία για ζευγάρια μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της επικοινωνίας και της κατανόησης.

Απώλεια προσωπικής ταυτότητας

Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να παρακολουθείτε ενώ βρίσκεστε σε μια σχέση είναι η αίσθηση της ταυτότητάς σας.

Οι σχέσεις μπορεί να μας κάνουν να χάσουμε την αίσθηση του ποιοι είμαστε, επειδή ακριβώς σκεφτόμαστε ότι «δεν υπάρχει πια «εγώ», αλλά «εμείς».

Φυσικά, είναι απαραίτητο να σκεφτόμαστε ότι είμαστε «ομάδα» και άρα υπάρχει  και ένα πνεύμα ομαδικότητας και συμβιβασμού. Ωστόσο, παραμένετε ξεχωριστός άνθρωπος, ακόμη κι αν έχετε σχέση με κάποιον. Γιατί αν χάσετε τον εαυτό σας, κινδυνεύετε να έχετε μια σχέση εξάρτησης με τον άλλον. Και αυτό είναι επίσης τοξικό. Οι πιο υγιείς σχέσεις είναι εκείνες όπου υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ του να μεγαλώνουμε μαζί ως ζευγάρι και επίσης να μεγαλώνουμε ως μεμονωμένα άτομα.

Συναισθηματική χειραγώγηση

Έχετε ακούσει ποτέ τέτοιες δηλώσεις από τον σύντροφό σας;

  • «Είσαι πολύ ευαίσθητος».
  • «Κανείς άλλος δεν θα σε αγαπήσει όπως εγώ».
  • «Αν με αγαπούσες πραγματικά, θα…»
  • «Κοίτα τι με έκανες να κάνω!»
  • «Μου χρωστάς γιατί…»

Αν τα αγνοήσατε, κακώς,  γιατί αυτά είναι προειδοποιητικά σημάδια συναισθηματικής χειραγώγησης.   Ίσως ούτε και οι ίδιοι δεν γνωρίζουν καν ότι προσπαθούν να σας χειραγωγήσουν. Ίσως και εσείς οι ίδιοι να έχετε πει αυτές τις φράσεις.

Αν αφεθεί ανεξέλεγκτη, η συναισθηματική χειραγώγηση θα μπορούσε τόσο εύκολα να οδηγήσει στον έλεγχο κάποιου. Και ο έλεγχος σε μια σχέση έχει καταστροφικά αποτελέσματα. Μπορεί να ξεκινήσει από μικρά πράγματα, αλλά πριν το καταλάβετε, μπορεί να βρεθείτε σε μια δυναμική όπου τα συναισθήματα, οι ανάγκες και οι απόψεις σας παραμερίζονται ή ακυρώνονται συνεχώς.

Το βασικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι οι υγιείς σχέσεις βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό, την κατανόηση και την αυθεντική αγάπη – όχι τον έλεγχο, την ενοχή ή τον φόβο.

Ασέβεια

Με ποιος τρόπους δεν σεβόμαστε ο ένας τον άλλον σε μια σχέση;

  • Ανεντιμότητα και ανειλικρίνεια
  • Αδιαφορία για τα όρια
  • Ανθυγιεινοί τρόποι επικοινωνίας
  • Αποτυχία ακρόασης
  • Συγκρίνοντας τον σύντροφό μας με άλλα άτομα
  • Φλερτ ή απιστία
  • Το να είσαι απρόσεκτος και ασυνείδητος

Και υπάρχουν και άλλα… Αλλά η ουσία του είναι, εάν αισθάνεστε ότι δεν σας σέβονται, μην το αγνοήσετε. Μην κρύβετε τα προβλήματα κάτω από το χαλί και να ελπίζετε ότι την επόμενη φορά θα έχετε καλύτερη μεταχείριση.

Γιατί εδώ είναι η ουσία. Εμείς δείχνουμε στους άλλους πώς θέλουμε να μας φέρονται. Και αν κάποιος επιμένει να μας φέρεται με ασέβεια, τότε, σκεφτείτε αν πραγματικά είναι ένας άνθρωπος που θα θέλατε να κρατήσετε στη ζωή σας.

Έλλειψη υπευθυνότητας

Σχεδόν κάθε ζήτημα σε μία σχέση, μπορεί να επιλυθεί αρκεί να υπάρχει υπευθυνότητα (και επικοινωνία).  Δηλαδή, κάποιος να παραδέχεται το λάθος του και να δεσμεύεται ότι θα το διορθώσει και δεν θα το επαναλάβει στο μέλλον.  Όταν κανείς δεν αναγνωρίζει τα λάθη του σε μια σχέση, τα πράγματα μπορούν να πάρουν γρήγορα άσχημη τροπή. Αν ο σύντροφός σας δεν παραδεχτεί ποτέ ότι κάνει λάθος, αισθάνεστε ότι είναι άδικο, σωστά; Μπορεί να αρχίσετε να νιώθετε ότι είστε πάντα υπεύθυνοι εσείς. Οπότε απογοητεύεστε. Μαλώνετε περισσότερο επειδή νιώθετε ότι δεν σας ακούει. Το αποτέλεσμα, είναι η αγανάκτηση. Και αυτό είναι δηλητήριο για κάθε σχέση.

Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έναν τοξικό και πικρό κύκλο. Τα μικρά ζητήματα γίνονται μεγάλα επειδή αυτός που φταίει δεν αναλαμβάνει ποτέ την ευθύνη. Μπορεί να αισθάνεστε δυστυχισμένοι, βαλτωμένοι ή ακόμα και θυμωμένοι όλη την ώρα.

Με απλά λόγια, για να είναι μια σχέση υγιής, και οι δύο άνθρωποι πρέπει να είναι αρκετά ώριμοι για να πουν, «Έκανα λάθος, λυπάμαι». Και πρέπει να εργαστούν για να μην επαναλάβουν τα ίδια λάθη.

Έλλειψη επικοινωνίας

Πάνω από όλα, κρατήστε πάντα ανοιχτές τις γραμμές επικοινωνίας. Είναι ίσως το πιο ζωτικό συστατικό των υγιών σχέσεων, γι’ αυτό πρέπει να δίνετε μεγάλη σημασία. Υπάρχουν ζευγάρια που χώρισαν επειδή απλά «χώρισαν». Αυτό ακούγεται σαν να χάλασε η επικοινωνία κάπου στην πορεία και δεν μπορούσαν να παραμείνουν τόσο συνδεδεμένοι όσο ήταν.

Όπως και στο θέμα της ασέβειας, υπάρχουν τόσοι πολλοί τρόποι με τους οποίους χάνεται σταδιακά η επικοινωνία μέχρι να διακοπεί τελείως.

Θα μπορούσε να οφείλεται στο διαφορετικό στυλ επικοινωνίας που έχετε ή στην συνεχή απόσπαση της προσοχής (π.χ. χρήση τηλεφώνου κατά τη διάρκεια συνομιλιών). Θα μπορούσε να είναι και θέμα χαμηλής συναισθηματικής νοημοσύνης.  Όπως κι αν συνέβη, η έλλειψη επικοινωνίας αποδυναμώνει τη σχέση. Όταν τα ζευγάρια έχουν κακή επικοινωνία, συχνά αισθάνονται συναισθηματικά ανασφαλή και αποκομμένα. Οι άνθρωποι νιώθουν απογοητευμένοι, ασήμαντοι και μόνοι στη σχέση τους.

 

Πηγή: enikos

Δες επίσης

Miss Universe 2024: Νικήτρια η 21χρονη Victoria Kjær Theilvig από τη Δανία – Η εμφάνιση της Ελλάδας

Η Victoria Kjær Theilvig από τη Δανία στέφθηκε «Miss Universe 2024», τα ξημερώματα της Κυριακής (17/11, ...