Το θέατρο είναι στην πόλη που ονομάστηκε «Έφεσος» του δυτικού Πόντου. Το όνομα το έδωσαν οι Αρχαιολόγοι στην Κίερο ή αλλιώς Προυσιά προς Υπίω. Η πόλη μετονομάστηκε σε Προυσιάδα όταν την κατέκτησε ο βασιλιάς της Βιθυνίας Προυσίας. Βρίσκεται στον σημερινό Κονουράλπ της Ντούζτζε, στην Μαύρη Θάλασσα, μεταξύ Άγκυρας και Κωνσταντινούπολης.
Η πόλη Ντούζτζε, ήταν από τις σημαντικότερες πόλεις της Βιθυνίας, την εποχή του Προυσία τον Α’, ο οποίος την κατέκτησε το 183 π.Χ. Η πόλη κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής περιόδου, επηρεάστηκε από τον λατινικό πολιτισμό και μετονομάστηκε σε Προυσιάδα προς Υπίω, λόγω της τοποθεσίας της, αφού «έβλεπε» προς τον Ύπιο (Melen) ποταμό.
Η Προυσιάδα προς Υπίω, θεωρείται από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Μαύρης Θάλασσας και, η ιστορία της ανάγεται στον 3ο αιώνα π.Χ., όταν ιδρύθηκαν οι πρώτοι οικισμοί.
Η εξαιρετικά καλά διατηρημένη προτομή
Εκτιμάται ότι, η προτομή που ανακαλύφθηκε μετά από αδιάλειπτες ανασκαφές στην περιοχή του θεάτρου της αρχαίας πόλης, η οποία ιδρύθηκε από τους Μεγαρείς και κατά την κλασική περίοδο είχε την ονομασία «Κίερος». Το εύρημα ενδέχεται να αναπαριστά τον Ιούλιο Πρόκλο, ο οποίος έχτισε το κτίριο της σκηνής του θεάτρου.
Οι διαστάσεις της προτομής
Η προτομή έχει ύψος περίπου 56 εκ. και πλάτος 50 εκατοστά. Η κόμμωση παραπέμπει στο εξεζητημένο στιλ της δυναστείας των Αντωνίνων (96-192 μ.Χ.).
Πράγματι, το πιο εντυπωσιακό στοιχείο της προτομής, είναι τα σγουρά της μαλλιά. Ο Ιούλιος Πρόκλος ήταν ιερέας του αυτοκράτορα κατά τη βασιλεία του Πόπλιου Αίλιου Τραϊανού Αδριανού, και εκείνος είναι που δημιούργησε το κτίριο της σκηνής του θεάτρου.