Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Άρθρα / Ανακοίνωση Παναγιώτας Δριτσέλη για τη συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης στη Βουλή για τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου

Ανακοίνωση Παναγιώτας Δριτσέλη για τη συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης στη Βουλή για τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου

“Παρά τις κραυγές παραπληροφόρησης της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση συνεχίζει την προσπάθεια για μείωση των βαρών και για ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής”.

Η σημερινή συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης στη Βουλή για τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου αποτέλεσε μια σημαντική ευκαιρία ανάδειξης του έργου της Κυβέρνησης σε σχέση με την αγροτική παραγωγή. Παρά τις υποκριτικές κραυγές ορισμένων κομμάτων της αντιπολίτευσης, η συζήτηση στη Βουλή αποτέλεσε μια εξαιρετική ευκαιρία για την αποκατάσταση της αλήθειας των αριθμών, και σε σχέση με τη φορολογία και σε ότι αφορά το ασφαλιστικό των αγροτών. Στη συζήτηση ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα στοιχεία, τα οποία φανερώνουν το μέγεθος της παραπληροφόρησης της αντιπολίτευσης σε σχέση με την αγροτική πολιτική. Συγκεκριμένα :
1. Σε σχέση με το ασφαλιστικό των αγροτών, οι αγρότες με καθαρό φορολογητέο εισόδημα μέχρι 7000 ευρώ (το 85% του συνόλου των αγροτών, με βάση τις φορολογικές δηλώσεις του 2015), με το νέο ασφαλιστικό θα πληρώνουν δόση 87 ευρώ το μήνα. Με το παλιό σύστημα η κατώτατη εισφορά του νέου αγρότη, χωρίς τριετίες, υπερέβαινε τα 90 ευρώ το μήνα (1100 ευρώ το χρόνο), ενώ για τον αγρότη με 3 τριετίες (η πλειοψηφία των Ελλήνων αγροτών) πλήρωνε 110 ευρώ το μήνα (1300 ευρώ το χρόνο).
2. Ως προς το συνταξιοδοτικό σύστημα, με τον παλιό υπολογισμό, η κατώτατη σύνταξη του ΟΓΑ, την οποία θα λάμβανε ο αγρότης στη κατώτατη ασφαλιστική κατηγορία ανέρχονταν 250 ευρώ το μήνα. Με το νέο σύστημα ο αγρότης με τις κατώτατες εισφορές των 87 ευρώ το μήνα, θα λαμβάνει σύνταξη άνω των 500 ευρώ.
3. Ως προς το φορολογικό των αγροτών, η κυβέρνηση επανέφερε το αφορολόγητο για τους αγρότες, το οποίο είχε καταργήσει η συγκυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Έτσι οι αγρότες με καθαρό εισόδημα μέχρι 9.500 ευρώ (άνω του 90% των αγροτών με βάση τις περσινές φορολογικές δηλώσεις) δεν θα πληρώσουν ούτε ένα ευρώ φόρο. Εάν συμπεριληφθεί και το αφορολόγητο των βασικών ενισχύσεων, τότε το συνολικό αφορολόγητο ανέρχεται στις 12.000 ευρώ.

Σε ότι αφορά τις διαρθρωτικές και αναπτυξιακές δράσεις για τον αγροτικό κόσμο η κυβέρνηση ολοκλήρωσε μια σειρά από ουσιαστικές παρεμβάσεις, οι οποίες αφορούν :

1. Την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης σε σχέση με τις βοσκήσιμες γαίες. Η ψηφιοποίηση των βοσκοτόπων αποτέλεσε ουσιαστικό βήμα για την αποφυγή των τεράστιων προστίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση που απειλούσαν τον αγροτικό κόσμο.
2. Την ολοκλήρωση του νέου πλαισίου για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς. Με το νέο νόμο μπαίνει τέλος στην κακοδιαχείριση που οδήγησε στη χρεοκοπία των μεγαλύτερων συνεταιρισμών της χώρας και δημιουργείται η βάση για τη δραστηριοποίηση νέων συνεταιριστικών σχημάτων, στα πλαίσια της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.
3. Την στήριξη της αγροτικής παραγωγής από τον νέο αναπτυξιακό νόμο. Η πρωτογενής παραγωγή εντάσσεται σε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο επενδύσεων με στόχο την πολύπλευρη ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας.

Επίσης, σε σχέση με τις αγροτικές επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 2016 αποτέλεσε χρονιά ορόσημο. Ήταν η πρώτη χρονιά κατά την οποία οι επιδοτήσεις αποδόθηκαν έγκαιρα και στο σύνολό τους. Επίσης εξοφλήθηκε και σημαντικό ύψος παλαιότερων οφειλών προς τους αγρότες. Το σύνολο των επιδοτήσεων που δόθηκαν στον αγροτικό χώρο το 2016, ανήλθε στα 3,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Η θεραπεία των χρόνιων παθογενειών, που οδηγούσε σε καθυστερήσεις στην απόδοση των επιδοτήσεων, σε συνδυασμό με την κάρτα του αγρότη και την πρόσβαση σε βραχυχρόνιο δανεισμό που παρέχει στους παραγωγούς, οδήγησαν στην σταδιακή βελτίωση της ρευστότητας στον αγροτικό χώρο. Στο πλαίσιο αυτό οι στόχοι της αγροτικής πολιτικής για το επόμενο διάστημα, όπως οριοθετήθηκαν από τον Πρωθυπουργό στη Βουλή αφορούν :

1. Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, ώστε να ελαφρυνθεί η ουσιαστικά η ελληνική κτηνοτροφία.
2. Τη χρήση του εργόσημου για την οικογενειακή εργασία, ώστε να αποτυπώνεται η εργασία των μελών της αγροτικής οικογένειας στα αγροτικά έξοδα και να διασφαλίζεται το δικαίωμα όλων στη σύνταξη.
3. Την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης στα γαλακτοκομικά προϊόντα, ώστε να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής κτηνοτροφίας και να βελτιωθεί η διατροφική ποιότητα των καταναλωτών.
4. Τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί, για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών εξαγωγών.
5. Την επαναφορά του χαμηλού ΦΠΑ σε βασικές κατηγορίες αγροτικών εφοδίων με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να μάχεται για την ανασυγκρότηση του αγροτικού κόσμου. Παρά τη διαρκή παραπληροφόρηση, οι αγρότες γνωρίζουν ότι αυτή η κυβέρνηση είναι η μόνη που εδραίωσε μια διαδικασία συνεχούς και ανοιχτού διαλόγου με τον αγροτικό κόσμο. Μαζί με τους αγρότες θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για την ανόρθωση του αγροτικού εισοδήματος και για την στήριξη του πρωτογενούς τομέα. Εκείνοι που σήμερα παρουσιάζονται ως σωτήρες του αγροτικού κόσμου είναι οι ίδιοι που μέχρι πριν από δύο χρόνια οδήγησαν τον αγροτικό κόσμο στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε τη φορά των πραγμάτων στον αγροτικό κόσμο και με τη στήριξη των αγροτών, θα οδηγήσει την ελληνική περιφέρεια σε πορεία παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Δες επίσης

Χριστουγεννιάτικο μήνυμα του Χρήστου Μιχαλάκη

Τις γιορτινές μέρες που διανύουμε το μήνυμα της Γέννησης του Χριστού, διανύει κάθε άκρη της ...

Αφήστε μια απάντηση