Ακόμα ένα θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» ήρθε να προστεθεί στην ήδη μεγάλη λίστα των εργαζόμενων που έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο χρονικό διάστημα. Θύμα αυτή τη φορά ένας 54χρονος εργάτης που έπεσε από σκαλωσιά οικοδομής και χτύπησε θανάσιμα, στο κέντρο των Τρικάλων,
Ο Θάνατος αυτός έρχεται να προστεθεί σε ένα ακόμα εργατικό «ατύχημα» που συνέβη προχθές το πρωί στο Ηράκλειο Κρήτης. Συγκεκριμένα 46χρονος εργάτης τραυματίστηκε μετά από πτώση από μεγάλο ύψος, την ώρα που εργαζόταν σε εργοτάξιο που έχει στηθεί στο κλειστό δημοτικό γυμναστήριο του δήμου Μινώα Πεδιάδας.
Τα εργατικά «ατυχήματα» στον κλάδο των κατασκευών αυξάνονται συνεχώς, πράγμα που αποδεικνύει ότι δεν οφείλονται απλώς σε μια «κακιά στιγμή». Η εντατικοποίηση της δουλειάς και η πίεση από τους εργοδότες, κατασκευαστικές εταιρείες και εργολάβους, για να ολοκληρωθούν τα έργα, η καταπάτηση του ωραρίου και του πενθημέρου, αλλά και η έλλειψη μέτρων προστασίας για τη ζωή και την υγεία των εργατών, είναι γενικευμένα φαινόμενα.
Μεγάλη ευθύνη για τις άθλιες συνθήκες στους χώρους δουλειάς, βαραίνει την κυβέρνηση της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ και διαχρονικά της τελευταίες κυβερνήσεις, όχι μόνο γιατί έχει αφήσει την εργοδοσία να μη παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, αλλά και γιατί έχει αφήσει την Επιθεώρηση Εργασίας υποστελεχωμένη, με αποτέλεσμα να πραγματοποιούνται ελάχιστοι (έως και καθόλου) έλεγχοι.
Η αύξηση των εργατικών ατυχημάτων στην οικοδομή και οι επιπτώσεις από τις επαγγελματικές ασθένειες, που στη χώρα μας δεν καταγράφονται, είναι αποτέλεσμα του στόχου του κεφαλαίου για την απόσπαση μεγαλύτερου κέρδους μέσα από την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και την μείωση του λειτουργικού κόστους.
Η μη τήρηση των τεχνικών και οργανωτικών μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στο σύνολο των εργασιών (π.χ. απαρχαιωμένος, κακοσυντηρημένος εξοπλισμός που δεν πληροί τους κανονισμούς ασφάλειας, η πλημμελής παροχή μέσων ατομικής προστασίας, υποτυπώδης στην καλύτερη περίπτωση ενημέρωση – εκπαίδευση του προσωπικού, πίεση των εργαζομένων να μην ακολουθούν διαδικασίες ασφάλειας, απουσία μέτρων πρόληψης της έκθεσης των εργαζομένων σε επικίνδυνες ουσίες κ.ά.), είναι ο «γενικός κανόνας» και όχι η «εξαίρεση». Οι αναδιαρθρώσεις στις εργασιακές σχέσεις και η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης αυξάνουν τα εργατικά ατυχήματα και οδηγούν σε πρόωρη φθορά της υγείας και επαγγελματικές ασθένειες.
Η υποτυπώδης υπάρχουσα νομοθεσία για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων, από τη μία δεν εφαρμόζεται από την εργοδοσία κι από την άλλη δεν ελέγχεται η εφαρμογή της από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του αστικού κράτους. Είναι συχνό το φαινόμενο, ακόμη και στην περίπτωση που γίνει κάποιος έλεγχος (π.χ. μετά από σοβαρό ή θανατηφόρο εργατικό ατύχημα) να μετατοπίζεται η εργοδοτική ευθύνη στις πλάτες του ίδιου του εργαζόμενου.
Από τη πλευρά μας απαιτούμε, όπως και όλοι οι Τρικαλινοί, τη διαλεύκανση των συνθηκών θανάτου του εργάτη και την πλήρη εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων για την προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.
Λέσχη Εργασίας Αλληλεγγύης & Πολιτισμού