Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2025
trikaladay.gr / Άρθρα / Ανοιχτή επιστολή προς τον Δήμαρχο Τρικάλων και πρόεδρο της ΚΕΔΕ για τη σωτηρία του Ασπροποτάμου

Ανοιχτή επιστολή προς τον Δήμαρχο Τρικάλων και πρόεδρο της ΚΕΔΕ για τη σωτηρία του Ασπροποτάμου

Αξιότιμε Κύριε Δήμαρχε Τρικάλων κ. Δημήτρη Παπαστεργίου (και ταυτοχρόνως Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε της ΚΕΔΕ)

Ως πολίτης της πόλης των Τρικάλων σας καμάρωσα προ 2 και πλέον μηνών περίπου και σας συγχαίρω για την αξιέπαινη ενέργειά σας να μεταβείτε στο Μέγαρο Μαξίμου χρησιμοποιώντας ως μέσον μεταφοράς ένα ηλεκτρικό ποδήλατο..
Υποθέτω ότι το μήνυμά σας ήταν προφανές..και έχει να κάνει με το Περιβάλλον και την λεγόμενη Πράσινη Ενέργεια.. Οφείλω να σας συγχαρώ δημόσια γι αυτήν την ευαισθησία σας!
Κύριε Πρόεδρε της ΚΕΔΕ οι ημέρες που διανύουμε εγκυμονούν πολλούς κινδύνους για το Περιβάλλον..
Επιγραμματικά ,αναφέρομαι στο Νομοσχέδιο ‘Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας’ που επιχειρεί να ψηφιστεί από την Βουλή (και μάλιστα με την διαδικασία του κατεπείγοντος) ο Υπουργός Χωροταξίας και Περιβάλλοντος Κος Κωστής Χατζηδάκης,ένα Νομοσχέδιο που αλλάζει άρδην την Περιβαλλοντική Νομοθεσία της Χώρας. Είναι απορίας άξιον για ποιόν λόγο προσπαθεί να ψηφιστεί ένα τόσο σοβαρό θέμα που αφορά τις Ζωές όλων μας, κατεπειγόντως και μάλιστα την περίοδο της καραντίνας, δεδομένου ότι η Βουλή λειτουργεί με περιορισμό στις ακροάσεις φορέων και με μειωμένη βουλευτική παρουσία στις συνεδριάσεις της ολομέλειας και των επιτροπών
Ένα νομοσχέδιο που αποτελεί την ταφόπετρα του Περιβάλλοντος .
Ένεκα των συνεπειών του υπό ψήφιση Νομοσχεδίου θα εστιασθώ στον κίνδυνο που διατρέχει το μεγάλο παρθένο Δασικό Σύμπλεγμα του Νομού μας και από τα μεγαλύτερα της Χώρας μας, αυτό του Ασπροποτάμου
Υποθέτω ότι θα γνωρίζετε, με το αξίωμά σας ως Δήμαρχος Τρικάλων ,πως σχεδιάζεται και επίκειται η εγκατάσταση μεγάλου αριθμού ανεμογεννητριών (Α/Γ) σε όλο τον ορεινό όγκο της Πίνδου, μεταξύ αυτών δε και στις βουνοκορυφές του Ασπροποτάμου, περιοχή που έχετε επισκεφθεί,γνωρίζω την επίσκεψή σας στην Κρανιά το περασμένο καλοκαίρι του 2019.
Στην ενημέρωση των πολιτών για τα σχεδιαζόμενα αιολικά Πάρκα που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020 στην Πύλη Τρικάλων παρουσιάστηκαν οι προοπτικές κάτω από τις οποίες θα γίνει η εγκατάσταση των Α/Γ
Έτσι κατά την άποψη όλων των ομιλητών οι συνθήκες οι οποίες διέπουν την εγκατάσταση τους λίγο ή πολύ έχουν ως εξής.
Η ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) έχει δεσμεύσει σχεδόν το σύνολο των κορυφογραμμών της Πίνδου – περίπου το 80 % – για τη δημιουργία βιομηχανικών Αιολικών Πάρκων.
Και δεν μιλάμε για εγκατάσταση μιάς ή δυο Α/Γ σε κάθε κορυφή.
Στην κορυφή μόνο της Τρiγγιας ( την αναφέρω επειδή είναι μια κορυφή που την γνωρίζω καλά, υψόμετρο 2.204 μετρα – από τις πιο ψηλές κορυφές της Πινδου) η μία μόνο εταιρία σχεδιάζει να εγκαταστήσει συστοιχία από 19 ανεμογεννήτριες
Και υπάρχουν αιτήσεις από άλλες 6 εταιρίες που περιμένουν έγκριση για ανάλογο αριθμό συστοιχιών Α/Γ
Βάσει των λεχθέντων:
1) Η βάση που θα στηθεί η κάθε ανεμογεννήτρια θα είναι τσιμεντένια ..Για να στηριχθεί μια ανεμογεννήτρια ισχύος 3MW που έχει ύψος- 180 μέτρα και βάρος 120 τόνους, άνοιγμα του έλικα πάνω από 70 –χρειάζεται 600- 800 κυβικά μέτρα τσιμέντο
(Ή για να μιλήσουμε σε πρακτική βάση είναι η συνολική ποσότητα τσιμέντου που χρειάζεται για την ανέγερση μιας 5οροφης ή 6οροφης πολυκατοικίας)
Ήτοι στην κορυφή της Τριγγίας μόνο η μία εταιρία θα ρίξει τόσο τσιμέντο όσο 19 πενταόροφα κτίρια..ή σε απλά ελληνικά θα τσιμεντώσουν όλη την βουνοκορυφή που δεν είναι δα και τεράστια.
Φανταστείτε τι έχει να γίνει και με τις συστοιχίες και των άλλων εταιριών αν θα πάρουν έγκριση
Από το τσιμεντάρισμα θα επηρεαστεί ο υδροφόρος ορίζοντα,ς αυτό είναι απολύτως σίγουρο και η ισορροπία των υπογείων υδάτων. Ένας άλλος κίνδυνος πιθανόν να στερέψει τελείως τα νερά της περιοχής και να επισημάνουμε ότι από τα νερά της περιοχής του Ασπροποτάμου σχηματίζεται ο Αχελώος ποταμός (από τους μεγαλύτερους ποταμούς της χώρας ο σημαντικότερος για την Δυτική Ελλάδα.)
2) Λόγω της φύσεως των ανεμογεννητριών, τα υλικά τους θα πρέπει να μεταφερθούν με ειδικά οχήματα, σε νεοανοιγέντες δρόμους ειδικών προδιαγραφών (κλίση δρόμου μόλις 2% με ακτινα καμπυλότητας πολλών μέτρων , πάνω από 50 , δρόμοι περίπου λεωφόροι ). Δεδομένου μάλιστα της οργιώδους βλάστησης σε ολόκληρη την περιοχή του Ασπροποτάμου, αυτό , σε απλά ελληνικά σημαίνει αποκεφαλισμό εκατοντάδων – αν όχι χιλιάδων, δέντρων μιάς και οι ήδη υφιστάμενοι δρόμοι δεν πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για την μεταφορά τους και την εγκατάσταση τους. Ας σκεφτούμε μόνο το πόσα δέντρα – πόσα περήφανα και αιωνόβια πλατάνια και ελάτια θα αποκεφαλιστούν γι αυτόν τον σκοπό, στον βωμό του κέρδους.
3) Τέλος αυτό που κατά την ταπεινή μου γνώμη είναι το τραγικότερο…Η ωφέλιμος ζωή της κάθε ανεμογεννήτριας είναι μόνο 20 χρόνια Μετά Τέλος! Περιέρχεται σε αχρησία!
Δηλαδή τα αμέσως επόμενα χρόνια, στην καρδιά του «Ελληνικού Αμαζονίου» πρόκειται να ανοιχθούν εκατοντάδες χιλιόμετρα νέων δρόμων, να ριχθούν χιλιάδες κυβικά μέτρα τσιμέντο, να στηθούν μεταλλικά τέρατα-βιομηχανικές τουρμπίνες που θα ξεπερνούν τα 120 μέτρα ύψος και να απλωθούν δεκάδες χιλιόμετρα πυλώνων υψηλής τάσης, ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν τα κολοσσιαία σε μέγεθος βιομηχανικά, αιολικά πάρκα.
Τοιουτοτρόπως καταστρέφουμε ισοβίως τα βουνά μας, τον Εθνικό μας Πλούτο, τα τοπία μοναδικής ομορφιάς, το οξυγόνο μας , βουνά με τεράστιο τουριστικό ενδιαφέρον,για μια εικοσαετή περίοδο ζωής των Α/Γ.. Και το χείριστο? Τα υλικά κατασκευής των Α/Γ δεν είναι ανακυκλώσιμα! Αυτό δεν φαντάζει και σε σας ως Αδιανόητο , Εξωφρενικό, Φρικώδες?
Να πούμε και 2 λόγια για την βιοποικιλότητα της περιοχής? κατοικούν και διαβιούν όλα τα μεγάλα και υπό εξαφάνιση θηλαστικά της Ευρωπαϊκής ηπείρου (αρκούδα, αγριόγιδο, λύκος, ζαρκάδι, βίδρα κλπ) και μάλιστα σε υγιείς πληθυσμούς (πηγή: Εθνικό Πάρκο Β. Πίνδου www.pindosnationalpark.gr και Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων – Αχελώου Αράχθου- Αγράφων – Μετεώρων, www.tzoumerka-park.gr)
Επίσης πετούν σπάνια είδη της ορνιθοπανίδας που σχεδόν έχουν εκλείψει από την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή ήπειρο, όπως ο γυπαετός, ο χρυσαετός, ο μαυρόγυπας, ο ασπροπάρης, ο μαυροπελαργός, ο σταυραετός, ο χρυσογέρακας κλπ. (πηγή: Ελληνική Ορθολογική Εταιρεία www.ornithologiki.gr)
Συνολικά στα δάση, στις ακροποταμιές και στα αλπικά λιβάδια της Πίνδου έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 1700 είδη και υποείδη χλωρίδας (για να πάρουμε μια ιδέα μεγεθών να πούμε ότι σε όλη τη Γερμανία με τα 357.386 km² έκταση υπάρχουν 2.400 χλωριδικά είδη), ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγονται πολλά τοπικά ενδημικά – δηλαδή φυτά που υπάρχουν μόνο στην Πίνδο και πουθενά αλλού στον κόσμο – ενώ δεκάδες πολύτιμα φαρμακευτικά βότανα έχουν ανιχνευθεί και μόλις πρόσφατα έχουν αναγνωρισθεί ως σημαντικά για την παγκόσμια φαρμακευτική βιομηχανία (πηγή: «Καλλιστώ» www.callisto.gr/pindos)
Να επισημανθεί ότι σε καμιά ευρωπαϊκή χώρα που έχουν εγκατασταθει Α/Γ, πουθενά, δεν έχουν εγκατασταθεί σε χαρακτηρισμένες ως NATURA περιοχές..
Με απλά λόγια, σε αυτό το παρθένο οικοσύστημα, με τους μοναδικούς οικοτόπους που οι επιστήμονες, Έλληνες και ξένοι, έχουν χαρακτηρίσει ως τον «θερμοστάτη» της Ελλάδας και την ασπίδα της χώρας μας στη επερχόμενη κλιματική αλλαγή, κάποιοι σχεδιάζουν ένα κατασκευαστικό «Αρμαγεδδώνα».
Σε αυτό λοιπόν το πολύτιμο για τα Ευρωπαϊκά δεδομένα οικοσύστημα, όπου μάλιστα το ίδιο το κράτος νομοθετικά εξασφαλίζει την προστασία του, οριοθετώντας Εθνικά Πάρκα και περιοχές Natura, μόλις ξεκινά να διαπράττεται ένα ανόσιο, αντεθνικό και περιβαλλοντικό έγκλημα.
Δεν μιλάω για τους κινδύνους επί των κατοίκων της περιοχής -λόγω της υψισύχνου συχνότητας που και αυτοί είναι ιδιαίτερα σημαντικοί,
Και όλα αυτά στο όνομα της Ανάπτυξης.. Ναι της λεγόμενης Πράσινης (οικολογικής) Ανάπτυξης .. Τόσο Πράσινης που θα επιφέρει και τον ΟΡΙΣΤΙΚΟ -ΤΕΛΕΙΩΤΙΚΟ ΘΑΝΑΤΟ των βουνών μας (και επιπροσθέτως μετά την πάροδο της εικοσαετίας ,έναν ατέλειωτο σκουπιδότοπο.)
Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε της ΚΕΔΕ, Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε Τρικάλων..
Δεν γνωρίζω εάν είστε ενήμερος της όλης κατάστασης ή όχι..
Τα ερωτήματά μου προς το πρόσωπό σας και μάλιστα αγωνιώδη είναι:
1) Γνωρίζετε εάν αληθεύουν όλες αυτές οι πληροφορίες εγκατάστασης των Α/Γ στην περιοχή ?
Εάν ΝΑΙ να ρωτήσω : Εσείς θεωρείτε πως πρόκειται για ένα Έγκλημα με θύμα όχι μόνον τον Ασπροπόταμο αλλά και ολόκληρη την οροσειρά της Πινδου?
2) Συμφωνείτε ότι πρόκειται για μια ολέθρια καταστροφή του περιβάλλοντος?
3) Εάν αληθεύουν όλες αυτές οι πληροφορίες , επαναλαμβάνω , εάν, θα θέλατε να μας ενημερώστε εάν προτίθεστε να αναλάβετε κάποιες δράσεις για την διάσωση του «ελληνικού Αμαζονίου» από την «τσιμεντοποίηση» (και μάλιστα ποιές? ) ώστε να προστατευθεί όλο αυτό το ανυπέρβλητο Φυσικό Κάλλος του Ασπροποτάμου μας (το οποίο γνωρίζετε και προσωπικά) από μια βέβηλη και ισόβια καταστροφή και μάλιστα μη αναστρέψιμη?
Απευθύνομαι σε σας έχοντας γνώση της μεγάλης ευαισθησίας σας προς το περιβάλλον, κάτι που το αποδείξατε για πολλοστή φορά με τον τρόπο που επισκεφθήκατε το Προεδρικό Μέγαρο (αλλά και με τις μετακινήσεις σας εντός της πόλης των Τρικάλων) !

Με τιμή!

Άγγελος Ορέστης
Η επιστολή αυτή στηρίζεται πλήρως από το δίκτυο φορέων και πολιτών για τη προστασία του Ασπροποταμου

Δες επίσης

Η Μάχη Βασιλειάδου – Παλάτου “αποχαιρετά” τον πρώην δήμαρχο Τρικκαίων Κωνσταντίνο Παπαστεργίου

Σήμερα τα Τρίκαλα πενθούν. Έφυγε από κοντά μας ο αξιοσέβαστος και αξιαγάπητος πρώην Δήμαρχος μας ...