Για την υπόθεση έχει γίνει αναφορά στην Εισαγγελία Βόλου αναφορικά με το ποινικό μέρος, ενώ διαδικασίες θα κινηθούν και σε πειθαρχικό επίπεδο, πιθανότατα εντός των επόμενων ημερών.
Ωστόσο, επαγγελματίες, που βρέθηκαν σε δύσκολη θέση απέναντι σε υπάλληλο με θέση στον Δήμο Βόλου, λύνουν ήδη τη σιωπή τους και καταθέτουν τη δική τους… εμπειρία.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, σε γνώση του περιήλθαν τρεις καταγγελίες, που αφορούν σε περιπτώσεις το περασμένο δεκαήμερο. Όπως έγινε γνωστό, ο υπάλληλος φέρεται να ζήτησε μίζα για προώθηση υποθέσεων ιδιοκτητών καταστημάτων εστίασης. Ένα από τα φερόμενα ως θύματα κατήγγειλε την υπόθεσή του στον ίδιο τον δήμαρχο, παρουσία μάρτυρα και δέχθηκε μάλιστα να βιντεοσκοπηθεί, με το υλικό να κατατίθεται στην Εισαγγελία Βόλου.
Δεν είναι, όμως, οι μοναδικές περιπτώσεις. «Κοινό μυστικό» χαρακτηρίζουν επαγγελματίες την απίστευτη ταλαιπωρία που έχουν υποστεί για υποθέσεις που έμεναν κολλημένες, άνευ ουσιαστικού λόγου.
«Σύστημα» δύο τουλάχιστον ετών
Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι παρόμοιες περιπτώσεις υπάρχουν ακόμη και δύο χρόνια πριν, και ότι τα περιστατικά δεν είναι μεμονωμένα.
Στην πρώτη από τις έξι περιπτώσεις – καταγγελίες που ήρθαν σε γνώση του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, επαγγελματίας είχε σε εκκρεμότητα την άδεια καταστήματος εστίασης επί σειρά μηνών. Του ζητήθηκε να κάνει συγκεκριμένη μελέτη, καταβάλλοντας ποσό 500 ευρώ για να μπορέσει να εκδώσει άδεια λειτουργίας. Όταν οι υπογραφές έπεσαν διαπιστώθηκε ότι η μελέτη που συντάχθηκε ήταν… περιττή και επομένως τα χρήματα που δαπάνησε «αέρας».
Φάκελοι σε… αναμονή
Σε άλλη περίπτωση, από νέα επιχείρηση στον χώρο της εστίασης ζητήθηκε …γρηγορόσημο 300 ευρώ για να υπογραφεί μία ώρα αρχύτερα έγγραφο που απαιτούταν για την έγκριση άδειας λειτουργίας. Ο φάκελος της επιχείρησης φαίνεται να έμενε στα συρτάρια ακινητοποιημένος, μέχρι ο υποψήφιος επιχειρηματίας να περάσει για να… καταθέσει τον οβολό του.
Παρουσίασε δήθεν καταγγελία
Σε τρίτη υπόθεση, επιχείρηση δέχθηκε επίσκεψη για να του παρουσιαστεί δήθεν καταγγελία που έχει γίνει σε βάρος του σχετικά με μελέτη που δεν υπήρχε στον φάκελο της άδειας λειτουργίας.
Και σε αυτή την περίπτωση ζητήθηκε από τον επιχειρηματία η εκπόνηση μελέτης εντός 15 ημερών. Διαφορετικά, απειλήθηκε με την αφαίρεση άδειας. Όλως τυχαίως η μελέτη που του ζητήθηκε ήταν της αρμοδιότητας του προσώπου που τον επισκέφθηκε! Αυτό διαπίστωσε ο επιχειρηματίας όταν είδε την υπογραφή στο έγγραφο που του χορηγήθηκε. Ο επιχειρηματίας δεν υπέκυψε, όμως, καθώς όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ «έχω καταβάλει χιλιάδες ευρώ για τη σύνταξη πλήρους φακέλου, προκειμένου να υπάρχει νομιμότητα ως προς όλα» και περιορίστηκε να καταγγείλει το συμβάν.
Μίζες εν μέσω υγειονομικής και οικονομικής κρίσης
Σε άλλες δύο περιπτώσεις, εμπορικές επιχειρήσεις κλήθηκαν να καταβάλουν από 300 έως 600 ευρώ η κάθε μία προκειμένου, προκειμένου να διευθετήσουν εκκρεμότητές τους για τη διευκόλυνση της λειτουργίας καταστημάτων τους. Φέρεται μάλιστα ότι τα χρήματα που τους ζητήθηκαν για να τους εξυπηρετήσουν, δόθηκαν εν μέσω υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, με τις επιχειρήσεις να υπολειτουργούν ή και να παραμένουν κλειστές στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού. Επιχειρηματίες που λόγω του κορονοϊού αντιμετωπίζουν προβλήματα βιωσιμότητας, τα χρέη τους «πνίγουν» φέρονται να κλήθηκαν να καταβάλλουν και επιπλέον ποσά για να εξυπηρετηθούν για υποθέσεις που θα έπρεπε να διευθετηθούν σε αυστηρά υπηρεσιακό επίπεδο και χωρίς καμία αμοιβή.
Μία έκτη υπόθεση αφορά σε επιχείρηση στον Βόλο που είχε καταθέσει συγκεκριμένο αίτημα που αφορά στην ανάπτυξη της λειτουργίας της και η οποία κλήθηκε να καταβάλει ποσό …τετραψήφιο για να διευθετηθεί η υπόθεσή της.
Επιχειρηματίες οι οποίοι, υπό τον φόβο μην «στοχοποιηθούν», σιωπούσαν, άρχισαν να μιλούν. Και να αναφέρονται ο ένας μετά τον άλλο στη δική τους «εμπειρία». Μιλούν για χρηματικά ποσά που κλήθηκαν να δώσουν για έγγραφα που δεν προβλέπονταν να έχουν στους φακέλους και μάλιστα σε μία περίοδο που δίνουν μάχη για να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις τους ανοιχτές.
Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ
Την ίδια ώρα, που περιστατικά επαγγελματιών έρχονται στο φως, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας, δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά του για τη δημοσιοποίηση ενός μεμονωμένου όπως αναφέρει περιστατικού από τον δήμαρχο Βόλου.
«Έκπληξη προκάλεσε, τουλάχιστον, στις τάξεις των συναδέλφων μας και στην τοπική κοινωνία η «δημοσιοποίηση» μεμονωμένου περιστατικού χρηματισμού υπάλληλου από τον δήμαρχο Βόλου χωρίς στοιχειοθετημένες αναφορές.
Είμαστε οι πρώτοι, οι οποίοι σταθερά αγωνιζόμαστε για διαφανή και χρηστή δημόσια διοίκηση και καθημερινά δίνουμε τον αγώνα αυτό, χωρίς να χαριζόμαστε σε κανέναν, υπηρετώντας τα συμφέροντα του πολίτη. Γι αυτό και δεν επιτρέπουμε σε κανένα να σπιλώνει έναν ολόκληρο κλάδο με τέτοιες πρακτικές.
Επιπλέον , σε μια συντεταγμένη δημοκρατική πολιτεία, τα θέματα αυτά αντιμετωπίζονται από τους υπεύθυνους φορείς και με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και όχι με σερίφηδες και επικηρυγμένους
Είμαστε έτοιμοι, πράγμα που έχουμε αποδείξει, να συνεργαστούμε με οποιονδήποτε για τη διαφάνεια και την χρηστή διαχείριση στην δημόσια διοίκηση», αναφέρουν σε ανακοίνωση που υπογράφουν η πρόεδρος του συλλόγου, Θάλεια Στάχτου και ο γ.γ. Γιώργος Μαγιάκος.
ΔΑΣ ΟΤΑ: Οι στοχεύσεις του δημάρχου Μπέου
Από την πλευρά της και η παράταξη της ΔΑΣ ΟΤΑ κάνει λόγο για «επικοινωνιακό σόου του δημάρχου».
«Η σπουδή αυτή του δημάρχου να δημοσιοποιήσει την καταγγελία ενός επιχειρηματία και οι επικίνδυνες μέθοδοι «επικήρυξης των μελλοντικών παραβατών» δεν είναι αθώα περιστατικά. Ο πραγματικός στόχος είναι να σκύψουν τα κεφάλια οι εργαζόμενοι του Δήμου, να μην τολμήσουμε την ώρα που θα βγούμε από τον βραχνά της πανδημίας να διεκδικήσουμε πιο δυναμικά αυτά που κυβέρνηση και δημοτικές αρχές συστηματικά μας στερούν.
Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα ήταν πάντοτε άτεγκτο απέναντι σε κάθε φαινόμενο εξαγοράς και χρηματισμού υπαλλήλων στις Δημόσιες Υπηρεσίες. Θεωρούσε και θεωρεί τέτοιους υπαλλήλους ως ξένο σώμα, ως ντροπή για τους εργαζόμενους και το ήθος τους. Τη λύση στα ζητήματα της όποιας εξαχρείωσης και διαφθοράς στις Δημοτικές – Δημόσιες Υπηρεσίες, δεν μπορούν να τη δώσουν οι επιχειρηματίες και οι πολιτικοί τους εκφραστές. Στη λογική της συνδιαλλαγής και του προσωπικού οφέλους – κέρδους, όσα μεγάλα λόγια κι αν ακούμε για το αντίθετο, η λύση μπορεί να έρθει μόνο από τους εργαζόμενους – συναδέλφους παλεύοντας συλλογικά με εμπιστοσύνη μόνο στις δικές μας δυνάμεις», αναφέρει η ΔΑΣ ΟΤΑ.
Πηγή: taxydromos.gr