Θύμα εκβιασμού έπεσε επιχειρηματίας που απειλούνταν ότι θα δει προσωπικές του φωτογραφίες αλλά και έγγραφα της εταιρείας του δημοσιευμένα στο Διαδίκτυο.
Τα μέλη της σπείρας λάμβαναν μέσα αποφυγής του εντοπισμού τους από τις Αρχές, χρησιμοποιώντας «πακιστανικά» κινητά τηλέφωνα. Μέσω αυτών έφτιαχναν λογαριασμούς στο Διαδίκτυο και έστελναν τα εκβιαστικά μηνύματα
Τα μέλη της σπείρας λάμβαναν μέσα αποφυγής του εντοπισμού τους από τις Αρχές, χρησιμοποιώντας «πακιστανικά» κινητά τηλέφωνα. Μέσω αυτών έφτιαχναν λογαριασμούς στο Διαδίκτυο και έστελναν τα εκβιαστικά
Εξαμελής σπείρα, με αρχηγό έναν 30χρονο Ιρακινό έγκλειστο σε φυλακές, απαιτούσε το ποσό των 150.000 ευρώ προκειμένου να μην υλοποιήσει τις απειλές της.
Υστερα από τη δεινή θέση που βρέθηκε ο επιχειρηματίας αναγκάστηκε να απευθυνθεί στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, όπου και κατήγγειλε τον εκβιασμό. Ο επιχειρηματίας φέρεται να κατάθεσε ότι τους τελευταίους δύο μήνες, άγνωστος απαιτούσε μέσω του Διαδικτύου, επανειλημμένα και εκβιαστικά, να τους παραδώσει το χρηματικό ποσό των 150.000 ευρώ προκειμένου να μη δημοσιεύσουν ηλεκτρονικό υλικό.
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, άγνωστος τού είχε αφαιρέσει ένα στικάκι USB, στο οποίο είχε ευαίσθητα επαγγελματικά δεδομένα (συμβόλαια, πληροφορίες κ.ά.), αλλά και ροζ φωτογραφίες. Από την έρευνα προέκυψε ότι κάποιος ή κάποια απέσπασε το ψηφιακό μέσο αποθήκευσης από τον επιχειρηματία και το διοχέτευσε στη σπείρα.
Οι αξιωματικοί της ΔΗΕ εκτιμούν ότι αν το θύμα είχε χάσει το στικάκι και το είχε βρει κάποιος στον δρόμο, δεν θα μπορούσε να γνωρίζει την ταυτότητά του και να τον εκβιάσει. Θεωρούν ότι το στικάκι εκλάπη και στη συνέχεια πουλήθηκε στους εκβιαστές, μαζί με πληροφορίες για την οικονομική του κατάσταση και το κοινωνικό του στάτους.
Επιχείρηση
Στην υπόθεση εμπλέκονται συνολικά έξι αλλοδαποί ηλικίας από 30 έως 47 ετών, εκ των οποίων οι τρεις συνελήφθησαν στην Αθήνα έπειτα από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση.
Ειδικότερα, οι δράστες εντοπίστηκαν έπειτα από την «παγίδα» που τους έστησαν οι αξιωματικοί με την καταβολή 30.000 ευρώ εκ μέρους του επιχειρηματία, ως πληρωμή για να μη δημοσιεύσουν το περιεχόμενο του USB. Οι αστυνομικοί είχαν θέσει υπό παρακολούθηση κατάστημα μεταφοράς χρημάτων και όταν οι δράστες εμφανίστηκαν να εισπράξουν το ποσό συνελήφθησαν.
Ως ηθικό αυτουργό της εκβίασης υπέδειξαν 30χρονο Ιρακινό, ενώ αναζητούνται ακόμη δύο αλλοδαποί, αιγυπτιακής υπηκοότητας. Από τη διερεύνηση της υπόθεσης προέκυψε ότι τα μέλη της σπείρας λάμβαναν μέσα αποφυγής του εντοπισμού τους από τις Αρχές, καθώς τηλεφωνούσαν από «πακιστανικά» κινητά τηλέφωνα, τα οποία έπειτα από μία χρήση τα πετούσαν, ενώ τα σταθερά τηλέφωνα αποδείχθηκε ότι ήταν δημόσια καρτοτηλέφωνα.
Για τον λόγο αυτόν, εκδόθηκαν σχετικά βουλεύματα για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, ώστε να εντοπιστούν τα ψηφιακά ίχνη των διευθύνσεων ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που εμφανίζονταν στην αποστολή των εκβιαστικών email. Παράλληλα, λόγω της πρόσβασης σε μεγάλο αριθμό «πακιστανικών» τηλεφώνων, οι δράστες είχαν την ευχέρεια να δημιουργούν πολλούς λογαριασμούς διαδικτυακών εφαρμογών επικοινωνίας σε πραγματικό χρόνο (εφαρμογές chat), μέσω των οποίων στέλνονταν τα εκβιαστικά μηνύματα.
Τα ευρήματα της έρευνας
Στο πλαίσιο ενδελεχούς ψηφιακής αστυνομικής έρευνας που επακολούθησε, διακριβώθηκε η παράνομη δραστηριότητα των εμπλεκομένων με τη μορφή εγκληματικής ομάδας, που είχε συσταθεί το τελευταίο τρίμηνο με διακριτούς ρόλους.
Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε χώρους όπου διέμεναν οι εμπλεκόμενοι βρέθηκε και κατασχέθηκε έντυπο υλικό σχετιζόμενο με την υπόθεση, ηλεκτρονικός υπολογιστής, τρία κινητά τηλέφωνα, πληθώρα καρτών SIM, χρηματικό ποσό, τραπεζικά εμβάσματα και καταστάσεις με ονόματα και χρηματικά ποσά και πληθώρα εγγράφων, διαβατηρίων και βεβαιώσεων παραμονής αμφιβόλου γνησιότητας. Τα κατασχεθέντα απεστάλησαν στα αρμόδια τμήματα της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακές εξετάσεις. Σημειώνεται ότι τρία από τα μέλη της ομάδας είναι σεσημασμένοι για διάφορες κακουργηματικές πράξεις.
Ethnos.gr/Λευτέρης Μπιντέλας