Την Εισαγγελία, την Αστυνομία και το υπουργείο Παιδείας ενημέρωσαν οι πρυτανικές Αρχές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για επεισόδια που εκτυλίχθηκαν το μεσημέρι στον 7ο όροφο του κτιρίου διοίκησης του Ιδρύματος, όταν ομάδα περίπου τριάντα φοιτητών εισήλθε χωρίς να της έχει επιτραπεί, στο γραφείο του πρύτανη.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του ΑΠΘ καταγγέλλει ότι καθηγητής γρονθοκοπήθηκε, ενώ από την πλευρά τους οι φοιτητές υποστηρίζουν ότι ασκήθηκε σε αυτούς σωματική βία από καθηγητές και υπαλλήλους της φύλαξης.
Ο πρόεδρος του Τμήματος Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών, Κωνσταντίνος Τοκμακίδης, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως προτίθεται να καταθέσει μήνυση κατά αγνώστων για την επίθεση που δέχθηκε.
“Σε συνέχεια παρόμοιων επεισοδίων της περασμένης εβδομάδας, σήμερα Τρίτη 4 Ιουνίου, ομάδα τριάντα περίπου φοιτητών εισέβαλε βίαια στα γραφεία της Πρυτανείας του ΑΠΘ, προπηλακίζοντας -φωνάζοντας συνθήματα, βρίζοντας, απειλώντας- και ασκώντας σωματική βία σε φύλακες, εργαζομένους, παρευρισκόμενους καθηγητές, στον πρύτανη και τους αντιπρυτάνεις. Τηλεοπτικό συνεργείο που έτυχε να βρίσκεται στον χώρο για άλλον σκοπό, αναγκάστηκε διά της βίας να σβήσει οποιαδήποτε καταγραφή”, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΑΠΘ
“Αυτή τη φορά ασκήθηκε έντονη σωματική βία κατά παρευρισκόμενου καθηγητή. Συγκεκριμένα, του αφαίρεσαν το κινητό για να σβήσουν οποιαδήποτε καταγραφή γεγονότων, τον γρονθοκόπησαν και τον εξώθησαν βίαια προς παρακείμενο ανοιχτό παράθυρο, με κίνδυνο να πέσει από τον 7ο όροφο. Ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα”, επισημαίνεται.
“Μου άρπαξαν το κινητό μου τηλέφωνο από τα χέρια την ώρα που πήγα να τηλεφωνήσω, με την αιτιολογία ότι τους τραβούσα βίντεο κι ενώ δύο άτομα από αυτούς ήδη τραβούσαν βίντεο. Με απείλησαν, είπαν θα σε πετάξουμε κάτω από το παράθυρο. Μου άρπαξε το κινητό ο φοιτητής -δεν ξέρω καν αν ήταν και φοιτητής- και του λέω, σε παρακαλώ δώσε μου το κινητό μου, θέλω να επικοινωνήσω με τη γυναίκα μου. Και μου λέει, όχι, δε σου το δίνω και πήγα να του το πάρω και τότε μου κατάφερε μία γροθιά στο μάτι”, δήλωσε ο κ. Τοκμακίδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
“Θα πάω στην αστυνομία να κάνω καταγγελία, μήνυση κατά αγνώστων, αφού δεν ξέρω ποιος είναι αυτός που με γρονθοκόπησε. Είμαι σαράντα χρόνια στο πανεπιστήμιο, δεν έχω ξαναδεί τέτοια επιθετικότητα, τέτοιον φασισμό από τριάντα ανθρώπους που θέλουν να επιβάλλουν τη γνώμη τους στον πρύτανη και στους καθηγητές του Πανεπιστημίου. Σκέφτομαι να φύγω στην Αυστραλία…”, πρόσθεσε ο καθηγητής.
Το κύριο αίτημα των φοιτητών, όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του ΑΠΘ, είναι να παρίσταται στις συνεδριάσεις της Συγκλήτου, αξίωση, που χαρακτηρίζεται “καταφανώς παράνομη”.
“Τέτοιες αντιδημοκρατικές συμπεριφορές τραμπούκων δεν έχουν καμιά θέση στις συνεδριάσεις ενός δημοκρατικού οργάνου, όπως η Σύγκλητος. Η Σύγκλητος είναι ένα αντιπροσωπευτικό σώμα διοίκησης, το οποίο δεν νομιμοποιείται, με βάση τη νομοθεσία, να συνεδριάζει με την παρουσία τρίτων στην αίθουσα. Η Σύγκλητος του ΑΠΘ επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι δέχεται εκπροσώπους φοιτητών, αλλά όχι ομάδες που προσπαθούν να επιβάλουν την άποψή τους με τη βία”, επισημαίνεται.
Από την πλευρά της ομάδας των φοιτητών, ο Ευθύμης Κ. δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:
“Η συγκεκριμένη κινητοποίηση έγινε σε συνέχεια μιας σειράς αυθόρμητων κινητοποιήσεων, που προηγήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα και είχαν σαν στόχο να προσπαθήσουν να πιέσουν για την παρουσία των φοιτητών στη Σύγκλητο.
Είναι ένα αίτημα που υπάρχει εδώ και τέσσερα χρόνια. Υπήρχαν αποφάσεις από τα διοικητικά συμβούλια των συλλόγων Νομικής, Φιλολογίας και Φιλοσοφίας- Παιδαγωγικής, οι οποίες έλεγαν ότι πρέπει οι Σύγκλητοι να δέχονται τα φοιτητικά αιτήματα, να είναι ανοιχτές ειδικά προς τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων των φοιτητών.
Πήγαμε να κάνουμε μια παράσταση διαμαρτυρίας στην πρυτανεία γι’ αυτό το ζήτημα με ένα πανό εκεί. Όταν άνοιξε η πόρτα της πρυτανείας και προσπαθήσαμε να μπούμε μέσα υπήρχαν φύλακες από έξω που προσπάθησαν να μας απωθήσουν.
Όταν καταφέραμε να μπούμε μέσα εκεί υπήρξε μια πολύ κακή αντίδραση από συγκεκριμένους συγκλητικούς και τον ίδιο τον πρύτανη, οι οποίοι μάλλον έχασαν την ψυχραιμία τους από τη σειρά αυτών των παρεμβάσεων και αντί να προσπαθήσουν έστω για το τυπικό να μας ακούσουν ή να αποχωρήσουν άρχισαν να μας φωνάζουν, να μας βρίζουν, να μας λένε φασίστες και τραμπούκους.
Όταν κάποια στιγμή, κάποιοι από αυτούς τους καθηγητές μπήκαν στη διαδικασία να προσπαθήσουν να μας βγάλουν βίντεο και κάποιοι φοιτητές έβαλαν απλά τα χέρια μπροστά για να εμποδίσουν το βίντεο –δεν χτύπησαν ή ακούμπησαν τους καθηγητές– εκεί κάποιοι καθηγητές συμπεριφέρθηκαν πολύ βίαια μαζί με τους φοιτητές που βρίσκονταν εκεί και πέταξαν ανθρώπους πάνω σε πόρτες, έσπασε ακόμη και τασάκι.
Μάλιστα ένας καθηγητής που προσπάθησε να πάει μέσα στο γραφείο του πρύτανη και να μας βγάλει βίντεο όταν μπήκαν μπροστά συνάδελφοι να τον εμποδίσουν χτύπησε και συμφοιτητή μας με μπουνιά, ενώ οι υπόλοιποι απλά χτυπήθηκαν στα χέρια”.
Σε μια σοβαρή καταγγελία προβαίνουν με ανακοίνωσή τους σύλλογοι των σχολών Φιλολογίας, Νομικής, Φιλοσοφίας/Παιδαγωγικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Όπως υποστηρίζουν, φοιτητής από ομάδα που βρέθηκε στη σημερινή συνεδρίαση της Συγκλήτου για να διαμαρτυρηθεί, δέχτηκε γροθιά στο πρόσωπο από καθηγητή- μέλος της Συγκλήτου.
Στη σχετική ανακοίνωση για το περιστατικό, αναφέρουν:
“Βρεθήκαμε μπροστά σε κάτι το οποίο ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Δεν συναντήσαμε μόνο μπράβους, αλλά ένας καθηγητής/συγκλητικός γρονθοκόπησε φοιτητή ενώ οι πρυτανικές αρχές σφύριζαν αδιάφορα. Η συγκεκριμένη πρυτανεία του Μήτκα όχι μόνο μπορεί να συνεδριάζει μόνο κρυφά και είναι πλήρως απονομιμοποιημένη αλλά πλέον μπορεί να υπάρχει μόνο χτυπώντας και τρομοκρατώντας”.
Μάλιστα φοιτητικοί σύλλογοι ανήρτησαν και απόσπασμα από σχετικό βίντεο με την χειροδικία.
Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση:
“Μετά από πληροφορία ότι την Κυριακή πραγματοποιήθηκε κρυφά Σύγκλητος, και μετά από τις τελευταίες προσπάθειες των Φοιτητικών Συλλόγων να παρέμβουν στη Σύγκλητο, σήμερα Τρίτη 4/6, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Φιλολογίας, Νομικής, Φιλοσοφίας/Παιδαγωγικής παρευρέθηκαν στην Πρυτανεία, ζητώντας να μάθουν για τη διενέργεια της Συγκλήτου και τον προγραμματισμό της επόμενης, επιμένοντας στο βασικό τους αίτημα να πραγματοποιούνται ανοιχτά οι Σύγκλητοι, να σταματήσει εδώ και τώρα το κλίμα αυταρχικοποίησης των Πρυτανικών Αρχών καθώς και να απομακρυνθεί ο φασίστας μπράβος από τη φοιτητική λέσχη.
Βρεθήκαμε μπροστά σε κάτι το οποίο ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Δεν συναντήσαμε μόνο μπράβους, αλλά ένας καθηγητής/συγκλητικός γρονθοκόπησε φοιτητή ενώ οι πρυτανικές αρχές σφύριζαν αδιάφορα. Η συγκεκριμένη πρυτανεία του Μήτκα όχι μόνο μπορεί να συνεδριάζει μόνο κρυφά και είναι πλήρως απονομιμοποιημένη αλλά πλέον μπορεί να υπάρχει μόνο χτυπώντας και τρομοκρατώντας.
Ο πρύτανης κλείνει τα μάτια στο προηγηθέν συμβάν, απαξιώνει τις αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων και αποκαλεί τους φοιτητές φασίστες.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ Η ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ ΜΗΤΚΑ, ΝΑ ΜΠΕΙ ΤΕΛΟΣ ΣΤΟΝ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟ, ΝΑ ΜΗΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ/ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΕΝΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ, ΝΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΕΙ Ο ΦΑΣΙΣΤΑΣ ΜΠΡΑΒΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΣΧΗ.
ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΣΥΓΚΛΗΤΟΥ, ΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ.
Φοιτητικοι συλλογοι φιλολογιας, νομικης, φ.π.”
Η απάντηση του Ιδρύματος
Η πλήρης ανακοίνωση του ΑΠΘ:
«Σε συνέχεια παρόμοιων επεισοδίων της περασμένης εβδομάδας, σήμερα Τρίτη 4 Ιουνίου, ομάδα τριάντα περίπου φοιτητών εισέβαλε βίαια στα γραφεία της Πρυτανείας του ΑΠΘ, προπηλακίζοντας -φωνάζοντας συνθήματα, βρίζοντας, απειλώντας- και ασκώντας σωματική βία σε φύλακες, εργαζομένους, παρευρισκόμενους Καθηγητές, στον Πρύτανη και τους Αντιπρυτάνεις. Τηλεοπτικό συνεργείο που έτυχε να βρίσκεται στον χώρο για άλλον σκοπό, αναγκάστηκε διά της βίας να σβήσει οποιαδήποτε καταγραφή.
Αυτή τη φορά ασκήθηκε έντονη σωματική βία κατά παρευρισκόμενου Καθηγητή. Συγκεκριμένα, του αφαίρεσαν το κινητό για να σβήσουν οποιαδήποτε καταγραφή γεγονότων, τον γρονθοκόπησαν και τον εξώθησαν βίαια προς παρακείμενο ανοιχτό παράθυρο, με κίνδυνο να πέσει από τον 7ο όροφο. Ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα.
Το κύριο αίτημα της ομάδας αυτής είναι να παρίσταται στις συνεδριάσεις της Συγκλήτου, αξίωση καταφανώς παράνομη. Τέτοιες αντιδημοκρατικές συμπεριφορές τραμπούκων δεν έχουν καμιά θέση στις συνεδριάσεις ενός δημοκρατικού οργάνου, όπως η Σύγκλητος.
Η Σύγκλητος είναι ένα αντιπροσωπευτικό σώμα διοίκησης, το οποίο δεν νομιμοποιείται, με βάση τη νομοθεσία, να συνεδριάζει με την παρουσία τρίτων στην αίθουσα. Η Σύγκλητος του ΑΠΘ επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι δέχεται εκπροσώπους φοιτητών, αλλά όχι ομάδες που προσπαθούν να επιβάλουν την άποψή τους με τη βία.
Οι αποφάσεις της για το θέμα αυτό έχουν γνωστοποιηθεί δημόσια από τις 8/10/2014 και παραμένουν και σήμερα ενεργές (βλ. σχετική ανακοίνωση παρακάτω που υπάρχει από τότε και στην ιστοσελίδα: https://www.auth.gr/news/anouncements/17668).
Οι Πρυτανικές Αρχές ενημέρωσαν το Υπουργείο, την Εισαγγελία και την Αστυνομία για τα γεγονότα.
Καλούμε όλα τα μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας, Καθηγητές, εργαζομένους και φοιτητές, να καταδικάσουν τέτοιες ενέργειες και να απομονώσουν αυτή τη μειοψηφική ομάδα».
nooz/Με πληροφορίες από: ΑΠΕ- ΜΠΕ, thestival.gr, seleo.gr