Υλικά:
-
1 μεγάλο μαρούλι τρυφερό (καθαρισμένο)
-
4 φρέσκα κρεμμυδάκια τρυφερά (με τα φύλλα τους)
-
4-5 κλων. άνηθο
-
1 αγγούρι τρυφερό (μικρό με τη φλούδα του)
-
1 ραπανάκι (ψιλοκομμένο)
-
5-6 ελιές
-
Λίγες φούντες άνηθου τρυφερές
Για το dressing
-
1/3 φλ. ελαιόλαδο
-
4 κ.σ. ξύδι (κόκκινο από κρασί)
-
Λίγο ανθό αλατιού
Εκτέλεση:
Διαλέγουμε ένα μεγάλο τρυφερό και τραγανό μαρούλι.
Αφού το πλύνουμε πολύ καλά, το αφήνουμε να στραγγίσει πολύ καλά και το στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί ή σε φυγόκεντρο σαλάτας.
Η κλασική μαρουλοσαλάτα σερβίρεται με ψιλοκομμένο μαρούλι και τρώγεται αμέσως.
Βάζουμε το κομμένο μαρούλι σε μία σαλατιέρα, προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμύδια με τα πράσινα φύλλα τους, το αγγουράκι ψιλοκομμένο με τη φλούδα του και το ψιλοκομμένο ραπανάκι.
Προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο άνηθο.
Για τη σως
Σε ένα βαζάκι με καπάκι βάζουμε το ελαιόλαδο το ξύδι και το αλάτι.
Κλείνουμε ερμητικά και χτυπάμε τα υλικά, ανακινώντας το βάζο μέχρι να γίνουν κρέμα.
Περιχύνουμε τη σαλάτα την τελευταία στιγμή λίγο πριν σερβίρουμε και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Τη βάζουμε σε σαλατιέρα και πασπαλίζουμε με τρυφερές φουντίτσες άνηθου και ελιές.
Σερβίρουμε αμέσως.
Μυστικά
Το μαρούλι πρέπει να είναι πολύ καλά στεγνωμένο.
Πρέπει να κοπεί την ίδια στιγμή που θα σερβίρεις.
Τα φρέσκα κρεμμύδια πρέπει να είναι πολύ τρυφερά γιατί θα χρησιμοποιήσουμε και τα φύλλα τους.
Η σαλάτα πρέπει να καταναλωθεί αμέσως αλλιώς μαλακώνει πολύ το μαρούλι.
Αν προτιμάτε ντρέσινγκ με λεμόνι αντικαταστήστε το ξύδι με λεμόνι.