Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Άρθρα / « Από τις εξετάσεις στις αποφάσεις…- Συμπλήρωσε έξυπνα και σωστά το μηχανογραφικό σου »

« Από τις εξετάσεις στις αποφάσεις…- Συμπλήρωσε έξυπνα και σωστά το μηχανογραφικό σου »

Της Ευαγγελίας Ιακωβάκη

Η σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου αφορά όλους τους υποψηφίους, ακόμη και εκείνους που δεν τα πήγαν όπως περίμεναν ή δεν πληρούν το κριτήριο της βαθμολογικής βάσης. Η λήψη απόφασης στη ζωή μας πρέπει να γίνεται με βάση τα δεδομένα που κάθε φορά υπάρχουν. Η ζήτηση άλλωστε στον πιο σημαντικό βαθμό καθορίζει τελικά τις βάσεις εισαγωγής. Έτσι οι μαθητές καλό είναι να πάρουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για να συμπληρώσουν σωστά το μηχανογραφικό τους και να διευκολυνθούν στις αποφάσεις τους για την καλύτερη επιλογή σπουδών
Πώς να συμπληρώσετε σωστά το μηχανογραφικό δελτίο σας
• Επιλέγουμε σχολή που είναι κοντά στα ενδιαφέροντά μας, στις κλίσεις και ικανότητές μας. Για να πετύχουμε αυτό καλό είναι να κάνουμε μια απλή ερώτηση στον εαυτό μας: «ποιο επάγγελμα θα έκανε την καρδιά μας να χτυπά δυνατότερα;» Διότι αν δεν «ερωτευτούμε το επάγγελμά μας θα αποτύχουμε»
• Χαρακτηρίζουμε τις σχολές είτε ως Α (πρώτης προτίμησης) είτε ως Β (δεύτερης προτίμησης) είτε ως Γ (τρίτης προτίμησης) διατρέχοντας το σύνολο των σχολών και των δύο πεδίων που έχουμε επιλέξει, ανεξάρτητα από τις βάσεις των προηγουμένων ετών. Όσες σχολές δεν μας ενδιαφέρουν τις προσπερνούμε και δεν τις χαρακτηρίζουμε.
• Προσέχουμε τις κοινές σχολές των διαφόρων επιστημονικών πεδίων και τις δηλώνουμε από το πεδίο που μας δίνει τα περισσότερα μόρια.
• Πριν κάνουμε την τελική επιλογή αναζητούμε τα επαγγελματικά δικαιώματα της συγκεκριμένης σχολής.
• Αποτυπώνουμε τις δικές μας επιθυμίες και όχι των άλλων. Η γνώμη των γονέων είναι πάντοτε σεβαστή αλλά απέχει από την κοινωνική δυναμική και τη σύγχρονη ζήτηση των επαγγελμάτων διότι οι ίδιοι έχουν βρεθεί σε μια διαφορετική αγορά εργασίας.
• Επιλέγουμε την σχολή λαμβάνοντας υπόψη ότι θα βγούμε στην αγορά εργασίας περίπου σε 10 χρόνια. Επομένως μια σχολή με υψηλή ζήτηση σήμερα, μετά από κάποια χρόνια μπορεί να έχει χαμηλή ζήτηση.
• Υπάρχουν λύσεις για όλα τα βαθμολογικά βαλάντια π.χ., μπορεί ένας υποψήφιος να μην εξασφαλίσει εισαγωγή σε ένα υψηλόβαθμο τμήμα Πολυτεχνικής Σχολής, υπάρχουν όμως αντίστοιχα χαμηλόβαθμα ΤΕΙ στο κέντρο και στην περιφέρεια που οδηγούν σε ανάλογο επαγγελματικό περιβάλλον.
• Tέλος επαγγέλματα που έχουν σχέση με Τουρισμό, Υγεία, Ενέργεια και πράσινη τεχνολογία, Μεταποίηση: Τρόφιμα και δομικά υλικά, Ναυτιλία, Γεωργία , Ψηφιακή τεχνολογία και επικοινωνίες – ηλεκτρονικό εμπόριο, αν νομίζετε ότι ταιριάζουν στο profile σας επιλέξτε τα άφοβα. Διότι αυτά είναι τα κύρια συμπεράσματα της τελευταίας πρόγνωσης του Cedefop για τη ζήτηση και την προσφορά δεξιοτήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση: «Για την περίοδο έως το 2020, σύμφωνα με την πρόγνωση θα δημιουργηθούν περίπου 83 εκατομμύρια ευκαιρίες απασχόλησης λόγω της περιορισμένης καθαρής αύξησης της απασχόλησης κατά περίπου 8 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας («ζήτηση λόγω επέκτασης») και περίπου 75 εκατομμύρια θέσεις εργασίας για να αντικατασταθούν τα άτομα που συνταξιοδοτούνται ή εγκαταλείπουν την αγορά εργασίας («ζήτηση λόγω αντικατάστασης»)
Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου, τηλ επικοινωνίας=6977474997
Ευαγγελία Ιακωβάκη,
Σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού

Δες επίσης

Το εορτολόγιο της εβδομάδας (16-22 Δεκεμβρίου 2024)

ΔΕΥΤΕΡΑ 16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ Αγγαίου προφήτου, Μοδέστου πατριάρχου Ιεροσολύμων, Θεοφανούς βασιλίσσης γιορτάζουν: όσοι και όσες ακούνε στα σπάνια ...

Αφήστε μια απάντηση