Γράφει ο Δρ. Κώστας Πατέρας D.Ed, M. Ed, P.H.D. ,, Πολιτευτής. ΑΝ.ΕΛ
Η Πολιτικη,που ακολουθήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες από τις κυβερνήσεις,εφερε την οικονομική και κοινωνική καταστροφή. Η χωρά δεν είχε κατεύθυνση και προσανατολισμό ενώ η κληρονομική διαδοχή της εξουσίας ήταν ο,τι το χειροτερο.Οι γόνοι και οι επίγονοι των πολιτικών δυναστειών από το προσκήνιο και από το παρασκήνιο κηδεμόνευαν και κηδεμονεύουν την πολιτική ζωη.Ακομη και στις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη Αρχηγών κομμάτων πρυτάνευε και πρυτανεύει η οικογενειοκρατία και παίζουν ρόλο οι Βαρωνοι και τα …παιδιά του κομματικού σωλήνα.Τον Λαό ούτε τον σκέπτονται ούτε τον υπολογιζουν,τον θέλουν μόνο να πάει μέχρι την κάλπη και μετά ούτε που τον σκέπτονται.
Έτσι η απογοήτευση πλακώνει τις ψυχές των πολιτών και οι ελπίδες για ένα καλό μέλλον γίνονται όνειρα θερινής νυκτος.
Η ψευδαίσθηση ότι υπάρχει ένας άλλος δρόμος σωτηρίας και ανάκαμψης καταρρέει και τα ποσοστά των κομμάτων συρρικνώνονται σε μονοψήφιους και διψήφιους αριθμούς.
Η κοινωνία είναι διχασμένη ανάμεσα στην οπισθοδρόμηση και την προοδο,στον ευρωπαϊκό και στον αντιευρωπαϊκό προσανατολισμο.Η πίστη στο κοινοβούλιο πέφτει σημαντικά και ο κοσμάκης εμπιστεύεται την Εκκλησία και τον Στρατο,σε ποσοστά του 38% και 65%.
Οι ποιοτικές αναλύσεις των τάσεων της κοινωνίας δείχνουν ότι εννέα στους δέκα πολίτες πιστεύουν ότι η χώρα κινείται σε λάθος δρομο.Συνολικα το 86% των πολιτών εκφράζουν απογοήτευση και νομίζουν όχι μόνο ότι δεν πέρασε η κρίση αλλά ίσως ναμαστε ακόμη στην αρχή.
Οι οκτώ στους δέκα νομίζουν πως η επόμενη χρονιά θαναι χειροτερη,αφού η ανεργία καλπάζει και η φοροκαταιγιδα πλήττει τα μικρά και τα μεσαία βαλαντια.Οι οκτώ Έλληνες στους δέκα θεωρούν την πολιτική των μνημονίων λανθασμένη και την Ευρώπη εχθρική προς την πατρίδα μας.
Η μεγάλη δυσφορία των πολιτών απομακρυνει τους πολίτες από τα κόμματα και οδηγεί την αποχή σε μεγάλα ποσοστα.Ο κυνισμός και η αποξένωση των ψηφοφόρων από το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα φέρνει αποστασιοποίηση και γύρισμα…της πλάτης στους κομματικούς σχηματισμους.Μεγαλο παράδειγμα η πρόσφατη εκλογή προέδρου στη Ν.Δ.,που μόλις συγκέντρωσε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφορους,την στιγμή που κάποτε συγκέντρωνε το 47% του εκλογικού σώματος,δηλ.πολλα εκατομμύρια ψηφοφόρων.
Είναι πιθανόν τα ποσοστά συμμετοχής σε εκλογές να φτάσουν πολύ χαμηλά. Εάν το πολιτικό σύστημα δεν αλλάξει νοοτροπία και εξακολουθεί να εμπαίζει και να καταστρέφει την κοινωνία ,και λειτουργεί με βάσει την οικογενειοκρατια,την αναξιοπιστία και την παρεοκρατια