Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Υγεία / Απώλεια κιλών: Γιατί πρέπει να αποφύγετε τις «γρήγορες δίαιτες» μετά τις γιορτές

Απώλεια κιλών: Γιατί πρέπει να αποφύγετε τις «γρήγορες δίαιτες» μετά τις γιορτές

Φάγαμε παραπάνω, κινηθήκαμε λιγότερο και όταν βρούμε το θάρρος και ανεβούμε στη ζυγαριά μας, αυτή μας προσγειώνει στη μεθεόρτια πραγματικότητα, απότομα. Έτσι, θυμωμένοι με τον εαυτό μας, ίσως και λίγο ένοχοι, μπαίνουμε στη διαδικασία σκέψης της γρήγορης απώλειας αυτών των «άδικων» κιλών.

«Συχνά, υιοθετούμε δίαιτες που διατείνονται γρήγορη απώλεια βάρους προκειμένου να απαλλαγούμε από αυτά το συντομότερο δυνατό. Έτσι, χάνουμε τα κιλά μας κι έρχεται το Πάσχα, όπου μια από τα ίδια: ξανά παρατρώμε, παίρνουμε βάρος και ξανά αυστηρές και στερητικές δίαιτες ώστε το καλοκαίρι να είμαστε έτοιμοι να βγούμε στις παραλίες. Μετά τις καλοκαιρινές διακοπές… μαντέψτε: ξανά αυξήθηκε το βάρος μας και πάλι αυστηρές δίαιτες…. ώσπου να φτάσουμε εδώ, στην αφετηρία μας τις γιορτές των Χριστουγέννων – Πρωτοχρονιάς, διαιωνίζοντας έναν κύκλο αυξομείωσης βάρους που σταδιακά οδηγεί όχι μόνο στην αύξηση του σωματικού μας βάρους, αλλά συχνά και στην αλλαγή σύνθεσης του σώματος μας, με τάση αύξησης του ποσοστού του σωματικού λίπους» επισημαίνει ο Διαιτολόγος – Διατροφολόγος δρ. Αναστάσιος Παπαλαζάρου.

Τι θα πρέπει να κάνουμε λοιπόν;

Πρόσφατα τόσο ο καναδικός Σύλλογος Διαιτολόγων που εξέδωσε τον επίσημο πρακτικό οδηγό αντιμετώπισής παχυσαρκίας ενηλίκων (Canadian Adult Obesity Clinical Practice Guidelines), όσο και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ), καθώς και o Ευρωπαϊκός Σύλλογος Μελέτης της Παχυσαρκίας (EASO) και ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Διαιτολόγων (EFAD), συγκλίνουν σε ένα πολύ ισχυρό συμπέρασμα:

Το βάρος (και ο Δείκτης Μάζας Σώματος) δεν θα πρέπει να αποτελούν τον βασικό δείκτη ορισμού της παχυσαρκίας. Θα πρέπει να γίνει μια μετατόπιση του ενδιαφέροντος τόσο στις διατροφικές συνήθειες και τη διατροφική συμπεριφορά, όσο και στη βελτίωση των δεικτών υγείας.

«Με άλλα λόγια, σε αυτό που προσανατολίζεται η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα είναι να αλλάξει η οπτική μας απέναντι στην αξιολόγηση του υπέρβαρου και της παχυσαρκίας και να μετατοπιστεί το ενδιαφέρον από τον δείκτη της ζυγαριάς σε άλλες παραμέτρους, όπως δείκτες υγείας (πίεση, λιπιδαιμικό προφίλ, επίπεδα σακχάρου κ.α.) καθώς και διατροφικές συμπεριφορές (κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, μείωση πρόσληψης αλατιού, αύξηση φυτικών ινών, αποφυγή επεξεργασμένων τροφίμων κ.α.)» τονίζει ο κ. Παπαλαζάρου.

Να πετάξω τη ζυγαριά μου;

«Ναι αν θέλετε, αλλά όχι απαραίτητα», λέει ο γιατρός.  Η καταγραφή του σωματικού βάρους, όπως λέει, αποτελεί χωρίς αμφιβολία έναν δείκτη υγείας και η συστηματική καταγραφή σωματικού βάρους έχει αποδειχθεί σύμμαχος στον έλεγχο βάρους. Όμως, θα πρέπει να τον απομυθοποιήσουμε.

Δεν πρέπει να αποτελεί το ζύγισμα το κύριο κριτήριο επιτυχίας της προσπάθειας. Μπορεί δηλαδή το βάρος να μην αλλάξει, αλλά αν έχουν βελτιωθεί οι δείκτες υγείας και η διατροφική συμπεριφορά, τότε έχετε πετύχει. Κι αυτό γιατί το ζητούμενο, που είναι ο κίνδυνος νόσησης από μη μεταδιδόμενες ασθένειες, μειώνεται δραματικά.

«Συμπερασματικά δείτε αυτό το διάστημα μετά τις γιορτές, όχι σαν έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα των προσπαθειών απώλειας βάρους, αλλά ως μια σημαντική ευκαιρία να κάνετε μια ουσιαστική αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες κι ένα μεγάλο δώρο ζωής στον εαυτό σας», καταλήγει ο κ. Παπαλαζάρου δίνοντας πέντε χρήσιμες συμβουλές:

  • Χρησιμοποιείστε το θυμό σας για τα κιλά που πήρατε και τη θέληση για απώλεια βάρους ως κίνητρο να αλλάξετε τη διατροφική σας συμπροφορά, κάνοντας ουσιαστικές αλλαγές στη διατροφή σας κι όχι διαιτητικές προσεγγίσεις που προσφέρουν εφήμερες χαρές ζυγίσματος.
  • Επισκεφτείτε τον επιστήμονα διαιτολόγο-διατροφολόγο σας για να εκτιμήσει τις διατροφικές σας συνήθειες και συμπεριφορές.
  • Δουλέψτε σταδιακά την αλλαγή της διατροφικής σας συμπεριφοράς, αλλά κάνετε κι ένα βήμα πιο βαθιά, δείτε τον τρόπο που σκέφτεστε κι αισθάνεστε απέναντι στο φαγητό, ώστε οι αλλαγές αυτές να γίνουν μόνιμος τρόπος ζωής.
  • Πετάξτε τη ζυγαριά σας, αν θέλετε, αρκεί συστηματικά να αξιολογείτε τη διατροφική σας συμπεριφορά. Αν ο διαιτολόγος σας αξιολογήσει ότι αυτή είναι καλή, τότε το σωματικό βάρος ας μην σας νοιάζει.
  • Όπως πηγαίνετε στον καρδιολόγο για check up μια φορά το χρόνο ή στον οδοντίατρο σας μια φορά το εξάμηνο για καθαρισμό, έτσι, καθιερώστε, να επισκέπτεσθε μια φορά το εξάμηνο το διαιτολόγο σας για μια προληπτική αξιολόγηση των διατροφικών συνήθειων… ανεξάρτητα από το δείκτη της ζυγαριάς σας!

Πηγή: iatropedia

Δες επίσης

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος εκπέμπει SOS – Γιατροί και εργαστήρια σε «ασφυξία»

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), μετά από συναντήσεις με όλους τους εκπροσώπους του κλάδου, εκφράζει έντονη ανησυχία ...