Η ελαφρώς πικρή γεύση του καφέ είναι αυτή που μπορεί να φέρει σε ισορροπία αυτό το απίθανο γλυκό ψυγείου και γι’ αυτό έχει μπει στα αγαπημένα υλικά των περισσότερων ζαχαροπλαστών.
Συνταγή για κλασικό tiramisù
Υλικά
- 150 ml καφέ (espresso ή φίλτρου)
- 100 ml κρασί Marsala ή Μαυροδάφνη
- 4 αυγά (χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια)
- 100 γρ. ζάχαρη άχνη
- 500 γρ. mascarpone, σε θερμοκρασία δωματίου
- 150 γρ. κρέμα γάλακτος 35%, παγωμένη
- 36 μπισκότα σαβαγιάρ
- 1-2 κουτ. σούπας κακάο, για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
- Σε ένα βαθύ σκεύος ανακατεύουμε τον καφέ με το κρασί Marsala. Ταυτόχρονα χτυπάμε στο μίξερ τους κρόκους με τη ζάχαρη άχνη μέχρι να γίνει ένα παχύρρευστο μείγμα και κατόπιν προσθέτουμε το τυρί mascarpone και συνεχίζουμε το χτύπημα.
- Χτυπάμε χώρια τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μαρέγκα και στη συνέχεια ενσωματώνουμε σιγά-σιγά τη μαρέγκα στο αρχικό μας μείγμα.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και δύο κουταλιές από το μείγμα καφέ-κρασιού Marsala και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι η κρέμα να αποκτήσει μια υφή σχεδόν ρευστή.
- Βουτάμε τα σαβαγιάρ στο μείγμα καφέ-κρασιού για μερικά δευτερόλεπτα. Προσέχουμε να μη μουλιάσουν γιατί θα σπάσουν. Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί ή πυρέξ δημιουργώντας μια πρώτη στρώση.
- Από πάνω της ρίχνουμε τη μισή κρέμα, την απλώνουμε ομοιόμορφα και κατόπιν τοποθετούμε μια δεύτερη στρώση από σαβαγιάρ. Με τον ίδιο τρόπο καλύπτουμε με την υπόλοιπη κρέμα τα σαβαγιάρ.
- Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με κακάο, σκεπάζουμε το ταψί με μια μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 8 ώρες.
olivemagazine.gr