Τετάρτη, 8 Ιανουαρίου 2025
trikaladay.gr / Υγεία / Απονεύρωση (ενδοδοντική θεραπεία) ή εξαγωγή δοντιού;

Απονεύρωση (ενδοδοντική θεραπεία) ή εξαγωγή δοντιού;

Η Απονεύρωση και η Εξαγωγή του δοντιού είναι οι μόνες εναλλακτικές θεραπείες σε περίπτωση μόλυνσης του πολφού του δοντιού ή των περιρριζικών ιστών και δημιουργίας ακροριζικού οδοντικού αποστήματος. Εάν το μολυσμένο δόντι και το απόστημα αφεθούν χωρίς θεραπεία, η λοίμωξη μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα όργανα του σώματος. Η επιλογή ανάμεσα στην ενδοδοντική θεραπεία ή την εξαγωγή του δοντιού επιβάλλεται να γίνει άμεσα για να ανακοπεί η εξάπλωση της μόλυνσης.

Πονάει η απονεύρωση;
Παρά το γεγονός ότι και μόνο το άκουσμα της λέξης απονεύρωση προκαλεί φόβο σε πολλούς επειδή θεωρείται συνυφασμένη με έντονο πόνο, αυτό δεν είναι αλήθεια, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια. Η διαδικασία της απονεύρωσης δεν προκαλεί πόνο, αλλά αντιθέτως θα προσφέρει πραγματικά ανακούφιση απόΕίναι η εξαγωγή του δοντιού μια καλή εναλλακτική λύση αντί να γίνει απονεύρωση;
Πολλοί ασθενείς πιστεύουν ότι η εξαγωγή ενός δοντιού είναι μια ισοδύναμη και ίσως προτιμότερη εναλλακτική λύση σε σχέση με την ενδοδοντική θεραπεία. Και οι δύο θεραπείες μπορούν να σταματήσουν αποτελεσματικά την εξάπλωση της μόλυνσης. Μια απλή εξαγωγή δοντιού είναι μια διαδικασία λιγότερο ακριβή, πιο γρήγορη, και με λιγότερη ταλαιπωρία. Με μια πρώτη ματιά λοιπόν, η αφαίρεση του δοντιού μπορεί να φαίνεται ως μια ελκυστική λύση σε σχέση με την απονεύρωση. Αλλά στην πραγματικότητα η επιλογή της εξαγωγής δεν είναι ούτε η πιο εύκολη ούτε καν η πιο οικονομική λύση σε μακροπρόθεσμη βάση.

Στη συνέχεια του άρθρου θα εξηγήσουμε γιατί η ενδοδοντική θεραπεία, όταν αυτή είναι δυνατόν να γίνει, είναι ΠΑΝΤΑ η καλύτερη επιλογή σε σχέση με την εξαγωγή του δοντιού.

Η κύρια αιτία βέβαια είναι αρκετά οφθαλμοφανής. Με την απονεύρωση το δόντι σώζεται, ενώ με την εξαγωγή χάνεται. Για αυτό ένας οδοντίατρος θα προτείνει πάντα στον ασθενή να γίνει απονεύρωση του δοντιού ώστε το δόντι να διατηρηθεί στο στόμα. Η θεραπεία έχει πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας, πάνω απο 90-95%, οπότε θεωρείται αρκετά ασφαλής επιλογή ιδίως όταν το διακύβευμα είναι η σωτηρία του δοντιού.

Αρκετοί ασθενείς δεν γνωρίζουν τις επιπτώσεις που έχει η απώλεια ενός δοντιού στη μελλοντική στοματική υγεία τους. Όταν ένα δόντι λείπει, τα γειτονικά του δόντια τείνουν να κινηθούν προς τον κενό χώρο. Αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο να στραβώσουν κάποια δόντια, να χαλάσει η σύγκλειση (ο τρόπος που ΄πατάνε΄τα δόντια), ή να εμφανιστούν διαταραχές της κροταφογναθικής άρθρωσης, επηρεάζοντας τη σωστή λειτουργία του στόματος. Επίσης δόντια που έχουν μετακινηθεί από την αρχική τους θέση τους τείνουν να χαλαρώσουν και να αρχίσουν να κουνιούνται, ενώ γίνονται και πιο επιρρεπή σε περιοδοντικά προβλήματα. Σαν αποτέλεσμα ένα χαμένο δόντι μπορεί να προκαλέσει μια αλυσιδωτή αντίδραση που θα οδηγήσει στην απώλεια και άλλων δοντιών στο μέλλον.

Προκειμένου να αποφευχθούν αυτές οι επιπλοκές, οι οδοντίατροι συνιστούν ότι κάθε δόντι που έχει εξαχθεί πρέπει να αντικατασταθεί το ταχύτερο δυνατόν. Εκτός απο τις λειτουργικές επιπλοκές, το κενό που αφήνει ένα χαμένο δόντι έχει σοβαρές επιπτώσεις και στην αισθητική εμφάνιση του ατόμου. Η αντικατάσταση ενός εξαχθέντος δοντιού με ένα τεχνητό πρέπει να γίνει με μια οδοντιατρική γέφυρα ή ένα οδοντικό εμφύτευμα.
Για να επανέλθουμε λοιπόν στην αρχική μας σύγκριση, η πραγματική εναλλακτική λύση σε μια απονεύρωση είναι μια εξαγωγή δοντιού που ακολουθείται από την κατασκευή μιας γέφυρας ή την τοποθέτηση ενός οδοντικού εμφυτεύματος. Αυτές οι εναλλακτικές λύσεις, όχι μόνο είναι συνολικά πιο ακριβές από μια ενδοδοντική θεραπεία, αλλά χρειάζονται και αρκετά περισσότερο χρόνο ιδίως στην περίπτωση του εμφυτεύματος. Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι τίποτα δεν είναι καλύτερο από τα φυσικά δόντια σας. Και η ενδοδοντική θεραπεία είναι ο μόνος τρόπος για να σώσετε ένα δόντι με μολυσμένο πολφό ή με απόστημα.

Πότε η εξαγωγή δοντιού είναι η μόνη λύση;
Οι μόνες περιπτώσεις που η εξαγωγή των δοντιού μπορεί να συνιστάται αντί της ενδοδοντικής θεραπείας σχετίζονται με καταστάσεις όπου είναι αμφισβητήσιμη η δυνατότητα αποκατάστασης του δοντιού. Αν το δόντι έχει υποστεί εκτεταμένες ζημιές πχ. λόγω τερηδόνας, μπορεί να μην υπάρχει αρκετός οδοντικός ιστός για να υποστηρίξει την αποκατάσταση του δοντιού. Σε αυτή την περίπτωση ο οδοντίατρος μπορεί να αναγκαστεί να εξάγει το δόντι.
Συμπέρασμα – Απονεύρωση ή εξαγωγή;
Εάν έχετε την επιλογή, είναι πάντα καλύτερο να προσπαθήσετε να διατηρήσετε τα φυσικά σας δόντια. Η ενδοδοντική θεραπεία είναι η ενδεδειγμένη και πιο οικονομική θεραπεία για τη διάσωση ενός δοντιού, έχει πολύ υψηλό ποσοστό επιτυχίας, και το δόντι μπορεί να διατηρηθεί για πολλά χρόνια μετά την αρχική θεραπεία. Ακόμη και μετά απο μια αρχική αποτυχημένη ενδοδοντική θεραπεία, εξακολουθούν να υπάρχουν θεραπευτικές επιλογές με πολύ καλά ποσοστά επιτυχίας, όπως η επανάληψη της θεραπείας και η ενδοδοντική χειρουργική επέμβαση στη ρίζα (ακροριζεκτομή) απο ένα ενδοδοντολόγο
DontiaStoma.gr

Δες επίσης

Τι αλλάζει το 2025 σε νοσοκομεία, φάρμακα και ραντεβού με γιατρούς

Αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο κλείνουμε ραντεβού στον γιατρό, ψηφιοποίηση μέρους του ΕΣΥ, προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών και άλλες ...