Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Άρθρα / Art Therapy: Τα έργα Φασιανού στην πιο διαδεδομένη σύγχρονη θεραπεία

Art Therapy: Τα έργα Φασιανού στην πιο διαδεδομένη σύγχρονη θεραπεία

Παρατηρώντας κανείς έργα Φασιανού και άλλων διάσημων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών διαπιστώνει κανείς μια αδιαφιλονίκητη αλήθεια. Η τέχνη έχει κατευναστική επίδραση και ως τέτοια ενώνει. Αυτή τη θετική της επίδραση παρατήρησαν χρόνια πριν και αρκετοί άνθρωποι του χώρου της ψυχολογίας, οπότε διερεύνησαν τα οφέλη της στην ψυχική υγεία του ανθρώπου. Έτσι σιγα σιγα γεννήθηκε αυτό που σήμερα είναι γνωστό ως Art therapy. Αυτού του τύπου οι συνεδρίες θεραπείες διαδίδονται ευρύτερα και αποκτούν όλο και μεγαλύτερο κοινό.

Art Therapy: Η θεραπεία που κερδίζει όλο και περισσότερους!

Για να δώσουμε έναν ακριβέστερο ορισμό της art therapy, πρόκειται για καλλιτεχνικές δραστηριότητες που εντάσσονται στο πλαίσιο της συνεδρίας κι έχουν θεραπευτικό σκοπό. Αυτές οι συνεδρίες παρακολουθούνται από αντίστοιχα εκπαιδευμένους επαγγελματίες.

Ο λόγος για τον οποίο τυχαίνει ιδιαίτερης αποδοχής αυτού του τύπου η θεραπεία είναι η δημιουργική κι ευχάριστη πτυχή της. Επιπρόσθετα δεν υπάρχουν περιορισμοί, καθώς δεν προαπαιτείται να διαθέτει εμπειρία ή δεξιότητες ο θεραπευόμενος, ενώ δεν υπάρχει και όριο ηλικίας για να λάβει μέρος κανείς σε αυτή. Ο σκοπός κάθε συμμετέχοντος είναι:

  • Να μπορεί να επικοινωνεί σκέψεις και συναισθήματα, που δυσκολεύεται να εκφράσει
  • Να κατανοήσει τις συνθήκες γύρω του και να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του
  • Εξασφαλίζει ένα ασφαλές μέρος μια δεδομένη στιγμή (διάρκεια της συνεδρίας), όπου κανείς δε θα τον αποδοκιμάσει
  • Τον βοηθά να κοιτά προβλήματα ή δυσκολίες από διαφορετική οπτική
  • Δίνει το περιθώριο να συζητά για περίπλοκα συναισθήματα ή δύσκολες εμπειρίες
  • Παρέχει την ευκαιρία να συνδεθείτε με άλλους ανθρώπους

Έργα Μυταρά σε ρόλο θεραπευτικού μέσου

Υπάρχουν πολλοί τύποι art therapy, όπως δραματουργία, χορός, μουσική. Ο πιο διαδεδομένος αφορά τα έργα τέχνης, όπως έργα Μυταρά, καθώς επισταμένως τα αποτελέσματα ερευνών δείχνουν, ότι η παρατήρηση και μόνον έργων τέχνης έχει θετική επίδραση στον εγκέφαλο. Πέραν της παρατήρησης περιλαμβάνεται η ενεργή συμμετοχή του θεραπευόμενου με χρήση στυλό, μολυβιών, κηρομπογιών, κιμωλίας, πηλού, κολάζ ή νερομπογιάς. Μπορεί βέβαια να χρησιμοποιήσει κανείς ψηφιακά μέσα, όπως φωτογραφία και βίντεο. Το σημαντικό είναι, ότι δε χρειάζεται προηγούμενη εμπειρία ή δεξιότητες.

Με τη στήριξη του θεραπευτή χρησιμοποιεί υλικά για να εκφράσει συναισθήματα ή βιώματα. Στο πλαίσιο της θεραπείας ο θεραπευτής δίνει ιδέες. Κυρίως στα γκρουπ ακολουθούνται και θεματικές. Ο ρόλος του θεραπευτή δεν είναι να κρίνει το δημιούργημα, αλλά να διερευνήσει τι σημαίνει και πως έκανε τον θεραπευόμενο να αισθανθεί η θεραπευτική διεργασία. Για παράδειγμα, μπορεί να συζητηθεί γιατί επιλέξατε ένα συγκεκριμένο υλικό ή χρώμα. Ωστόσο δε χρειάζεται να υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο νόημα πίσω από κάθε επιλογή σας.

Πως κάποιοι άνθρωποι αισθάνονται, ότι τους βοηθά;

  • Επικοινωνούν συναισθήματα και σκέψεις που δυσκολεύονται να συζητήσουν
  • Βλέπουν το πρόβλημα από μια νέα οπτική
  • Εξερευνεί δύσκολες ή επίπονες εμπειρίες
  • Κατανοούν καλύτερα τον εαυτό τους
  • Αισθάνονται πιο άνετα στη διάρκεια της θεραπείας

Όπως και με τις συνηθισμένες συνεδρίες για κάθε άνθρωπο δουλεύει κάτι διαφορετικό. Είναι χρήσιμο επομένως να δοκιμάσει κανείς και την art therapy σε οποιαδήποτε από τις διαθέσιμες επιλογές, ώστε να βρει αυτό που ταιριάζει καλύτερα στην προσωπικότητά του.

Δες επίσης

Υιοθεσία Σκύλου: Μια Απόφαση Ζωής

Υιοθετήσατε έναν πιστό φίλο και φέρατε χαρά στο σπίτι σας!  Αφήστε τον να νιώσει τη ζεστασιά ...