Σάββατο, 16 Νοεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Διατροφή / Αυθεντική αγιορείτικη συνταγή για την πιο χορταστική πίτα!

Αυθεντική αγιορείτικη συνταγή για την πιο χορταστική πίτα!

Η μανιταροπιτα με σπανάκι είναι μια νόστιμη πίτα σε τραγανό φύλλο που θα σας ενθουσιάσει! Ο συνδυσαμός των υλικών την καθιστά ιδιαίτερα θρεπτική εκτός από εύγεστη.

Η αγιορείτικη μανιταρόπιτα με σπανάκι είναι μια από τις αυθεντικές συνταγές του Αγίου Όρους και μπορεί να αποτελέσει τόσο ένα κυρίως γεύμα, όσο και ένα ορεκτικό για ολες τις ώρες.

Τα υλικά που θα χρειαστούμε για την μανιταρόπιτα με σπανάκι είναι:

Υλικά για τη ζύμη:
4 κούπες αλεύρι
2 κούπες νερό χλιαρό
1 κουταλιά λάδι
1 κουταλιά ξίδι
1 κούπα λάδι
1 κούπα βούτυρο (για το ράντισμα των φύλλων)
Για τη γέμιση:
4 μανιτάρια, άγρια ή καλλιέργειας
1 κιλό σπανάκι
1 ματσάκι κρεμμύδια φρέσκα
1 ματσάκι άνηθο
1 ποτήρι λάδι
Αλάτι, πιπέρι

Επί το έργον:
Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, ανοίγουμε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε όλα τα υλικά, εκτός από το νερό, το οποίο το προσθέτουμε λίγο λίγο  για να γίνει η ζύμη μαλακή. Ζυμώνουμε για αρκετή ώρα και αφήνουμε τη ζύμη στο ψυγείο για μισή ώρα. Στη συνέχεια, χωρίζουμε τη ζύμη σε μικρά κομμάτια. Τα κομματάκια αυτά τα ανοίγουμε με τα δάχτυλά μας σε μικρά φιλαράκια. Tα ενώνουμε ανά 2 με λίγο βούτυρο και ανοίγουμε με τον πλάστη 8 φύλλα.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση: σοτάρουμε το σπανάκι με το λάδι, ρίχνουμε τα μανιτάρια και όλα τα υπόλοιπα υλικά, προσθέτοντας ένα ποτήρι νερό. Τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να τελειώσει το νερό. Στρώνουμε στο ταψί τα 4 φύλλα, αφού τα ραντίσουμε ένα-ένα με το μείγμα από το λάδι και το βούτυρο. Προσθέτουμε τη γέμιση και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα. Αλείφουμε την πίτα με λίγο νερό και βούτυρο και την ψήνουμε στους 200 βαθμούς για σχεδόν μια ώρα.

Πηγή: monastiriaka.gr

Δες επίσης

Αυθεντική Μπουγάτσα Θεσσαλονίκης – Κρέμα που Λιώνει!

Δοκιμάστε την αυθεντική γεύση της Θεσσαλονίκης με αυτή την παραδοσιακή μπουγάτσα!  Τραγανό φύλλο, βελούδινη κρέμα και ...