Τα Υλικά που θα χρειαστείτε :
Η κούπα που χρησιμοποιώ είναι των 250 μλ.
- 600 γρ ξαλμυρισμενος μπακαλιάρος (χωρίς πέτσα και κόκκαλα)
Για το κουρκούτι
- 250 γρ μπύρα (1 κούπα)
- 100 γρ αλεύρι γ.ο.χ (3/4 της κούπας)
- 1 κτγ αλάτι
- 1/4 κτγ σκόρδο σε σκόνη
- 1/2 κτγ ρίγανη
- πιπέρι
Για το πανάρισμα
- 200 γρ φρυγανιά (1 κούπα και 3/4)
- ελαιόλαδο
Για την σκορδαλιά
- 800 γρ βρασμένες πατάτες (5-6 πατάτες)
- 150 γρ ελαιόλαδο (3/4 της κούπας)
- 3 σκελίδες σκόρδου
- 2 κτσ λευκό ξίδι
- χυμό από 1/2 λεμόνι
- 1 κτγ αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
- Κόβουμε σε κομμάτια το ξαλμυρισμένο μπακαλιάρο περίπου 4-5 εκατοστά το καθένα.
- Σε ένα μπολ ρίχνουμε την μπύρα, το αλεύρι, το αλάτι, το σκόρδο σε σκόνη, την ρίγανη, το πιπέρι και με ένα σύρμα ανακατεύουμε πολύ καλά.
- Σε ένα μπολ ρίχνουμε την φρυγανιά και ξεκινάμε να βουτάμε το κάθε κομμάτι πρώτα στο κουρκούτι και έπειτα στην φρυγανιά.
- Σε ένα ταψί με λαδόκολλα στρώνουμε ομοιόμορφα τα κομμάτια και τα πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο και από τις 2 πλευρές.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα για 20-25 λεπτά στους 200 c.
- Σε ένα μπολ ρίχνουμε τις βρασμένες πατάτες και τις πατάμε πολύ καλά.
- Σε έναν πολυκόφτη ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο, την ρίγανη, το αλάτι, το λευκό ξίδι, τον χυμό λεμόνι και πολτοποιούμε πολύ καλά.
- Προσθέτουμε σιγά σιγά το μείγμα μέσα στις πατάτες και ανακατεύουμε συνεχώς.
- Ο μπακαλιάρος σκορδαλιά είναι έτοιμος και μπορούμε να τον σερβίρουμε μαζί με πατάτες.
Φτιάξτε και σεις έτσι τον μπακαλιάρο και δεν θα ξανατηγανήσετε!!!