Σάββατο, 23 Νοεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Κόσμος / Brexit: Τι αλλάζει για τους Έλληνες εργαζόμενους και φοιτητές της Βρετανίας

Brexit: Τι αλλάζει για τους Έλληνες εργαζόμενους και φοιτητές της Βρετανίας

To 2021 θα φέρει σημαντικές αλλαγές στους Έλληνες που ζουν στη Μεγάλη Βρετανία λόγω Brexit.

Λίγες ώρες έχουν περάσει αφότου Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σε εμπορική συμφωνία για το Brexit η οποία αναμένεται να αλλάξει σε μεγάλο βαθμό τη ζωή των αλλοδαπών που είτε εργάζονται είτε σπουδάζουν στη Μεγάλη Βρετανία, άρα και των Ελλήνων.

Στις 31 Δεκεμβρίου η χώρα θα αποχωρήσει από την Ε.Ε, με την Ελλάδα να επηρεάζεται, τόσο στον τομέα των εξαγωγών και του τουρισμού όσο και στον χρηματοπιστωτικό κλάδο και στις επενδύσεις. Μεγάλες αλλαγές αναμένεται να δουν και οι ελληνικές οικογένειες των οποίων τα παιδιά σπουδάζουν στα πανεπιστήμια της Βρετανίας.

Τι αλλάζει για τους φοιτητές

Οι φοιτητές που θα εγγραφούν στα πανεπιστήμια της χώρας το επόμενο ακαδημαϊκό έτος θα δουν μια σημαντική αύξηση στα δίδακτρα τους καθώς θα λογίζονται πλέον ως διεθνείς φοιτητές. Κατά μέσο όρο πρόκειται για μία αύξηση που μπορεί να ξεπερνά ακομη και τις 16.000 ευρώ τον χρόνο.

Οσοι φοιτητές είναι ήδη εγγεγραμμένοι στα βρετανικά πανεπιστήμια έχουν εξασφαλίσει ότι θα πληρώνουν τα ίδια δίδακτρα με τους Βρετανούς συμφοιτητές τους.

Επίσης, είναι πιθανό σταδιακά να μειωθεί το ενδιαφέρον προς τα βρετανικά πανεπιστήμια καθώς δεν θα υπάρχει η εγγύηση ότι θα μπορεί κάποιος να μείνει και να εργαστεί εκεί μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του.

Συμφωνα με την DW το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα συμμετέχει πλέον στο πρόγραμμα Erasmus που επιτρέπει στους φοιτητές των πανεπιστημίων της ΕΕ να βρίσκονται σε άλλο ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο και να εξασκούν γλωσσικές δεξιότητες.

Ο Τζόνσον είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο σκοπεύει να αντικαταστήσει το Erasmus με ένα πρόγραμμα Turing, που πήρε το όνομά του από τον μαθηματικό Alan Turing, όπου οι μαθητές θα μπορούν να περνούν χρόνο σε πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο.

Οι δυσκολίες για τους εργαζόμενους

Με τη νέα χρονιά, η μετάβαση στη Βρετανία δεν θα είναι εύκολη για όποιον δεν διαθέτει το pre settled status, δηλαδή το καθεστώς της άδειας προσωρινής παραμονής. Προβλέπεται ένα point system για τους μετανάστες, βάσει του οποίου οι ενδιαφερόμενοι μετανάστες μοριοδοτούνται με βάση τις δεξιότητες, τις γνώσεις, τις σπουδές και την εμπειρία τους.

Το σύστημα περιλαμβάνει μία κατηγορία βίζας για ειδικευμένο εργατικό δυναμικό, με ειδικές προϋποθέσεις.

Τι θα γίνει με τους Βρετανούς τουρίστες

Το οριστικό διαζύγιο της Βρετανίας από την ΕΕ μπορεί να μειώσει επίσης τους Βρετανούς τουρίστες. Δύο δισ. ετησίως φτάνουν τα έσοδα της Ελλάδας από τους Βρετανούς τουρίστες, αποτελώντας τη δεύτερη μεγαλύτερη τουριστική αγορά για τη χώρα μας. Το συνάλλαγμα θα είναι πολύ πιο ακριβό με μια πιθανή πτώση της λίρας, καθιστώντας ακριβά τα τουριστικά πακέτα διακοπών.

Παρόλο που δεν θα υπάρχει αίτημα έκδοσης τουριστικής βίζας, αυτή η κατάσταση της ανασφάλειας, της άγνοιας, μιας γενικότερης ανωμαλίας που θα υπάρξει στις μεταφορές και τις σχέσεις των πολιτών των δύο κρατών αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση της ροής των τουριστών.

Τέλος σε επενδύσεις χαρτοφυλακίου από τη Βρετανία σε περίπτωση μη συμφωνίας

Τέλος θα μπει σε επενδύσεις χαρτοφυλακίου από τη Βρετανία στην περίπτωση μη συμφωνίας με την ΕΕ για το επικείμενο Brexit, όπως γνωστοποιεί με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενημερώνει ότι τους επενδυτές ότι εάν τελικά δεν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου, οι επιχειρήσεις επενδύσεων που σήμερα παρέχουν επενδυτικές υπηρεσίες ή ασκούν δραστηριότητες σε χρηματοπιστωτικά μέσα ή διαθέτουν μερίδια ΟΣΕΚΑ ή ΟΕΕ στην Ελλάδα, από 1/1/2021 δε θα μπορούν να συνεχίσουν ελεύθερα τη δραστηριότητά τους στην Ελλάδα, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο θα αντιμετωπίζεται ως τρίτη χώρα. Συνεπώς, θα διαφοροποιείται η διαδικασία αδειοδότησης των προαναφερόμενων εταιριών ως προς τις δραστηριότητες τους σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βαρβιτσιώτης: Ιστορική η εμπορική συμφωνία ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου

Ιστορική χαρακτηρίζει την εμπορική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, τονίζοντας πως έχουμε Brexit με συμφωνία και ότι η Ευρώπη προχωράει μπροστά. “Ναι! Έχουμε Brexit με συμφωνία. Πρόκειται για μία ιστορική εμπορική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και ΗΒ. Ένα no deal, θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες για το εμπόριο, την οικονομία, τους πολίτες και τις επιχειρήσεις σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ. H Ευρώπη προχωράει μπροστά!” έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Σημαία ΕΕ

 

thetoc.gr

 Newsitamea.gr 
  

Δες επίσης

«Πιο κοντά ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος» προειδοποιούν από τη Μόσχα μετά την επίθεση της Ουκρανίας με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Η Ουκρανία εκτόξευσε, την Τετάρτη (20/11), πυραύλους Storm Shadow – βρετανικής κατασκευής – προς τη Ρωσία για ...