Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Θεσσαλία / Χάκερ «άδειασε» κάρτα Βολιώτη

Χάκερ «άδειασε» κάρτα Βολιώτη

Δικαστικές έρευνες σε Γαλλία, Αγγλία και Αμερική διεξάγονται για την εξιχνίαση απάτης με υπολογιστή σε βάρος Βολιώτη συναλλασσόμενου Τράπεζας, του οποίου η πιστωτική κάρτα ζημιώθηκε με το ποσό των 1.200 ευρώ, για ηλεκτρονικές αγορές που δεν πραγματοποίησε ποτέ.

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης για υπόθεση απάτης που καταγγέλθηκε από Τράπεζα, η Εισαγγελία Βόλου έκανε χρήση της Ευρωπαϊκής Εντολής Έρευνας, η οποία υποχρεώνει τις δικαστικές αρχές των κρατών -μελών που έχουν υπογράψει τη συμφωνία του Σένγκεν να προσκομίσουν στον πταισματοδίκη Βόλου κάθε χρήσιμο στοιχείο.

Ο ιδιοκτήτης της πιστωτικής κάρτας αρνήθηκε στην Τράπεζα ότι πραγματοποίησε τις ηλεκτρονικές αγορές και με την προσκόμιση αποδεικτικών στοιχείων τεκμηρίωσε ότι κατά τον χρόνο τέλεσης των αγορών ήταν αδύνατον για τον ίδιο να είναι σε θέση να κάνει χρήση της πιστωτικής κάρτας.

Η Τράπεζα πείστηκε από τις εξηγήσεις που δόθηκαν, όμως ζημιώθηκε με το ποσό των 1.200 ευρώ. Στράφηκε λοιπόν στη Εισαγγελία Βόλου και κατέθεσε μήνυση κατά αγνώστων για απάτη που τελέστηκε μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Η Εισαγγελία Βόλου διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης. Ένα τρίτο πρόσωπο, άγνωστο προς στιγμήν στις αστυνομικές και δικαστικές αρχές, φαίνεται ότι με κάποιο τρόπο έκλεψε τα στοιχεία της πιστωτικής κάρτας του Βολιώτη, και μέσα σε είκοσι λεπτά της ώρας προχώρησε σε ηλεκτρονικές αγορές σε τρεις διαφορετικές χώρες, τη Γαλλία, την Αγγλία και την Αμερική.

Ο τρόπος δράσης του απατεώνα προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό. Άραγε πώς περιήλθαν τα στοιχεία της κάρτας στη κατοχή του και πώς είναι δυνατόν να έκανε ταυτόχρονα αγορές σε τρεις διαφορετικές χώρες μέσα σε μόλις είκοσι λεπτά της ώρας; Ορισμένες από τις αγορές που έγιναν με την πιστωτική κάρτα Βολιώτη ήταν ύψους 60-70 ευρώ. Μία μόνο αγορά ήταν ιδιαίτερα μεγάλης χρέωσης, ύψους 800 ευρώ, και αφορούσε σε ένα αθλητικό μπουφάν.

Άραγε μοιράστηκαν τα στοιχεία της πιστωτικής κάρτας σε άλλους χρήστες του διαδικτύου; Και αν ναι με ποιον τρόπο; Υπήρξε αγορά των κωδικών μέσω του «μαύρου» διαδικτύου;

Στο πλαίσιό της προκαταρκτικής εξέτασης ζητήθηκε να προσκομιστεί στην πταισματοδίκη Βόλου κάθε χρήσιμο στοιχείο με ενεργοποίηση της Ευρωπαϊκής Εντολής Έρευνας (ΕΕΕ).

Η ΕΕΕ κατακυρώθηκε από την Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 2017 και λύνει τα χέρια των δικαστικών αρχών σε έρευνες που μέχρι πρότινος, λόγω ακριβώς της εμπλοκής και άλλων χωρών, «σκόνταφταν» στη γραφειοκρατία και γι’ αυτό χρειαζόταν να περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα για να υπάρξει αποτέλεσμα, ίσως και μεγαλύτερο του ενός έτους, ανάλογα πάντα με την υπόθεση.

Τα στοιχεία που απαιτείται τώρα να περιέλθουν σε γνώση της πταισματοδίκη Βόλου που χειρίζεται την υπόθεση, εκτιμάται ότι θα προσκομιστούν πολύ γρήγορα, ίσως και μέσα σε διάστημα δύο μηνών.

Επισημαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Εντολή Έρευνας είναι δικαστική απόφαση ή απόφαση την οποία εκδίδει ή επικυρώνει δικαστική αρχή κράτους μέλους της ΕΕ («κράτος έκδοσης») με σκοπό την εκτέλεση ενός ή περισσότερων συγκεκριμένων ερευνητικών μέτρων σε άλλο κράτος μέλος («κράτος εκτέλεσης») για τη λήψη αποδεικτικών στοιχείων.

Οι ΕΕΕ εκτελούνται από τις ελληνικές αρχές με βάση την αρχή της αμοιβαίας αναγνώρισης και σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου.

Κατά την έκδοση, διαβίβαση και εκτέλεση της ΕΕΕ τηρούνται τα θεμελιώδη δικαιώματα και αρχές, όπως κατοχυρώνονται στο άρθρο 6 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων υπεράσπισης όσων υπόκεινται σε ποινικές διαδικασίες.

Πηγή: taxydromos.gr

Δες επίσης

Ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού ενόψει των εορτών από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με γνώμονα την πληρέστερη ενημέρωση και προστασία του καταναλωτικού ...