Με απαράδεκτες συνθήκες έρχονται αντιμέτωποι οι νεοδιόριστοι και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί στα Χανιά, καθώς οι χαμηλοί μισθοί δεν τους επιτρέπουν να βρουν κατοικία, με αποτέλεσμα να καταφεύγουν σε απελπιστικές λύσεις, όπως το να μένουν σε κάμπιγνκ ή να φιλοξενούνται σε συναδέλφους τους, ενώ ορισμένοι, μη μπορώντας να δεχθούν τις ντροπιαστικές καταστάσεις, οδηγούνται σε παραίτηση.
Της Κωνσταντίνας Χαϊνά
Αν και το πρώτο κουδούνι της νέας διδακτικής χρονιάς χτύπησε χθες (11/09), και μαζί του έφερε μεγάλες αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της σχολικής εκπαίδευσης, τα προβλήματα για τους εκπαιδευτικούς παραμένουν. «Κυριολεκτικά δεν υπάρχουν σπίτια σε προσιτές τιμές» αναφέρει χαρακτηριστικά στο enikos.gr ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ, Χρήστος Μπέλμπας, ο οποίος επισημαίνει πως περίπου 200 αναπληρωτές/νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης βρίσκονται εναγωνίως σε αναζήτηση στέγης τον τελευταίο μήνα.
Σύμφωνα με τον κ. Μπέλμπα, για παράδειγμα, οι τιμές για ενοικίαση μίας γκαρσονιέρας μπορεί να ξεκινά 450 ευρώ, χωρίς απαραίτητα να είναι επιπλωμένη, την στιγμή που ο μισθός ενός νεοδιόριστου εκπαιδευτικού είναι 776 ευρώ, ενώ 950 ενός αναπληρωτή. «Τα μισά και παραπάνω χρήματα, πρέπει να τα δίνουν στο ενοίκιο. Καταλαβαίνετε πως αυτό δεν είναι λογικό. Προφανώς τα προβλήματα είναι ακόμη μεγαλύτερα για αυτούς που έρχονται μαζί με την οικογένειά τους, καθώς τα έξοδα είναι περισσότερα. Λόγω αυτής της κατάστασης είχαμε μία παραίτηση συναδέλφου η οποία δεν κατάφερε να βρει σπίτι».
Αρνητική εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως αρκετοί είναι οι εκπαιδευτικοί που αναγκάζονται να μείνουν σε κάμπινγκ των Χανίων, σε σκηνές, τροχόσπιτα ή μικρά διαμερίσματα με τα απολύτως απαραίτητα, προκειμένου να μπορούν να παραμείνουν στην περιοχή και να προσέρχονται καθημερινά στα σχολεία για να διδάξουν, όπως τονίζει ο κ. Μπέλμπας. «Το να καταφεύγουμε σε τέτοιες λύσεις δεν είναι λογικό. Ζουν την εξαθλίωση».
Παράλληλα, δεν είναι λίγοι οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι φιλοξενούνται – για την ώρα – σε συναδέλφους τους και αναμένουν να χαλαρώσει η τουριστική σεζόν για να βρουν ένα σπίτι, ή κάνουν άτυπες συμφωνίες με ιδιοκτήτες για να μένουν σε διαμερίσματά τους, τους χειμερινούς μήνες.
«Υπάρχει ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο. Ουσιαστικά γίνεται μία άτυπη συμφωνία, με ένα κάπως καλύτερο ενοίκιο από το προσδοκώμενο, και ενώ η συμφωνία είναι “καθαρή”, ως προς αυτό που έχει λεχθεί, δηλαδή ότι θα φύγει ο εκπαιδευτικός μόλις απολυθεί (τον Ιούνιο), παρατηρείται πως από τον Απρίλιο και τον Μάιο προκύπτουν ζητήματα σε σχέση με την διαμονή, αφού υπάρχει τουριστική κίνηση, και ο ιδιοκτήτης θέλει να αυξήσει το κέρδος του, με αποτέλεσμα να του κάνει έξωση. Άρα, ο εκπαιδευτικός πρέπει να ξαναψάξει κάπου να μείνει, μέχρι τον Ιούνιο»
enikos