Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Διατροφή / Χοιρινό Μπούτι στη Γάστρα με πατάτες και καρότα για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι!

Χοιρινό Μπούτι στη Γάστρα με πατάτες και καρότα για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι!

Τα Υλικά που θα χρειαστείτε
Για το κρέας
  • 2,5 κιλά χοιρινό μπούτι χωρίς κόκκαλο
  • 2 κ.γ. αλάτι
Για τη μαρινάδα
  • 2 κ.σ. μουστάρδα
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κ.σ. μέλι
  • Χυμό από 1 λεμόνι
  • 1 κ.γ. θυμάρι
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1/4 κούπα ελαιόλαδο (50 γρ.)
Για τη γάστρα
  • 150 γρ. μπύρα (1/2 κούπα)
  • 3 καρότα
Για τις πατάτες
  • 4 πατάτες
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση
  1. Σε ένα μπολ ρίχνουμε τη μουστάρδα, το μέλι, το σκόρδο, το χυμό λεμόνι, το αλάτι, το θυμάρι, τη ρίγανη, το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα σύρμα.
  2. Σκουπιζουμε πολύ καλά με χαρτί κουζίνας το χοιρινό το μπούτι και κάνουμε τρύπες με ένα μαχαίρι.
  3. Το βάζουμε σε ένα μπολ και το αλατίζουμε πολύ καλά.
  4. Ρίχνουμε από πάνω τη μαρινάδα, το σκεπάζουμε και το βάζουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες ή όλο το βράδυ.
  5. Σε μια γάστρα στρώνουμε λαδοκολλες και βάζουμε μέσα το κρέας.
  6. Κόβουμε τα καρότα σε ροδέλες.
  7. Ρίχνουμε μπύρα γύρω από το κρέας βάζουμε τα καρότα και σκεπάζουμε με ακόμα μια λαδόκολλα και καπάκι.
  8. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 170 -180 c για 2,5 ώρες (στο ενδιάμεσο  βγάζουμε τη γάστρα για να βάλουμε τις πατάτες).
  9. Κόβουμε χοντρό κομμένες τις πατάτες και τις βάζουμε σε ένα μπολ.
  10. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε πολύ καλά.
  11. Αφαιρούμε τις λαδοκολλες και το καπάκι και ψήνουμε για ακόμη 30 λεπτά στους 200 c.
  12. Σερβίρουμε ζεστό και το πιο νόστιμο χοιρινό με πατάτες και καρότα είναι έτοιμο να το απολαύσετε εσείς και οι αγαπημένοι σας!!

Δες επίσης

“Φτιάξε το πιο απολαυστικό κοτόπουλο της ζωής σου! 🍗 Μια συνταγή με καρύδα που θα ξετρελάνει όλη την οικογένεια! 😋”

Υλικά (για 4 άτομα): 700 γρ. φιλέτο μπούτι κοτόπουλου, κομμένο σε μικρά κυβάκια 2 κονσέρβες ...