Μια ανάσα από το τραπέζι των Χριστουγέννων και είναι βέβαιο ότι κατακλυζόμαστε από ιδέες και σκέψεις σχετικά με τις δημιουργίες που θα πρωταγωνιστήσουν στο γιορτινό γεύμα ή δείπνο. Στο κλασικό δίλημμα των ημερών χοιρινό ή γαλοπούλα πολλοί είναι εκείνοι που θα προτιμήσουν το κατεξοχήν χριστουγεννιάτικο κρέας της παραδοσιακής κουζίνας. Όχι άδικα, αφού είτε μαγειρεμένο με πρασοσέλινο στην κατσαρόλα είτε ψητό στο φούρνο και στη γάστρα βγαίνει «λουκούμι». Ακολουθεί μια επιλογή από τις καλύτερες συνταγές του ethnos.gr και του icookgreek.com για γιορτινό χοιρινό.
Συνταγή για χοιρινό στο φούρνο με μέλι
Χοιρινό-μούρλια αρκεί να μπει στη μαρινάδα αποβραδίς, ώστε να πάρει όλα τα αρώματα. Το βάζετε στο ταψί, το νοστιμίζετε με ένα μείγμα μουστάρδας, μελιού, σόγιας σος και θυμαριού κι αφού ψηθεί, το περνάτε για λίγο από το γκριλ για να δημιουργηθεί μια λαχταριστή, τραγανή πέτσα. Δείτε τη συνέχεια εδώ.
Συνταγή για χριστουγεννιάτικο ψητό χοιρινό
Για τη συνταγή αυτή θα χρειαστείτε ένα κομμάτι κρέατος, όπως η χοιρινή κόντρα ή η πανσέτα ή το χοιρινό μπούτι. Το κρέας θα πρέπει να είναι ανοιχτό σε μεγάλη φέτα (ζητήστε από τον κρεοπώλη να το ανοίξει) για να μπορέσετε να απλώσετε τα υλικά της γέμισης και να το τυλίξετε ρολό. Δείτε περισσότερα εδώ.
Συνταγή για ψητό χοιρινό σε φύλλα λεμονιάς
Τα φύλλα της λεμονιάς δίνουν φίνο άρωμα στο χοιρινό, που θυμίζει το κρητικό καπρικό. Σιγοψημένο, τρυφερό, με την πετσούλα του τραγανή και τις πατάτες του μελωμένες, είναι απλά εξαιρετικό. Μπορούμε κάλλιστα να το συνοδέψουμε και με λαχανικά ή ψητά κυδώνια ή ψητά κάστανα. Δείτε περισσότερα εδώ.
Συνταγή για χοιρινό στη γάστρα με πατάτες, πιπεριές Φλωρίνης και μπαχαρικά
Γιορτινό χοιρινό στη γάστρα με πατάτες, η χαρά των καλοφαγάδων. Η συνταγή αυτή γίνεται και με μπούτι και με κότσι, ενώ το κρέας νοστιμίζεται με μια σάλτσα φτιαγμένη με 3 κουταλιές της σούπας μουστάρδα, 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού, 1 κουταλιά της σούπας μέλι και 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Δείτε περισσότερα εδώ.
Συνταγή για αγριογούρουνο κρασάτο
Για κρασί και για παρέα το ιδιαίτερο αυτό άκρως χειμωνιάτικο πιάτο, αν επιλέξετε να το φτιάξετε, θυμηθείτε να το ξεκινήσετε νωρίς. Το κρέας του αγριογούρουνου καλό θα είναι να μείνει 24 ωρες στη μαρινάδα για να μαλακώσει και να χάσει την έντονη οσμή. Δείτε πέρισσότερα εδώ.
Συνταγή για χοιρινό κότσι στη λαδόκολλα
Γεύση που σου παίρνε τα μυαλά. Τραγανή πετσούλα ζουμερό κρέας σε ένα πιάτο άκρως μερακλίδικο, της γιορτής και των ειδικών περιστάσεων, που σηκώνει κρασί. Δείτε περισσότερα πατώντας εδώ.
Συνταγή γλάσου με πορτοκάλι για ψητό χοιρινό
Το πορτοκάλι ταιριάζει έξοχα με το χοιρινό και ο συνδυασμός τους είναι συνηθισμένος και στην ελληνική παραδοσιακή κουζίνα. Λουκάνικα, παστά και σύγλινο παρασκευάζονται συχνά με προσθήκη πορτοκαλόφλουδας. Το πορτοκάλι χαρίζει στο χοιρινό φούρνου μια ξεχωριστή, χειμωνιάτικη και γιορτινή γεύση. Δεν χρειάζεται να ψήνει κανείς οπωσδήποτε ένα ολόκληρο μπούτι για να δοκιμάσει να προσθέσει μια πινελιά πορτοκαλιού στο φαγητό. Ακόμη και οι χοιρινές μπριζόλες μεταμορφώνονται με λίγη πορτοκαλένια σάλτσα. Για να γλασάρετε ολόκληρο μπούτι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ακόμη και μαρμελάδα πορτοκάλι στην οποία έχετε προσθέσει χυμό πορτοκάλι, λίγο ξίδι βαλσαμικό ή μουστάρδα και έχετε ζεστάνει σε κατσαρολάκι. Δείτε τη συνταγή για γλάσο πατώντας εδώ.
ethnos