Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Διατροφή / Χοιρινό για τα Χριστούγεννα – 7 συνταγές, η μια καλύτερη απ’ την άλλη

Χοιρινό για τα Χριστούγεννα – 7 συνταγές, η μια καλύτερη απ’ την άλλη

Μια ανάσα από το τραπέζι των Χριστουγέννων και είναι βέβαιο ότι κατακλυζόμαστε από ιδέες και σκέψεις σχετικά με τις δημιουργίες που θα πρωταγωνιστήσουν στο γιορτινό γεύμα ή δείπνο. Στο κλασικό δίλημμα των ημερών χοιρινό ή γαλοπούλα πολλοί είναι εκείνοι που θα προτιμήσουν το κατεξοχήν χριστουγεννιάτικο κρέας της παραδοσιακής κουζίνας. Όχι άδικα, αφού είτε μαγειρεμένο με πρασοσέλινο στην κατσαρόλα είτε ψητό στο φούρνο και στη γάστρα βγαίνει «λουκούμι». Ακολουθεί μια επιλογή από τις καλύτερες συνταγές του ethnos.gr και του icookgreek.com για γιορτινό χοιρινό.

Χοιρινό στο φούρνο με μέλι | Εικόνα: iStock
Χοιρινό στο φούρνο με μέλι | Εικόνα: iStock

Συνταγή για χοιρινό στο φούρνο με μέλι

Χοιρινό-μούρλια αρκεί να μπει στη μαρινάδα αποβραδίς, ώστε να πάρει όλα τα αρώματα. Το βάζετε στο ταψί, το νοστιμίζετε με ένα μείγμα μουστάρδας, μελιού, σόγιας σος και θυμαριού κι αφού ψηθεί, το περνάτε για λίγο από το γκριλ για να δημιουργηθεί μια λαχταριστή, τραγανή πέτσα. Δείτε τη συνέχεια εδώ.

Χριστουγεννιάτικο ψητό χοιρινό | Εικόνα: iStock
Χριστουγεννιάτικο ψητό χοιρινό | Εικόνα: iStock

Συνταγή για χριστουγεννιάτικο ψητό χοιρινό

Για τη συνταγή αυτή θα χρειαστείτε ένα κομμάτι κρέατος, όπως η χοιρινή κόντρα ή η πανσέτα ή το χοιρινό μπούτι. Το κρέας θα πρέπει να είναι ανοιχτό σε μεγάλη φέτα (ζητήστε από τον κρεοπώλη να το ανοίξει) για να μπορέσετε να απλώσετε τα υλικά της γέμισης και να το τυλίξετε ρολό. Δείτε περισσότερα εδώ.

Χοιρινό σε φύλλα λεμονιάς | Εικόνα: Παύλος Τσοκούνογλου, επιμέλεια: Στέλιος Πενταρβάνης
Χοιρινό σε φύλλα λεμονιάς | Εικόνα: Παύλος Τσοκούνογλου, επιμέλεια: Στέλιος Πενταρβάνης

Συνταγή για ψητό χοιρινό σε φύλλα λεμονιάς

Τα φύλλα της λεμονιάς δίνουν φίνο άρωμα στο χοιρινό, που θυμίζει το κρητικό καπρικό. Σιγοψημένο, τρυφερό, με την πετσούλα του τραγανή και τις πατάτες του μελωμένες, είναι απλά εξαιρετικό. Μπορούμε κάλλιστα να το συνοδέψουμε και με λαχανικά ή ψητά κυδώνια ή ψητά κάστανα. Δείτε περισσότερα εδώ.

 

Χοιρινό στη γάστρα με πατάτες | Εικόνα: ICookGreek
Χοιρινό στη γάστρα με πατάτες | Εικόνα: ICookGreek

Συνταγή για χοιρινό στη γάστρα με πατάτες, πιπεριές Φλωρίνης και μπαχαρικά

Γιορτινό χοιρινό στη γάστρα με πατάτες, η χαρά των καλοφαγάδων. Η συνταγή αυτή γίνεται και με μπούτι και με κότσι, ενώ το κρέας νοστιμίζεται με μια σάλτσα φτιαγμένη με 3 κουταλιές της σούπας μουστάρδα, 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού, 1 κουταλιά της σούπας μέλι και 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Δείτε περισσότερα εδώ.

Αγριογούρουνο κρασάτο | Εικόνα: ICookGreek
Αγριογούρουνο κρασάτο | Εικόνα: ICookGreek

Συνταγή για αγριογούρουνο κρασάτο

Για κρασί και για παρέα το ιδιαίτερο αυτό άκρως χειμωνιάτικο πιάτο, αν επιλέξετε να το φτιάξετε, θυμηθείτε να το ξεκινήσετε νωρίς. Το κρέας του αγριογούρουνου καλό θα είναι να μείνει 24 ωρες στη μαρινάδα για να μαλακώσει και να χάσει την έντονη οσμή. Δείτε πέρισσότερα εδώ.

Κότσι στη λαδόκολλα | Εικόνα: ICookGreek
Κότσι στη λαδόκολλα | Εικόνα: ICookGreek

 

Συνταγή για χοιρινό κότσι στη λαδόκολλα

Γεύση που σου παίρνε τα μυαλά. Τραγανή πετσούλα ζουμερό κρέας σε ένα πιάτο άκρως μερακλίδικο, της γιορτής και των ειδικών περιστάσεων, που σηκώνει κρασί. Δείτε περισσότερα πατώντας εδώ.

Συνταγή γλάσου με πορτοκάλι για ψητό χοιρινό

Το πορτοκάλι ταιριάζει έξοχα με το χοιρινό και ο συνδυασμός τους είναι συνηθισμένος και στην ελληνική παραδοσιακή κουζίνα. Λουκάνικα, παστά και σύγλινο παρασκευάζονται συχνά με προσθήκη πορτοκαλόφλουδας. Το πορτοκάλι χαρίζει στο χοιρινό φούρνου μια ξεχωριστή, χειμωνιάτικη και γιορτινή γεύση. Δεν χρειάζεται να ψήνει κανείς οπωσδήποτε ένα ολόκληρο μπούτι για να δοκιμάσει να προσθέσει μια πινελιά πορτοκαλιού στο φαγητό. Ακόμη και οι χοιρινές μπριζόλες μεταμορφώνονται με λίγη πορτοκαλένια σάλτσα. Για να γλασάρετε ολόκληρο μπούτι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ακόμη και μαρμελάδα πορτοκάλι στην οποία έχετε προσθέσει χυμό πορτοκάλι, λίγο ξίδι βαλσαμικό ή μουστάρδα και έχετε ζεστάνει σε κατσαρολάκι. Δείτε τη συνταγή για γλάσο πατώντας εδώ.

 

 

ethnos

Δες επίσης

Κουραμπιέδες Χωρίς Ζυγαριά με τη μέθοδο 1-2-3-4!

Τα Υλικά που θα χρειαστείτε : Η ΚΟΥΠΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ ΕΙΝΑΙ 250 ΜΛ Για τη ...