Παραδοσιακή συνταγή από την Κω. Χοιρινό πλιγούρι λέγεται, & είναι εύκολο φαγητό που θα δοκιμάσεις σε όλα τα σπίτια στο νησί της Κω. Μαγειρεύεται με χοιρινό, πλιγούρι και κύμινο σε λιγότερο από 40’.
-
1/4 ελαιόλαδο
-
600 γρ. χοιρινό
-
2-1/2 φλ. πλιγούρι χοντροσπασμένο
-
1 κ.σ. κύμινο
-
Αλάτι
-
Πιπέρι
Εκτέλεση
- Για την παραδοσιακή συνταγή από την Κω, διαλέγουμε χοιρινό κρέας κατά προτίμηση από τον λαιμό.
- Θα ετοιμάσουμε το χοιρινό στην κατσαρόλα και θα κάνουμε εύκολη μικρή προετοιμασία για το πλιγούρι.
- Ψιλοκόβουμε το χοιρινό σε μικρές μπουκιές και το στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί.
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο χοιρινό στο καυτό λάδι και το ροδίζουμε ολόγυρα για 6-7´ να κάνει κρούστα.
- Προσθέτουμε ζεστό νερό να καλυφθεί τελείως το χοιρινό στην κατσαρόλα (περίπου 2-1/2 φλ. ζεστό νερό).
- Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και μπόλικο κύμινο.
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε το χοιρινό για περίπου 40’ μέχρι να μαλακώσει τελείως και να μείνει με λίγο ζουμάκι στην κατσαρόλα.
- Όταν γίνει το χοιρινό και μαλακώσει και μείνει με λίγη σάλτσα στην κατσαρόλα, τότε προσθέτουμε μέσα το μουσκεμένο πλιγούρι.
- Σβήνουμε αμέσως την φωτιά.
- Ανακατεύουμε τα χοιρινό πλιγούρι με μια κουτάλα. Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και έξτρα κύμινο.
- Ελέγχουμε το αλάτι και το πιπέρι.
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το παραδοσιακό φαγητό να μείνει για 5-6’ σκεπασμένο ώστε να απορροφήσει το πλιγούρι όλο τον ζωμό από το χοιρινό.
- Σερβίρουμε το ζεστό χοιρινό πλιγούρι αμέσως πριν στεγνώσει τελείως.
- Εγώ το απολαμβάνω πάντα με μια κουταλιά γιαούρτι. ‘Οπως είναι ζεστό το χοιρινό πλιγούρι, το γιαούρτι λιώνει και αποκτάει κρεμώδη υφή.
- Δοκιμάστε το.
Προετοιμασία για το πλιγούρι
- Ωστόσο, όση ώρα μαγειρεύεται το χοιρινό στην κατσαρόλα, βάζουμε το χοντρό πλιγούρι σε ένα μπολ.
- Το καλύπτουμε με βραστό νερό και σκεπάζουμε το μπολ.
- Αφήνουμε 10’ λεπτά να ρουφήξει το πλιγούρι και να αρχίσει να μαλακώνει.
- Το βραστό νερό πρέπει να είναι τόσο, ίσα που να καλύπτει το πλιγούρι
argiro.gr