Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Διατροφή / Χοιρινός λαιμός με πορτοκάλι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Χοιρινός λαιμός με πορτοκάλι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Υλικά:

  • 2½ kg χοιρινό λαιμό
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 2 κλων. δενδρολίβανο
  • 2 κλων. φρέσκο θυμάρι
  • Σπάγκος ψησίματος
  • Για το γλάσο
  • 1½ κ.σ. βούτυρο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 φλ. χυμό φρέσκου πορτοκαλιού
  • 1/2 φλ. μαρμελάδα πορτοκάλι
  • 3 κ.σ. μπαλσάμικο
  • 1 μικρή φλούδα ποτοκαλιού (το πορτοκαλί μόνο)
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση:

Ζητάμε από τον κρεοπώλη να ξεκοκαλίσει το χοιρινό λαιμό.

Ο χοιρινός λαιμός είναι πολύ νόστιμο κομμάτι και αρκετά οικονομικό.

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι καλά, βάζουμε πάνω μυρωδικά και δένουμε σφιχτά με σπάγκο για να κρατήσει το σχήμα του.

Φροντίζουμε το λιπαρό μέρος να είναι από πάνω ώστε να λαδώσει το υπόλοιπο κρέας.

Βάζουμε το κρέας σε σχάρα πάνω σε ταψί και ψήνουμε για 30΄στους 220 °C, σε καλά προθερμασμένο φούρνο.

Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 170°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 30΄επιπλέον.

Γλασάρουμε με πινέλο το χοιρινό κάθε 15΄, συνεχίζοντας το ψήσιμο για 1 ώρα επιπλέον.

Αφήνουμε να σταθεί εκτός φούρνου για 15΄και έπειτα κόβουμε και σερβίρουμε το ζουμερό χοιρινό.

Για το γλάσο με πορτοκάλι

Ζεσταίνουμε το βούτυρο να ξανθύνει, προσθέτουμε το κρεμμύδι και αφήνουμε ανακατεύοντας να πάρει χρυσό χρώμα και να καραμελώσει.

Προσθέτουμε τη μαρμελάδα πορτοκάλι και όλα τα υπόλοιπα υλικά για το γλάσο και σιγοβράζουμε μέχρι να πυκνώσει, περίπου για 15-20΄και να γίνει σαν μέλι η υφή του.

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι προς το τέλος.

Αλείφουμε το χοιρινό με το γλάσο κάθε 15′, για μία ακόμη ώρα, μέχρι να γλασάρει σωστά.

argiro.gr

Δες επίσης

Πώς να αποθηκεύετε τους ξηρούς καρπούς για να μην χαλάσουν γρήγορα

Εάν αποθηκεύετε τους ξηρούς καρπούς σας στο ντουλάπι της κουζίνας σας, τότε πρέπει να γνωρίζετε ...