Yλικά:
Για τη γέμιση
1 κρεμμύδι
1 σκ. σκόρδο
1 κόκκινη πιπεριά
1 κίτρινη πιπεριά
1 πράσινη πιπεριά
4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. κόλιανδρο, σε σπόρους
1 κ.γ. μπούκοβο
1 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη
900 γρ. κοτόπουλο, μαγειρεμένο
1 κ.σ. ρίγανη, ξερή
αλάτι
πιπέρι
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
50 γρ. λευκό κρασί
θυμάρι
150 γρ. φέτα
150 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
Για τη σύνθεση
700 γρ. φύλλα χωριάτικα
100 γρ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Για τη γέμιση
- Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά.
- Κόβουμε το κρεμμύδι και τις πιπεριές σε λεπτές φέτες και ψιλοκόβουμε το σκόρδο.
- Βάζουμε στο τηγάνι 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο και βάζουμε τον κόλιανδρο και το μπούκοβο για να αρωματίσουμε το λάδι.
- Προσθέτουμε τα λαχανικά, τη ζάχαρη και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά για να καραμελώσουν.
- Τοποθετούμε ένα άλλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάζουμε 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο.
- Κόβουμε το κοτόπουλο σε μικρά κομμάτια και το βάζουμε στο τηγάνι. Σοτάρουμε 5-10 λεπτά για να πάρει χρώμα.
- Προσθέτουμε και στα δύο τηγάνια από 1 κ.γ. ρίγανη ξερή, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.
- Μόλις πάρει χρώμα το κοτόπουλο το μεταφέρουμε στο τηγάνι με τις πιπεριές.
- Βάζουμε τον πελτέ, ανακατεύουμε για να σοταριστεί και σβήνουμε με το κρασί.
- Μόλις εξατμιστεί το κρασί, αφαιρούμε από τη φωτιά και μεταφέρουμε τη γέμιση σε ένα μπολ.
- Βάζουμε ρίγανη, θυμάρι, τη φέτα σπασμένη με τα χέρια μας και τη γραβιέρα. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη.
Για τη σύνθεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C στον αέρα.
- Λαδώνουμε ένα ταψί 28×36 εκ. και απλώνουμε το πρώτο φύλλο. Πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο.
- Βάζουμε άλλα 2 φύλλα, κάθετα με το πρώτο και πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο.
- Βάζουμε άλλο ένα φύλλο κάθετα με τα προηγούμενα και ρίχνουμε όλη τη γέμιση.
- Βάζουμε τα υπόλοιπα φύλλα ακολουθώντας την ίδια διαδικασία.
- Ρίχνουμε από πάνω όλο το ελαιόλαδο που έχει μείνει και γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα για να δημιουργήσουμε τον κόθρο.
- Χαράσσουμε σε 12 κομμάτια και ψήνουμε για 1 ώρα με τη σχάρα ψηλά.
- Αφαιρούμε από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.