Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2024
trikaladay.gr / Διατροφή / Χωριάτικη κοτόπιτα του Άκη Πετρετζίκη

Χωριάτικη κοτόπιτα του Άκη Πετρετζίκη

Yλικά:

Για τη γέμιση
1 κρεμμύδι
1 σκ. σκόρδο
1 κόκκινη πιπεριά
1 κίτρινη πιπεριά
1 πράσινη πιπεριά
4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. κόλιανδρο, σε σπόρους
1 κ.γ. μπούκοβο
1 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη
900 γρ. κοτόπουλο, μαγειρεμένο
1 κ.σ. ρίγανη, ξερή
αλάτι
πιπέρι
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
50 γρ. λευκό κρασί
θυμάρι
150 γρ. φέτα
150 γρ. γραβιέρα, τριμμένη

Για τη σύνθεση
700 γρ. φύλλα χωριάτικα
100 γρ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Για τη γέμιση

  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά.
  • Κόβουμε το κρεμμύδι και τις πιπεριές σε λεπτές φέτες και ψιλοκόβουμε το σκόρδο.
  • Βάζουμε στο τηγάνι 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο και βάζουμε τον κόλιανδρο και το μπούκοβο για να αρωματίσουμε το λάδι.
  • Προσθέτουμε τα λαχανικά, τη ζάχαρη και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά για να καραμελώσουν.
  • Τοποθετούμε ένα άλλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάζουμε 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο.
  • Κόβουμε το κοτόπουλο σε μικρά κομμάτια και το βάζουμε στο τηγάνι. Σοτάρουμε 5-10 λεπτά για να πάρει χρώμα.
  • Προσθέτουμε και στα δύο τηγάνια από 1 κ.γ. ρίγανη ξερή, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.
  • Μόλις πάρει χρώμα το κοτόπουλο το μεταφέρουμε στο τηγάνι με τις πιπεριές.
  • Βάζουμε τον πελτέ, ανακατεύουμε για να σοταριστεί και σβήνουμε με το κρασί.
  • Μόλις εξατμιστεί το κρασί, αφαιρούμε από τη φωτιά και μεταφέρουμε τη γέμιση σε ένα μπολ.
  • Βάζουμε ρίγανη, θυμάρι, τη φέτα σπασμένη με τα χέρια μας και τη γραβιέρα. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη.

Για τη σύνθεση

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C στον αέρα.
  • Λαδώνουμε ένα ταψί 28×36 εκ. και απλώνουμε το πρώτο φύλλο. Πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο.
  • Βάζουμε άλλα 2 φύλλα, κάθετα με το πρώτο και πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο.
  • Βάζουμε άλλο ένα φύλλο κάθετα με τα προηγούμενα και ρίχνουμε όλη τη γέμιση.
  • Βάζουμε τα υπόλοιπα φύλλα ακολουθώντας την ίδια διαδικασία.
  • Ρίχνουμε από πάνω όλο το ελαιόλαδο που έχει μείνει και γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα για να δημιουργήσουμε τον κόθρο.
  • Χαράσσουμε σε 12 κομμάτια και ψήνουμε για 1 ώρα με τη σχάρα ψηλά.
  • Αφαιρούμε από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.

akispetretzikis.com

Δες επίσης

Παπαρδέλες με Κοτόπουλο σε Λεμονάτη Κρέμα: Μια Έκρηξη Γεύσης!

Υλικά 2 πακέτα παπαρδέλες (περίπου 500 γρ.) 400 γρ. κοτόπουλο σε κυβάκια 2 σκελίδες σκόρδο, ...