Αυτή είναι μια κλασσική, παραδοσιακή αλλά πεντανόστιμη συνταγή για τυρόπιτα με μυρωδικά σαν να βγήκε από το φούρνο της γιαγιάς!
Υλικά
Για το φύλλο
- 1/5 κιλό αλεύρι γ.ό.χ.
- 1 κ.γ. ξερή μαγιά
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 250 γραμμάρια χλιαρό νερό
- 1 κ.σ. κόκκινο ξύδι
- ελαιόλαδο
Για τη γέμιση
- 1/5 κιλό λευκό αγελαδινό τυρί
- 1 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. μαιντανό ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
- πάπρικα γλυκιά
- πιπέρι μαύρο
- μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση
- Σε μια λεκανίτσα ανακατεύουμε το νερό, το ξύδι και τη μαγιά και προσθέτουμε λίγο λίγο όσο αλεύρι χρειάζεται. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή. Αλευρώνουμε τη ζύμη και τη σκεπάζουμε με μια υγρή πετσέτα για μια ώρα.
- Εν τω μεταξύ θρυμματίζουμε το τυρί και προσθέτουμε τα μυρωδικά. Ανακατεύουμε. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε δυο μέρη και το καθένα σε 3 μικρότερα. Ανοίγουμε φυλλαράκια λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα και στρώνουμε τα μισά σε ένα λαδωμένο ταψί.
- Απλώνουμε τη γέμιση και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα. Αλείφουμε με ελαιόλαδο, χαράσσουμε σε κομμάτια και ψήνουμε την πίτα για 40 λεπτά στη δεύτερη από κάτω θέση του φούρνου.
kitchenqueen.gr