Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Τοπικά / Χρ. Μιχαλάκης: Ιστορική ευκαιρία για τον αγροδιατροφικό τομέα της χώρας μας οι στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης

Χρ. Μιχαλάκης: Ιστορική ευκαιρία για τον αγροδιατροφικό τομέα της χώρας μας οι στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης

Ως ιστορική ευκαιρία για τον αγροδιατροφικό τομέα της Ελλάδας χαρακτήρισε τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης που έχουν θέσει οι χώρες του πλανήτη στο πλαίσιο της Ατζέντας 2030 ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων και μέλος του ΔΣ της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) κ. Χρήστος Μιχαλάκης μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσαν η γενική γραμματεία της κυβέρνησης και το υπουργείο Εξωτερικών.
Αναπτύσσοντας το θέμα «Βιώσιμη Ανάπτυξη και Αυτοδιοίκηση: Παγκόσμιοι Στόχοι, Τοπικές Απαντήσεις», ο κ. Χρ. Μιχαλάκης είπε χαρακτηριστικά:
«Ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί τιςπροοπτικέςπου διανοίγονται για τον αγρο-διατροφικό τομέακαθώς πρέπει να παραχθεί περισσότερη και καλύτερης ποιότητας τροφή προκειμένου αφ’ ενός να καλυφθούν οι ανάγκες του διαρκώς αυξανόμενου πληθυσμού στον πλανήτη κι αφ’ ετέρου να επιτευχθεί ο δεύτερος στόχος της Ατζέντας 2030 για εξάλειψη της πείνας».
Ο κ. Χρ. Μιχαλάκης αξιολόγησε την Ατζέντα 2030 ως ιστορική ευκαιρία και για το ελληνικό κράτος «να εγκαινιάσει μια νέα εποχή στη λειτουργία του αλλά και στη σχέση συνεργασίας και συνεννόησης με τους κοινωνικούς εταίρους και κυρίως την Αυτοδιοίκηση. Η πατρίδα μας και η κοινωνία μόνο όφελος θα έχουν αν το κεντρικό κράτος εμπιστευτεί την Αυτοδιοίκηση, τον εγγύτερο προς τον πολίτη θεσμό, και την εξοπλίσει με τα εργαλεία εκείνα ώστε να μπορέσει να είναι ακόμη πιο χρήσιμη, ακόμη πιο αποτελεσματική», επισήμανε ενώ προειδοποίησε:
«Αυτό που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συμβεί είναι οι πολιτικές για τη βιώσιμη ανάπτυξη να αποτελέσουν την αφορμή ή το άλλοθι για νέο κύκλο υπερσυγκέντρωσης αρμοδιοτήτων στο ούτως ή άλλως υδροκέφαλο κεντρικό κράτος. Στην Ελλάδα η Αυτοδιοίκηση παραμένει ο φτωχός συγγενής ιδίως αν γίνει σύγκριση με το τι ισχύει στις προηγμένες χώρες του πλανήτη».
Ο κ. Χρήστος Μιχαλάκης έφερε ως παράδειγμα τη Σουηδία όπου η εθνική πολιτική για την Ατζέντα 2030 συνδιαμορφώθηκε από την κεντρική κυβέρνηση σε συνεργασία με το κοινοβούλιο και την αυτοδιοίκηση, ενώ για την επίτευξη των στόχων προσδιόρισε ως «ρόλο – κλειδί αυτόν των τοπικών κοινωνιών και έννοια – κλειδί την οικειοποίησή τους από τους πολίτες.
Αν η ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη μείνει μόνο σε επίπεδο διεθνών οργανισμών, εθνικών κρατών, κυβερνήσεων, εξειδικευμένων τεχνοκρατών και ακαδημαϊκών,αν μείνει δηλαδή υπόθεση των ελίτκαι δεν τη νιώσει κάθε πολίτης ως δική του, προσωπική, υπόθεση,είναι προφανές ότι αυτό θα επιδράσει αρνητικά στην επίτευξη των στόχων», υπογράμμισε.
ΠΡΟΚΛΗΣΗ
ΚΑΙ ΕΥΚΑΙΡΙΑ
Ειδικά για την Ελλάδα ο κ. Χρ. Μιχαλάκης χαρακτήρισε τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης ευκαιρία και πρόκληση σε πολλά επίπεδα και είπε χαρακτηριστικά:
«Είναι πρόκληση και ευκαιρία να σχεδιάσουμε και να εφαρμόσουμε σύνθετες πολιτικές, οι οποίες προϋποθέτουν κάθετες και οριζόντιες συνεργασίες και συνέργειες.Αυτό που ενδεχομένως αλλού να είναι αυτονόητο, στη χώρα μας είναι ακόμη ζητούμενο.
Είναι πρόκληση και ευκαιρία να δουλέψουμε με βάση συγκεκριμένους στόχους, χρονοδιάγραμμα και αξιολόγηση.Στέκομαι ιδιαίτερα στην αξιολόγηση, η οποία δυστυχώς έχει εξελιχθεί σε έννοια ταμπού στη χώρα μας, ενώ θα έπρεπε να ισχύει ακριβώς το αντίθετο, να χρησιμοποιείται ευρύτατα.
Είναι πρόκληση και ευκαιρία να υπερβούμε τη λογική του εκλογικού κύκλου, τη λογική του «πολιτεύομαι με ορίζοντα 4ετίας»,να σχεδιάσουμε και να εφαρμόσουμε πολιτικές σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.Άλλωστε, ο ίδιος ο ΟΗΕ έχει 15ετή ορίζοντα για την επίτευξη των στόχων.Ωστόσο, καθώς στην Ελλάδα είμαστε της τελευταίας στιγμής,θεωρώ αναγκαίοσε τακτό χρονικό διάστημα,σε ετήσια βάση,να γίνεται επισκόπηση της πορείας υλοποίησης των στόχων.Αναμφίβολα, πρέπει να κερδίσουμε το χρόνο.
Είναι πρόκληση και ευκαιρία να αποκτήσει η χώρα μας αξιόπιστες βάσεις δεδομένων σε όλα τα επίπεδα.Χωρίς υπερβολή η χώρα μας χρειάζεται μια επανάσταση στη συλλογή και επεξεργασία δεδομένων.
Είναι πρόκληση και ευκαιρία και για την ελληνική οικονομία, την ερευνητική, ακαδημαϊκήκαι επιχειρηματική κοινότητα καθώς για την επίτευξη των στόχων απαιτούνται νέες τεχνολογίες, νέα προϊόντα, νέες υπηρεσίες, νέες μέθοδοι.
Δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης είναι και φιλόδοξοι και περίπλοκοι αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι πρόκειται για 17 κεντρικούς στόχους, 169 ειδικότερους στόχους και εκατοντάδες δείκτες.
Είναι προφανές ότι σε διάστημα 15 ετών ούτε μπορούν να λυθούν όλα τα προβλήματα του πλανήτη ούτε όλες οι χώρες να μετατραπούν σε… Νορβηγία.
Ωστόσο, η Ατζέντα 2030 είναι μια ιστορική ευκαιρίαγια κάθε χώρα του πλανήτη, για κάθε κοινωνία.
Αυτό ισχύει φυσικά και για τη δική μας χώραόπου χρειάζεται να σκεφτούμε και να δράσουμεανατρεπτικά, πρωτότυπα,δημιουργικά, να μην ακολουθήσουμε με την πεπατημένη», προέτρεψε ο κ. Χρ. Μιχαλάκης και ολοκλήρωσε την ομιλία του παραπέμποντας στον διακεκριμένο καθηγητή και σύμβουλο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για θέματα βιώσιμης ανάπτυξης κ. ΤζέφρυΣακς.
«Σε μια πρόσφατη ομιλία του στην Ιρλανδία παραδέχτηκε ότι δεν είναι εύκολο να προσελκυσθεί το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης σε τέτοια θέματα προσθέτοντας ότι, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τις μετρήσεις τηλεθέασης, είναι εστιασμένο στο τηλεπαιχνίδι survivor, τον αγώνα επιβίωσης.Εδώ, όμως, μιλάμε για τον αγώνα επιβίωσης του πλανήτη και της ανθρωπότητας», τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων.

Δες επίσης

Μουσική εκδήλωση με σαξόφωνο και βιολί το Σάββατο 28/12 στη πλατεία Δημαρχείου Καλαμπάκας 

Οι Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Μετεώρων συνεχίζονται αύριο στην Πλατεία Δημαρχείου με μία ιδιαίτερη μουσική ...

Αφήστε μια απάντηση