Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Τοπικά / Χρ. Σιμορέλης: Σκέψεις από το αναπτυξιακό συνέδριο της Θεσσαλίας

Χρ. Σιμορέλης: Σκέψεις από το αναπτυξιακό συνέδριο της Θεσσαλίας

Το βράδυ της Τέταρτης, με την ομιλία του Πρωθυπουργού, έληξε το 4ο στη σειρά αναπτυξιακό συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Ελληνικής Κυβέρνησης σε περιφερειακό επίπεδο. Βρισκόμαστε στο τέλος μιας δύσκολης περιόδου για την ελληνική οικονομία. Μίας περιόδου που στιγματίστηκε απότις καταστροφικές πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων, τον υπέρογκο δανεισμό και την κακοδιαχείριση των δημόσιων πόρων, σε συνδυασμό με μία μεθοδευμένη προσπάθεια, των τελευταίων ειδικάχρόνων, να ανατραπεί πλήρως το κοινωνικό κράτος και οι δημόσιες παροχές. Η σημερινή Κυβέρνηση παρέλαβε την χώρα στα όρια της χρεωκοπίαςκαι σήμερα όλα τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότιτο καλοκαίρι του 2018 θα καταφέρει να κλείσει τον κύκλο των μνημονίων και της επιτροπείας. Οι επόμενες βουλευτικές εκλογές, το φθινόπωρο του 2019, θα γίνουν σε μία Ελλάδα που η οικονομία θα πατά σε πιο γερά θεμέλια και θα έχουμε τηναυτονομία να σχεδιάζουμε την πολιτική μας, όπως ισχύειστις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
Πολύ σημαντικό συμπέρασμαπου αναδείχτηκε στο συνέδριο είναι να κατανοήσουμε τις αιτίες που οδήγησαν στην αποτυχία του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Αν δεν αναγνωρίσουμε τα λάθη που έγιναν είμαστε καταδικασμένοι ως κοινωνία να τα επαναλάβουμε. Για παράδειγμα,ένα έργο στη Θεσσαλία που έγινε υπόσχεση πολλών πολιτικών των περασμένων ετών, για ξεκάθαρα μικροπολιτικούς λόγους, είναι η εκτροπή του Αχελώου. Μια παράλογη υπόσχεση που εμπόδισε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ορθής αξιοποίησης των υπαρχόντων υδάτινων πόρων με αποτέλεσμα να παρατηρούμε ξηρασία τους καλοκαιρινούς μήνες και πλημμύρες τους χειμερινούς.Η λύσηθα ήταν να δημιουργήσουμε πολλά, μικρά φράγματα περιμετρικά της Θεσσαλίας, αντί για υποσχέσεις μιας χρηματικά υπέρογκης και περιβαλλοντικά επιζήμιας εκτροπής. Το έργο της εκτροπής του Αχελώου έγινε η δικαιολογία για την υποχρηματοδότηση της Θεσσαλίας. Ευτυχώς η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, με αξιοποίηση των επενδυτικών προγραμμάτων και του ΕΣΠΑ, κινείται προς αυτή την κατεύθυνση με έργα άνω του 1 δις για τη δημιουργία φραγμάτων περιμετρικά της θεσσαλικής πεδιάδας. (Φράγμα Νεοχωριτη, Πύλης, Ληθαίου και κατασκευή λιμνοδεξαμενών)
Σήμερα πρέπει να στραφούμε σε μία πιο δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη με ορθή αξιοποίηση των δυνατοτήτων μας, με τρόπο κοινωνικά δίκαιο, σεβασμό στο περιβάλλον και μακροπρόθεσμό στόχο τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων. Η Θεσσαλία είναι μία από τις πιο ενεργέςπαραγωγικά περιοχές της χώρας και καταλαμβάνει το μεγαλύτερο κομμάτι της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής. Επίσης, διαθέτει πολύ ικανό ανθρώπινο δυναμικό, μοναδικούς τουριστικούς προορισμούς και αξιολογά εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα.Όσον αφορά τον πρωτογενή τομέα παραγωγής απαραίτητη είναι η σύνδεση του με την επιστημονική έρευνα και τη σύγχρονη τεχνολογία, ώστε να επιτευχθεί παραγωγική αύξηση, με ταυτόχρονη μείωση των λιπασμάτων και ορθή χρήση των υδάτινων πόρων. Επιπλέον, δημιουργήσαμε νομοθετικά τις συνθήκες για την ενίσχυση του συνεργατισμού, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των μικροκαλλιεργητών και να δημιουργηθούν οικονομίες κλίμακας. Στοχεύουμε, με το νέο θεσμικό πλαίσιο, στην αναβίωση των συνεταιρισμών σε νέες βάσεις, όσο και την εμφάνιση νέων μορφών κοινωνικής οικονομίας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Η αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων και των ευρωπαϊκών πόρων, κάτι που δεν είδαμε να συμβαίνει τα περασμένα χρόνια, φαίνεται από τα στοιχείαότι αποδίδουν και μπορούν να παίξουν ενεργό ρόλο στην ενίσχυση της βιομηχανίας και της σύνδεσης της με την αγροτική παραγωγή.
Με το μοντέλο ανάπτυξης που παρουσιάστηκε στο αναπτυξιακό συνέδριο ένας από τους πιοσημαντικούς στόχους είναιη μείωση του συντελεστής της ανεργίας. Ήδη η ανεργία έχει πέσει πέντε περίπου μονάδες από τότε που ανέλαβε η σημερινή κυβέρνηση, αλλά εξακολουθεί να είναι υψηλός. Φιλοδοξούμε με το τέλος της θητείας της Κυβέρνησης να πετύχουμε ανεργία μικρότερη του 20%.
Το συνέδριο στη Θεσσαλία, όπως και τα προηγούμενα, είναι τα εγκαίνια μιας νέας περιόδου. Η συνομιλία με τους παραγωγικούς φορείς μπορεί να βγάλει πολύτιμα συμπεράσματα. Το επιμέρους σχέδιο για κάθε περιοχή, με τις ιδιαιτερότητες της και τα τοπικά της ζητήματα, συνδέουν ένα ευρύτερο αναπτυξιακό σχέδιο που έχει ήδη αρχίσει να προχωράει.O Πρωθυπουργόςστην τοποθέτηση του αναφέρθηκε σε τρίασημαντικά έργα του Νομού Τρικάλων που θα ολοκληρωθούν άμεσα και βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών.Αυτά είναι ο Ε65, η ηλεκτροκίνηση της γραμμής Παλαιοφάρσαλο-Καλαμπάκα και το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στο φράγμα της Μεσοχώρας, το οποίο είναι έτοιμο και σύντομα θα λειτουργήσει.

Η οικονομία πάει καλύτερα και τα δύσκολα είναι πίσω μας. Είναι εμφανές στους οικονομικούς δείκτες και στις αναλύσεις παγκόσμιων οικονομικών ιδρυμάτων που πολεμούσαν μέχρι σήμερα την κυβέρνηση. Όλα αυτά με το χρόνο θα βελτιώσουν την οικονομική θέση πολλών συμπολιτών μας που υπέφεραν στα χρόνια της κρίσης. Παράλληλα, το κοινωνικό κράτος με την πρόσβαση των ανασφαλίστων στη δημόσια υγεία και το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης υφαίνουν ένα πλέγμα προστασίας των πιο αδύνατων συμπολιτών μας.Τέλος, προχωράμε με την πεποίθηση ότι η ανάπτυξη έχει νόημα μόνο αν βελτιώνει την καθημερινότητα των πολιτών και μειώνει τις κοινωνικές ανισότητες.

Χρήστος Σιμορέλης
Βουλευτής Τρικάλων ΣΥ.ΡΙΖ.Α

Δες επίσης

Οι ΣΚΙΑΔΑΡΕΣΕΣ το Σάββατο 28 Δεκεμβρίου στο μουσικό στέκι Ανδρομέδα

Γεια σας. Σκιαδαρέσες εδώ. Αν διαβάζεις αυτό το μήνυμα σημαίνει ότι ξέρεις να διαβάζεις. Οπότε ...