Για την πολιτική κατάσταση της χώρας, τις επιλογές της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για το μέλλον του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, μιλά στη σημερινή της συνέντευξη στη «Ν.Σ» η δικηγόρος Χρύσα Ντιντή.
Η Χρύσα Ντιντή δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις καθώς επί πολλά χρόνια ασχολείται με την πολιτική αρχικά μέσα από τις τάξεις του ΠΑΣΣΟΚ και σήμερα από το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του οποίου ήταν υποψήφια βουλευτής στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.
Χωρίς να μασά τα λόγια της πολλές φορές έγινε δυσάρεστη σε συντρόφους της στο ΠΑΣΟΚ αφού εξέφραζε πάντα ανοιχτά και χωρίς στρογγύλεμα τις απόψεις της εισημαίνοντας τα λάθη και τις παραλείψεις.
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΠΟΣΤΟΛΗ
Ένα πρώτο σας σχόλιο για την πολιτική κατάσταση της χώρας.
Κύριε Καραποστόλη, ευχαριστώ κατ αρχήν για την φιλοξενία στην εφημερίδα σας, μέσω αυτής της συνέντευξης. Η πολιτική κατάσταση της χώρας μας είναι τραγική. Ποτέ δεν βρισκόταν σ’ αυτή την κατάσταση και αν ήθελα να χρησιμοποιήσω και μια άλλη λέξη είναι αποπνικτική. Αυτό όμως που με ανησυχεί ιδιαίτερα είναι δύο πράγματα. Το πρώτο, ότι η κυβέρνηση, προεξάρχοντος του κ. Τσίπρα είναι ανίκανη και επικίνδυνη, χωρίς να γνωρίζουν του Ευρωπαικό γίγνεσθαι και χωρίς να αντιλαμβάνονται το παγκόσμιο περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι συνεχίζουν να κοροϊδεύουν του πολίτες αυτής της χώρας, ακόμη και σήμερα, μετά τα τόσα τραγικά γεγονότα που και να ήθελα …δεν δύναμαι να τα απαριθμήσω, γιατί απλά το ένα ακολουθεί το άλλο, χωρίς ανάσα. Δυστυχώς όμως δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ούτε αντιπολίτευση και εννοώ των κοινοβουλευτικών κομμάτων και αυτό είναι που καθιστά την πολιτική κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη. Το δεύτερο που με ανησυχεί είναι, η «εμπιστοσύνη» που συνεχίζουν να δείχνουν οι πολίτες στην κυβέρνηση του κ. Τσίπρα και ιδιαίτερα στον ίδιο, όπως αποτυπώνεται αυτό μέσα από τις δημοσκοπήσεις. Δυστυχώς δεν διαβλέπω φως στον ορίζοντα, διότι ο κ. Τσίπρας είναι εγκλωβισμένος στις ιδεοληψίες του και στην απειρία του, λειτουργώντας ως Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και όχι ως Πρωθυπουργός της χώρας.
Πως κρίνεται τις κυβερνητικές επιλογές ως προς τη συμφωνία με τους εταίρους;
Ο κ. Τσίπρας, αφ’ ής στιγμής ανέλαβε την πρωθυπουργία της χώρας και σχηματίστηκε κυβέρνηση, προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, προκειμένου να διαχειριστεί … το προσωπικό του πολιτικό μέλλον. Παράλληλα, ζώντας με τις ιδεοληψίες του, τόσο ο ίδιος όσο και οι κολλητοί του υπουργοί, πίστευαν ότι η έξοδος της χώρας από το ευρώ ήταν η σωστή λύση και αυτό επεξεργάζονταν όλο αυτό το χρονικό διάστημα που δήθεν έλεγαν ότι διαπραγματεύονταν με …. την δημιουργική ασάφεια. Δυστυχώς με όλα αυτά κατέληξε να συμφωνήσει στην πλέον επονείδιστη συμφωνία και αφού είδε πλέον ότι η χώρα ήδη βρισκόταν στον γκρεμό. Το ό,τι ο κ. Τσίπρας κατάλαβε την ύστατη στιγμή … το συμφέρον της χώρας, ομολογώντας δημόσια ακόμη και τα λάθη του, εμένα προσωπικά δεν μου λέει τίποτε. Ίσα- ίσα που εξ αυτού του λόγου, αποδεικνύεται περίτρανα, τόσο η ανικανότητα, όσο και η επικινδυνότητά του. Βεβαίως θα μπορούσε να ήταν και χειρότερα τα πράγματα και να είχαμε δεί την πόρτα της εξόδου από το ευρώ, κάτι είναι κι αυτό αλλά δεν είμαι της λογικής «το μη χείρον βέλτιστον», ακόμη όμως δεν αποφύγαμε την έξοδο της χώρας μας από το ευρώ και μακάρι τα πράγματα να εξελιχθούν όπως ελπίζουμε εμείς οι σκεπτόμενοι και λογικοί πολίτες, αλλά υπάρχει μεγάλη δυσκολία. Σπαταλήθηκε χρόνος, χρήματα και όλα αυτά για ένα ολόκληρο εξάμηνο που οδήγησε την οικονομία μας στο ναδίρ και για την επαναφορά των πραγμάτων στην προτέρα κατάσταση απαιτείται γιγάντια προσπάθεια, που αμφιβάλω αν θα επιφέρει αποτελέσματα. Και ακόμη είμαστε στην αρχή της καθόδου προς τον γκρεμό, καθότι άπαντες γνωρίζουμε ότι τα αποτελέσματα μιας ενέργειας ή απόφασης (πολιτικής , οικονομικής κλπ.), σε καμιά περίπτωση δεν επέρχονται άμεσα και τους επόμενους μήνες θα δούμε τον επιχειρηματικό κλάδο και τους ελεύθερους επαγγελματίες να βουλιάζουν ακόμη περισσότερο. Αυτή τη στιγμή ακόμη δεν έχουν πληγεί οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι οποίοι, μαζί με τους πολίτες που δεν έχουν πλέον να περιμένουν τίποτε, κατά το πλείστον στηρίζουν ακόμη την κυβέρνηση αυτή. Επιπλέον, γεγονός που αποτελεί «πασίδηλο» η κυβέρνηση αυτή δεν μπορεί να υλοποιήσει την επερχόμενη συμφωνία, αλλά ούτε και θέλει και θα πρέπει το θέμα αυτό να λυθεί άμεσα, καθ’ οιονδήποτε τρόπο και πρέπει να λυθεί απ’ όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου. Πρίν λοιπόν οδηγηθούμε στο πλήρες αδιέξοδο, οι πολιτικές, δημοκρατικές δυνάμεις της χώρας οφείλουν κατ αρχήν να συνομιλήσουν, να συμφωνήσουν και να καταθέσουν όλες μαζί το «μεταρρυθμιστικό πλαίσιο» το οποίο και όλες μαζί θα υλοποιήσουν. Αλλιώς μέρα με τη μέρα, χρόνο με το χρόνο θα έχουμε φθίνουσα πορεία, ως χώρα και οι πολίτες θα οδηγηθούν στην πλήρη εξαθλίωση.
Ασχοληθήκατε επί σειρά ετών ως πολιτικό στέλεχος πρώτης γραμμής με το ΠΑΣΟΚ. Τι ήταν αυτό που σας έκανε να εγκαταλείψετε το συγκεκριμένο κομματικό φορέα και να ενταχθείτε στο Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γ. Παπανδρέου;
Κατ αρχήν, όλα τα χρόνια που ασχολούμαι με την πολιτική- και είναι πολλά, πρόσφερα ανιδιοτελώς, χωρίς να με ενδιαφέρει η νομή της εξουσίας και μου δόθηκαν ευκαιρίες. Και αυτό που με χαρακτηρίζει, είναι η κατάθεση της πολιτικής άποψής μου, όποια κι αν είναι αυτή, συμφωνώντας ή διαφωνώντας ο καθένας μ’ αυτή. Δεν θεωρώ ότι άλλαξα πολιτικό φορέα, αντιθέτως είμαι σ’ αυτό το κομμάτι του διαχρονικά πολιτικού μου φορέα, στο Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, που με εκφράζει στις πολιτικές μου θέσεις και απόψεις. Πιστεύω όμως, εξακολουθώντας να θεωρώ και τους παλιούς μου συντρόφους, ακόμα συντρόφους, ότι στο άμεσο χρονικό διάστημα, θα βρούμε το κοινό μας μέλλον και θα πορευτούμε πάλι μαζί.
Πως βλέπετε την πορεία του Κινήματος με δεδομένο ότι μάλλον σύντομα, σε λίγους μήνες δηλαδή, θα κληθούν οι πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες;
Γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια, από όλα τα μέλη του Κινήματος και χωρίς την βοήθεια των ΜΜΕ, ηλεκτρονικών και εντύπων, για την απήχηση των θέσεών μας και του προγράμματός μας, έτσι ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε προσφυγής στις κάλπες, όποτε κι αν γίνει αυτό. Πιστεύω και αποτελεί ακράδαντη πεποίθησή μου ότι το Κίνημα στο άμεσο μέλλον θα διευρυνθεί και με τον Γιώργο Παπανδρέου θα παίξουν σημαντικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις της χώρας.
Η επιλογή του Γ. Παπανδρέου ως πρωθυπουργού να βάλει τη χώρα στο ΔΝΤ πιστεύετε ότι ήταν η μοναδική λύση τότε για το οικονομικό αδιέξοδο της χώρας;
Ο Γιώργος Παπανδρέου δικαιώθηκε και απ’ ότι αποδείχτηκε, ακολούθησε τον δρόμο που ήταν μονόδρομος εκείνη την εποχή και μ’ αυτή την απόφαση έσωσε τη χώρα και ήταν η μοναδική λύση για να αποφύγει η χώρα τη χρεοκοπία, όπως και την απέφυγε. Και αυτή η απόφαση συνδυάστηκε με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, που δυστυχώς δεν τον άφησαν να τις ολοκληρώσει και που έκτοτε (μετά την διακυβέρνηση Παπανδρέου) ουδεμία μεταρρύθμιση υλοποιήθηκε, απαραίτητη προϋπόθεση για την αναπτυξιακή τροχιά της χώρας. Δυστυχώς όμως, ο Γ. Παππανδρέου λοιδορήθηκε από τους πολίτες ακόμα και για το «μεταρρυθμιστικό του έργο» που αποτέλεσαν και αποτελούν την πνοή για την ανάπτυξη του τόπου μας. Ειδικά σήμερα οι θέσεις και το πρόγραμμα του κόμματος του οποίου ηγείται, στηρίζεται σε ένα ανατρεπτικό και μεταρρυθμιστικό πλαίσιο των πολιτικών και κοινωνικών ιστών του τόπου μας που θα οδηγήσουν τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης. Και η απόλυτη επιβεβαίωση της σωστής απόφασης, της συμμετοχής του ΔΝΤ στο τότε πρόγραμμα διάσωσης της χώρας έρχεται σήμερα, μέσω της επιστολής Τσακαλώτου (τις προηγούμενες ημέρες) προς το ΔΝΤ, παρακαλώντας ουσιαστικά για συμμετοχή του στο νέο πρόγραμμα διάσωσης. Μετά ταύτα τι άλλο να πω!!! Δυστυχώς η «μαγκιά» δεν πληρώνεται όταν την πουλάς, ο λογαριασμός όμως έρχεται πολύ σύντομα !!!! Και η σημερινή Κυβέρνηση, προεξάρχοντος του κ. Τσίπρα, πούλησε πάρα πολύ από δαύτη και ο λογαριασμός που θα πληρώσουμε, εμείς οι πολίτες θα είναι ασύλληπτος !!!
Σε τοπικό επίπεδο πως κρίνετε το πολιτικό προσωπικό και δη τους εκλεγμένους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ.;
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θεωρώ ότι βρίσκονται σε πλήρη αμηχανία και μέσα σ αυτό το χάος, προσπαθούν να βρουν τον βηματισμό τους, αλλά θα είναι πολύ δύσκολα για αυτούς να ανταπεξέλθουν σ αυτή την πολιτική κατάσταση του κόμματός τους. Για δε τον βουλευτή της ΝΔ, δεν έχει και πολλά πράγματα που θα μπορούσε να κάνει αυτή την εποχή.
Πως σχολιάζεται τους αυτοδιοικητικούς του νομού Τρικάλων και ειδικότερα της Περιφερειακής Ενότητας και του δήμου Τρικκαίων;
Η Περιφερειακή Ενότητα, παρότι έχει τις καλύτερες προθέσεις, θα συναντήσει- αν δεν έχει συναντήσει ήδη- δυσκολίες συνεννόησης με το Κυβερνητικό επιτελείο και τα στελέχη που έχουν θέση ευθύνης στην Κυβέρνηση, καθότι η πολιτική νοοτροπία και η πολιτική φιλοσοφία είναι τελείως αντίθετη. Ήδη αυτό αποτυπώνεται στην διακοπή των έργων του ΕΣΠΑ και σε πολλά άλλα, που παρότι η Περιφερειακή Ενότητα θα έχει διάθεση ενεργοποίησης και υλοποίησης, δεν θα βρίσκει ανταπόκριση στη βάση των συμφωνιών.
Ο Δήμος Τρικκαίων και η ομάδα που «διευθύνει», πάσχει ενεργειών και δείχνει να μην έχει ακόμη κατανοήσει το μέγεθος της ευθύνης και της λειτουργίας του Δήμου Τρικκαίων. Δεν μπορεί όλα να αρχίζουν και να τελειώνουν με τη φράση «δεν υπάρχουν λεφτά». Υποθέτω, λογικά σκεπτόμενη, ό,τι αυτό το γνώριζαν και πριν τις εκλογές. Είναι βεβαίως εγκλωβισμένοι στις προεκλογικές τους εξαγγελίες, που παρότι γνώριζαν ότι δεν μπορούσαν να υλοποιηθούν, εντούτοις τα υποσχέθηκαν!!! (Σ’ αυτό μοιάζουν με το κυβερνών κόμμα!!!) Αυτή τη στιγμή όμως δεν υφίστανται τη δυσαρέσκεια ακόμη από τους πολίτες, αφενός μεν διότι είναι πολύ νωρίς, αφετέρου δε, γιατί τα βλέμματα όλων είναι στην κεντρική πολιτική σκηνή. Αυτό όμως με την πάροδο του χρόνου θα αποτυπώνεται εντονότερα και δεδομένης της πολιτικής και οικονομικής κατάστασης δεν θα μπορέσει να ανατραπεί, αντιθέτως καθημερινά θα διογκώνεται.
Πηγή: Εφημερίδα “Νέα Σελίδα”