Η Ελλάδα για 7ο συνεχόμενο μήνα βρίσκεται πάνω από το μέσο όρος της ευρωζώνης (2,4%) και στον γενικό δείκτη κατατάσσεται 7η από το τέλος.
Σε ό,τι αφορά στον τομέα των τροφίμων η χώρα αναδεικνύεται στη 2η χειρότερη θέση, πίσω από τη Μάλτα. Στον γενικό δείκτη η χώρα κατατάσσεται 7η από το τέλος. Συγκεκριμένα ο πληθωρισμός στα τρόφιμα διαμορφώθηκε στο 5,3% (από 5,4% τον Μάρτιο), ενώ στη Μάλτα ήταν 5,9% (από 6,2% τον Μάρτιο).
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Απρίλιου, οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στα τρόφιμα σε ετήσια βάση σημειώθηκαν στο ελαιόλαδο (63,7%), στα φρούτα (11,6%), στα ψάρια (10,6%) και στο ρύζι (8,5%), ενώ κατά 12,5% αυξήθηκαν οι τιμές των μεταλλικών νερών – αναψυκτικών και χυμών τροφίμων.
Με υψηλές πτήσεις συνεχίζονται οι αυξήσεις των τιμών στο χωράφι, παρά την επιβράδυνση που σημειώνουν σε σχέση με την εκρηκτική άνοδό τους στη διάρκεια του 2023.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο γενικός δείκτης τιμών εκροών στη γεωργία-κτηνοτροφία αυξήθηκε φέτος τον Μάρτιο με ετήσιο ρυθμό 18,2% έναντι αύξησης 20,2% τον Φεβρουάριο και 31,6% τον Αύγουστο του 2023, όταν κορυφώθηκαν οι ανατιμήσεις.
Οι ετήσιες αυξήσεις τιμών είχαν επιβραδυνθεί σημαντικά στο τελευταίο τρίμηνο του 2023, έχοντας υποχωρήσει σε μονοψήφια επίπεδα, αλλά η εκτίναξή τους μέσα στον Ιανουάριο οδήγησε ξανά σε διψήφιες αυξήσεις.
Τα στοιχεία αυτά είναι συνεπή με τα στοιχεία του δείκτη τιμών καταναλωτή, από τα οποία προκύπτει ότι ο πληθωρισμός των τροφίμων στην Ελλάδα αφορά κυρίως τα νωπά προϊόντα.
Διαβάστε επίσης: Νωπά τρόφιμα: Πολύ υψηλότερες οι αυξήσεις των τιμών στην Ελλάδα από την Ευρωζώνη
Αυξήσεις 27,9% στη γεωργία
Από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει ότι ο γενικός δείκτης τιμών στη γεωργία αυξήθηκε τον Μάρτιο κατά 27,9% σε ετήσια βάση, ενώ για τα κτηνοτροφικά προϊόντα αυξήθηκε κατά 1%.
Το ελαιόλαδο και τα φρούτα διαμόρφωσαν σε σημαντικά βαθμό τον δείκτη καθώς η τιμή του πρώτου αυξήθηκε 79,7% σε ετήσια βάση, αν και μειώθηκε 1,4% σε μηνιαία βάση (σε σύγκριση δηλαδή με τον Φεβρουάριο), και των δεύτερων κατά 31,9% καταγράφοντας και μηνιαία αύξηση 6,8%.
Διψήφιες ήταν και οι αυξήσεις στις τιμές της πατάτας και των σπόρων (13,7%, με αύξηση 0,7% μέσα στον μήνα) καθώς και στα λαχανικά -κηπευτικά (5,6% με μείωση 0,9% σε μηνιαία βάση).
Η μόνη κατηγορία γεωργικών προϊόντων που οι τιμές στο χωράφι μειώθηκαν οριακά ήταν τα δημητριακά (-0,3%).
Στα κτηνοτροφικά προϊόντα, οι τιμές για τα κρέατα στις οποίες πωλούσαν τον Μάρτιο ήταν αυξημένες 2,2% σε ετήσια βάση και οριακά μειωμένες (-0,1%) σε μηνιαία βάση, ενώ οι τιμές των ζωïκών προϊόντων ήταν αυξημένες 0,4% (-0,3% σε μηνιαία βάση).
Οι αυξημένες τιμές από τους παραγωγούς σημειώθηκαν, ενώ μειώθηκε, έστω και οριακά, το κόστος παραγωγής τους. Ο δείκτης τιμών εισροών, που αντανακλά το κόστος αυτό, υποχώρησε 0,9% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο καθώς μειώθηκαν ιδιαίτερα οι τιμές των λιπασμάτων (-15,6%) και των ζωοτροφών (-5%).