Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Διατροφή / Χρυσοί Σκούφοι 2022: Τα βραβευμένα εστιατόρια, η βαθμολογία τους και η «zero food waste» τελετή απονομής

Χρυσοί Σκούφοι 2022: Τα βραβευμένα εστιατόρια, η βαθμολογία τους και η «zero food waste» τελετή απονομής

Οι Χρυσοί Σκούφοι στα καλύτερα εστιατόρια της χώρας -σύμφωνα με την καταξιωμένη γευσιγνωστική ομάδα του Αθηνοράματος– απονεμήθηκαν τη Δευτέρα 4 Απριλίου στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία», σε μια τελετή που συνδύασε τη λάμψη με την ενσυναίσθηση αλλά και την αυτογνωσία, καθώς ήταν αφιερωμένη στο παγκόσμιο γαστρονομικό κίνημα Zero Food Waste.

Ο  Έκτορας Μποτρίνι παραλαμβάνει το βραβείο του από τον εκδότη του Αθηνοράματος Δ. Ηλιόπουλο και την υφυπουργό Τουρισμού Σ. Ζαχαράκη
Ο Έκτορας Μποτρίνι παραλαμβάνει το βραβείο του από τον εκδότη του Αθηνοράματος Δ. Ηλιόπουλο και την υφυπουργό Τουρισμού Σ. Ζαχαράκη

 

Με το «Etrusco» να αναδεικνύεται για δέκατη συνεχή χρονιά ως το καλύτερο εστιατόριο της Ελλάδας, πιστοποιώντας πως η κερκυραϊκή έδρα του Έκτορα Μποτρίνι είναι μια σταθερή αξία, κορυφώθηκε η ετήσια γιορτή της γαστρονομίας, κατά τη διάρκεια της οποίας 30 εστιατόρια από όλη την επικράτεια βραβεύτηκαν με Χρυσό Σκούφο για το 2022 και 37 ακόμη εστιατόρια ξεχώρισαν αποσπώντας την τιμητική διάκριση Top Notch.

 

Οι νέες είσοδοι στον θεσμό των βραβεύσεων φέτος έφτασαν τις 13, ενώ ο θεσμός των Χρυσών Σκούφων καθιέρωσε από φέτος 2 νέα βραβεία. Το OneToWatch που θα στρέφει κάθε χρόνο το βλέμμα όλων σε ένα καινούργιο εστιατόριο, το οποίο επιχειρεί μια καινοτόμα πρόταση και το βραβείο ChefPatissier της χρονιάς που θα βραβεύει τον σεφ – πατισιέ του οποίου οι δημιουργίες ξεχώρισαν.

Masters of ceremony ήταν η Ρένα Μόρφη και ο Κρατερός Κατσούλης. Ένα τρίο μουσικών, ο Αλέξης Ιωάννου στη φωνή και την κιθάρα, ο Θάνος Κοσμίδης στα πλήκτρα και τα φωνητικά και ο Γιώργος Μπαρμπέρης στα ντραμς, παρουσίασαν δικά τους και διασκευασμένα κομμάτια με αναφορές στα musical του Broadway αλλά και ακούσματα αιγαιοπελαγίτικα σε funk ρυθμούς.

 

Οι σεφ Τάσος Μαντής και Αστέριος Κουστούδης δημιούργησαν ένα μενού από «σκουπίδια»
Οι σεφ Τάσος Μαντής και Αστέριος Κουστούδης δημιούργησαν ένα μενού από «σκουπίδια»

 

 

Το Zero Food Waste δείπνο

Το δείπνο της απονομής συντονίστηκε με τη νέα παγκόσμια τάση του Zero Food Waste, το παγκόσμιο γαστρονομικό κίνημα ηθικής και ενσυναίσθησης, που έχει στόχο την αλλαγή της νοοτροπίας μας για το πώς χρησιμοποιούμε την τροφή και που έχει αρχίσει να απασχολεί τους μεγάλους σεφ του πλανήτη. «Το ποια μέρη της τροφής θεωρούμε προς βρώση και το τι πετάμε πριν καν το μεταποιήσουμε θεωρώντας το “σκουπίδι” επιδρά καθοριστικά στη βιωσιμότητα του πλανήτη, στο σεβασμό των οικοσυστημάτων, στη σωστή διαχείριση των φυσικών πόρων και στην προστασία της βιοποικιλότητας. Η πλειονότητα του κόσμου αγνοεί ότι το 17% της τροφής που παράγεται διεθνώς κατευθύνεται χωρίς λόγο στα σκουπίδια και είναι ντροπή όταν ο ένας στους εννέα ανθρώπους στη Γη πηγαίνει για ύπνο νηστικός. Ενώ ταυτόχρονα, η τροφή που πετάμε επιβαρύνει την ατμόσφαιρα με 8% επιπλέον αέρια θερμοκηπίου, οδηγεί σε εξάντληση τους υδάτινους πόρους και κοστίζει πολύ σε χρήμα”, υπενθυμίζεται στο δελτίο Τύπου των διοργανωτών.

Ο Τάσος Μαντής (από το καινούργιο «Soil») και ο Αστέριος Κουστούδης (executive σεφ της «Μεγάλης Βρετανίας» και του «Κινγκ Τζορτζ») δημιούργησαν για τη βραδιά ένα μενού από «σκουπίδια». Μεταμόρφωσαν με έμπνευση και δεξιοτεχνία στυμμένες λεμονόκουπες, φλούδες από παντζάρια, ψαροκόκαλα και άλλα «άχρηστα υλικά» σε γκουρμέ πιάτα δίνοντας τους νέα γαστρονομική αξία.

Η τελετή απονομής των ελληνικών γαστρονομικών βραβείων «Χρυσοί Σκούφοι 2022» πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής, καθώς επίσης υπό την αιγίδα του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, του υπουργείου Τουρισμού και του Δήμου Αθηναίων. Κυβερνητικά στελέχη και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου και της αγοράς τροφίμων και ποτών έδωσαν μεταξύ άλλων το «παρών».

 

Η Άννη Ηλιοπούλου, συνιδιοκτήτρια του Αθηνοράματος και επικεφαλής των Χρυσών Σκούφων, με τον Δημήτρη Σκαρμούτσο (εστιατόριο «Delta»), που εγκαινιάζει το βραβείο One to Watch
Η Άννη Ηλιοπούλου, συνιδιοκτήτρια του Αθηνοράματος και επικεφαλής των Χρυσών Σκούφων, με τον Δημήτρη Σκαρμούτσο (εστιατόριο «Delta»), που εγκαινιάζει το βραβείο One to Watch

 

Χρυσοί Σκούφοι 2022: Τα βραβευμένα εστιατόρια και η βαθμολογία τους

 

Etrusco, Κέρκυρα, 17/20 και δύο σκούφοι

Botrini’s, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος

Botrini’s, Ξεν. «Angsana Corfu», Κέρκυρα, 16/20 και ένας σκούφος, New Entry

Fresco, Ξεν. «Sani Dunes-Sani Resort», Χαλκιδική, 16/20 και ένας σκούφος

Treehouse, Ξεν. «Ekies All Senses Resort», Χαλκιδική, 16/20 και ένας σκούφος

 

Varoulko Seaside, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος

 

CTC, Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος

 

Herve, Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος

 

Hytra, Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος

 

Matsuhisa Athens, Ξεν. «Astir Palace», Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος

 

Matsuhisa Mykonos, Ξεν. «Belvedere», Μύκονος, 15,5/20 και ένας σκούφος

 

Patio, Ξεν. «The Margi», Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος

 

Pelagos, Ξεν. «Four Seasons Astir Palace Hotel Athens», Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος, New Entry

 

Selene, Ξεν. «Katikies Garden», Σαντορίνη, 15,5/20 και ένας σκούφος

 

Soil, Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος, New Entry

 

Σπονδή, Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος

 

Squirrel, Ξεν. «Danai Beach Resort», Χαλκιδική, 15,5/20 και ένας σκούφος

 

The Ziller’s, Ξεν. «The Zillers», Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος

 

Tudor Hall, Ξεν. «King George», Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος

 

Aleria, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος

 

Anama, Μεσσηνία, Πελοπόννησος, 15/20 και ένας σκούφος, New Entry

 

Dionysos, Ξεν. «Elounda Beach», Ελούντα, Κρήτη, 15/20 και ένας σκούφος

 

Elements Restaurant, Ξεν. «Canaves Epitome», Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος

 

GB Roof Garden, Ξεν. «Grande Bretagne», Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος

 

Lauda, Ξεν.«Andronis Boutique Hotel», Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος

 

Noble Gourmet, Ξεν. «Elysium Resort & Spa», Ρόδος, 15/20 και ένας σκούφοs

 

Opson, Ξεν. «Andronis Arcadia Hotel», Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος, New Entry

 

Petra Restaurant, Ξεν. «Canaves Oia Suites», Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος

 

Salonica Restaurant, Ξεν. «Makedonia Palace», Θεσσαλονίκη, 15/20 και ένας σκούφος

 

Tomata, Ξεν. «Sani Marina- Sani Resort», Χαλκιδική, 15/20 και ένας σκούφος

 

 

Top Notch 2022

 

Alali Restaurant, Ξεν.«Astarte Suites», Σαντορίνη

 

Ανδρέας, Σέρρες

 

Avant Garden, Σύρος, New Entry

 

Baos, Ξεν. «Myconian Korali», Μύκονος

 

Bill & Coo, Ξεν. «Bill & Coo», Μύκονος

 

Bubo, Ξεν. «Ekies All Senses Resort», Χαλκιδική

 

The Club House, Ξεν. «Porto Zante Villas & Spa», Ζάκυνθος, New Entry

 

Cuvee, Ξεν. «Aqua Blu Boutique Hotel & Spa», Κως

 

Dome Real Cusine, Ξεν. «Nikopolis Hotel Thessaloniki», Θεσσαλονίκη

 

Grada Nuevo, Θεσσαλονίκη

 

Grandma’s, Ξεν. «Liostasi Hotel & Suites», Ίος

 

Jackie O Beach, Μύκονος

 

Kamares by Spondi, Ξεν. «Eagle’sPalace», Χαλκιδική

 

Kensho Ornos, Ξεν. «Kensho Ornos», Μύκονος

 

Kensho Psarou, Ξεν. «Kensho Boutique Hotels & Villas», Μύκονος

 

Kooc Taverna Secrets, Ξεν. «Costa Navarino», Μεσσηνία, Πελοπόννησος

 

Μαραθιά, Τήνος

 

Marea Sea Spirit, Θεσσαλονίκη, New Entry

 

Μαρίνα, Χαλκιδική

 

Melia, Ξεν. «Lesante Blu Beach Resort», Ζάκυνθος, New Entry

 

M Flavours, Αθήνα, New Entry

 

Milos Estiatorio, Ξεν. «XenodocheioMilos», Αθήνα

 

Nikkei, Αθήνα

 

Old Mill, Ξεν. «Elounda Mare», Ελούντα Κρήτη

 

Παπαϊωάννου, Καβούρι

 

Παπαϊωάννου, Κεφαλάρι

 

Παπαϊωάννου, Μικρολίμανο

 

Le Pavillon, Αθήνα, New Entry

 

Prosilio, Ζάκυνθος, New Entry

 

Sense, Ξεν. «AthensWas», Αθήνα

 

Sterna, Ξεν. «Kinsterna», Μονεμβάσια, Πελοπόννησος

 

Sushi Mou, Αθήνα

 

Τηλέμαχος Athens, Αθήνα

 

Travolta,  Αθήνα

 

Vezene, Αθήνα

 

Zuma, Ξεν. «CavoTagoo», Μύκονος, New Entry

 

Χαρούπι, Θεσσαλονίκη

 

 

Βραβείο One To Watch 2022

 

Delta Restaurant, Αθήνα

 

Βραβείο Chef Patissier της Χρονιάς Γιώργος Πλατινός (The Zillers στην Αθήνα, Lyvabettus Restaurant στη Σαντορίνη)

 

Βραβείο Κοινού 2022 Βασίλαινας, Αθήνα

 

 

 

ethnos

Δες επίσης

Κουραμπιέδες Χωρίς Ζυγαριά με τη μέθοδο 1-2-3-4!

Τα Υλικά που θα χρειαστείτε : Η ΚΟΥΠΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ ΕΙΝΑΙ 250 ΜΛ Για τη ...