Τετάρτη, 2 Απριλίου 2025
trikaladay.gr / Ελλάδα / Δ. Παπαστεργίου: Πάμε γρήγορα μπροστά με τεχνολογία για τον άνθρωπο, με υπεύθυνη Τεχνητή Νοημοσύνη, με μέτρα κατά του εθισμού των ανηλίκων στο διαδίκτυο

Δ. Παπαστεργίου: Πάμε γρήγορα μπροστά με τεχνολογία για τον άνθρωπο, με υπεύθυνη Τεχνητή Νοημοσύνη, με μέτρα κατά του εθισμού των ανηλίκων στο διαδίκτυο

Στις προτάσεις της ψηφιακής διακυβέρνησης και τις επιδιώξεις της χώρας στον τομέα αυτό, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Star Forum , ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Η Ελλάδα ήταν και παραμένει πίσω στις σταθερές επικοινωνίες, τόνισε ο υπουργός, ωστόσο, σήμερα καταγράφει τον μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης των ευρυζωνικών συνδέσεων. «Το 2019 η χώρα μας είχε 0% διείσδυση στα δίκτυα οπτικών ινών για τα σπίτια, σήμερα είμαστε στο 52% και τρέχουμε ακόμα πιο γρήγορα χάρη και στα δύο voucher τα οποία έχουν βγει και στο smart ετοιμότητα και στο gigabit voucher », υπογράμμισε ο κ. Παπαστεργίου.

Αναφερόμενος στην υπογραφή της σύμβασης για τον εθνικό υπερυπολογιστή «Δαίδαλο», που έγινε στο Λαύριο πριν από λίγες ημέρες, τόνισε ότι αν μια χώρα θέλει να έχει πραγματικά προοπτική την επόμενη μέρα στην τεχνητή νοημοσύνη και για λόγους εθνικής κυριαρχίας πρέπει να βρει τρόπους να δημιουργήσει τέτοιες υποδομές. « Ο Δαίδαλος, ο εθνικός μας υπερυπολογιστής, είναι μια τέτοια υποδομή. Και δεν είναι ένα μικρό μηχάνημα. Πρόκειται για ένα έργο 45 εκατ. Το ευρώ που χρηματοδοτείται κατά 35% από την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία και κατά 65% από το Ταμείο Ανάκαμψης. Θα είναι ένα από τα πέντε κορυφαία μηχανήματα στην Ευρώπη και ένα από τα περίπου 50 κορυφαία μηχανήματα στον κόσμο κι έρχεται για να δώσει πλέον δυνατότητες στη χώρα μας, να τρέξει εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης », επισήμανε ο υπουργός και συμπλήρωσε ότι η χτυπά την πόρτα της τεχνητής νοημοσύνης με αξιώσεις.

Σχετικά με τα AI Factories , τα εργοστάσια τεχνητής νοημοσύνης, τόνισε ότι η Ελλάδα ήταν μία από τις 7 πρώτες χώρες που εντάχθηκαν στη σχετική ευρωπαϊκή πρωτοβουλία. « Τα εργοστάσια Τεχνητής Νοημοσύνης έρχονται για να φέρουν στο ίδιο και ψηφιακό χώρο, νέα παιδιά, νέους επιστήμονες, νεοφυείς επιχειρήσεις από την μία πλευρά και από την άλλη αγορά με τα προβλήματα που ψάχνει να λύσει μέσω της τεχνητής νοημοσύνης », επισήμανε ο κ. Παπαστεργίου, συμπληρώνοντας ότι ο «Φάρος», το ΑΙ Factory , έρχεται να ενώσει τα προβλήματα με τις λύσεις και όλα αυτά με υποδομές.

Μιλώντας για τον νέο νόμο για τη διακυβέρνηση των δεδομένων και την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας σε αυτόν με σχετικό νομοσχέδιο που εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής χθες το βράδυ, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, είπε ότι « χωρίς δεδομένα δεν κάνεις τεχνητή νοημοσύνη » και εξήγησε τις παραμέτρους του νέου νόμου. « Δημιουργείται στην ουσία ένα κέντρο ενημέρωσης, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο αναλαμβάνει να συζητήσει με όλα τα άλλα υπουργεία σε περίπτωση που κάποιος φορέας ζητά δεδομένα. Το υπουργείο συμβουλεύει τα άλλα υπουργεία σε σχέση με το αν μπορούν να δώσουν ή να μην δώσουν δεδομένα και πλέον αυτά τα δεδομένα ξεκινούν να πάρουν τον δρόμο τους, περνώντας φυσικά και από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Τώρα, πλέον, και στη χώρα μας δημιουργείται μια πολύ συγκεκριμένη δομή και διαδικασία για να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτόν τον πλούτο που υπάρχει », σημείωσε ο υπουργός.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Ο Παπαστεργίου μίλησε για μια σειρά από σημαντικά έργα που τρέχουν στο υπουργείο αυτή την περίοδο και τόνισε ότι όλα αυτά συνθέτουν την εικόνα μιας χώρας η οποία πρωτοπορεί και έχει αφήσει πίσω της τη « μαύρη, δύσκολη δεκαετία » και προσέθεσε: « Πάμε γρήγορα μπροστά με τεχνολογία για τον άνθρωπο, με υπεύθυνη Τεχνητή Νοημοσύνη και με μέτρα που παίρνουμε για ένα πολύ σημαντικό ζήτημα στο διαδίκτυο ».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δες επίσης

Φλωρίδης: Τέλος στη χρήση παρένθετης μητέρας από ομόφυλα ζευγάρια

Με δύο σημαντικές αλλαγές, που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, με το οποίο τροποποιούνται άρθρα του Αστικού ...