Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Lifestyle / Δεν έβρισκες θέση απ’ τις θαυμάστριες: Ο Έλληνας τραγουδιστής με τον λυγμό στη φωνή που γοήτευε το κοινό, έφυγε άδοξα

Δεν έβρισκες θέση απ’ τις θαυμάστριες: Ο Έλληνας τραγουδιστής με τον λυγμό στη φωνή που γοήτευε το κοινό, έφυγε άδοξα

Υπό μία έννοια ο Λάκης Αλεξάνδρου ήταν ένα φαινόμενο μιας εποχής με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Όχι μιας απλής μόδας, αλλά μιας ολόκληρης εποχής. Την έζησε, την βίωσε στο έπακρο, αλλά τελικά για κάποιο λόγο ξεπεράστηκε. Και αποτέλεσμα αυτού του ιδιότυπου rollercoaster ήταν και ο ουσιαστικός αποκλεισμός του από το καλλιτεχνικό στερέωμα

Του είπαν όχι, τον έσωσε η Σωτηρία Μπέλου

Όταν εμφανίστηκε στην Αθήνα ο γεννημένος στην Πέλλα των Γιαννιτσών τραγουδιστής, βρήκε παντού πόρτες ερμητικά κλειστές. Το ύφος των κομματιών που ερμήνευε δεν ταίριαζε με το πιο βαρύ λαϊκό ή το πολιτικής χροιάς στυλ, το οποίο κυριαρχούσε στα τέλη της δεκαετίας του 1960.

Μάλιστα κάποιοι λένε ότι δεν έφταιγε μόνο το ρεπερτόριό του, αλλά και το παρουσιαστικό του. Και μην φανταστεί κανείς πως ο άνθρωπος είχε κανενός τύπου δυσμορφία. Ίσα-ίσα, συνέβαινε το αντίθετο. Επρόκειτο για ένα γοητευτικό άνδρα, στα 30 του πια το 1971, ψηλό και… ευθυτενή. Ε, λοιπόν, οι φήμες οργιάζουν για το περίφημο «όχι» που εισέπραξε από τον Γιώργο Μαργωμένο.

Δεν έβρισκες θέση απ’ τις θαυμάστριες: Ο Έλληνας τραγουδιστής με τον λυγμό στη φωνή που γοήτευε το κοινό, έφυγε άδοξα

Ο Λάκης Αλεξάνδρου τον προσέγγισε ζητώντας δουλειά στο περίφημο «Φαληρικόν» στις Τζιτζιφιές. Από τη μαρκίζα του κέντρου είχαν περάσει ονόματα όπως ο Τσιτσάνης, ο Παπαϊωάννου, ο Γαβαλάς, ο Μπιθικώτσης και πολλοί άλλοι. Ωστόσο, όπως είπε στον Αλεξάνδρου, το πρόβλημα δεν ήταν μόνο το μουσικό ύφος του, που δεν ήταν τόσο λαϊκό, αλλά και το ύψος του, καθώς ήταν πολύ ψηλός!

Έλληνας Αλ Μπάνο

Τότε ήταν που η εποχή άρχιζε να αλλάζει όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στη διεθνή σκηνή. Το ελαφρό τραγούδι κέρδιζε συνεχώς έδαφος και ήδη στη γειτονική Ιταλία (με φεστιβάλ τύπου Σαν Ρέμο και άλλα) ανάλογες μελωδίες ακούγονταν δυνατά.

Με ολόκληρη την Ιταλία να μιλά για τον Αλ Μπάνο (και τη Ρομίνα Πάουερ, για να είμαστε δίκαιοι), η Ελλάδα δεν άργησε να βρει τον δικό της. Και φυσικά ήταν αυτός ο ψηλός γοητευτικός τύπος από τα Γιαννιτσά.

Με ιδιαίτερο γκελ στον γυναικείο πληθυσμό, ο Λάκης Αλεξάνδρου είχε την δική του… ακολουθία, ακόμη και στα μαγαζιά που δεν ήταν το πρώτο όνομα. Και οι καταστηματάρχες βλέποντας τον χαμό που γινόταν στα πόδια του, του άνοιξαν τις πόρτες που νωρίτερα είχαν κλείσει.

Μάλιστα, μέσα στα επόμενα χρόνια έκανε και 9 προσωπικούς δίσκους, με σημαντική επιτυχία και πολλά σουξέ. «Η ώρα της αλήθειας», σε μουσική του Νίκου Ιγνατιάδη, ήταν εκείνη που απογείωσε την καριέρα του.

Τότε ήταν που συνεργάστηκε με σπουδαίους καλλιτέχνες του πενταγράμμου. Ανάμεσα σε αυτούς ξεχωρίζουν «βαριά» ονόματα, όπως ο Γιάννης Πάριος, η Πόλυ Πάνου και η Τζένη Βάνου. Ο Λάκης Αλεξάνδρου ζούσε το όνειρό του, χαρίζοντας στο κοινό του τραγούδια όπως «Καλό μου όνειρο εσύ», «Τον κόσμο κυβερνώ».

Το 1978 μάλιστα πήρε μέρος στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης με το κομμάτι «Τώρα». Το τραγούδι ξεχώρισε αμέσως και έγινε από τα αγαπημένα του κόσμου.

Η αντίστροφη μέτρηση

Δυστυχώς για εκείνον, αλλά και για άλλους ερμηνευτές του ελαφρολαϊκού, η δεκαετία του 1980 ειδικά από τη μέση και μετά, δεν ήταν πολύ φιλόξενη. Τα γούστα του κοινού μεταβλήθηκαν και πάλι. Με αποτέλεσμα πολλοί αντίστοιχου ύφους καλλιτέχνες να βρεθούν στο περιθώριο.

Ο κόσμος ήθελε πιο… νταχτιρντί καταστάσεις και ο Λάκης Αλεξάνδρου, που στο μεταξύ έκανε και ανοίγματα με μαγαζιά, δεν βρισκόταν στις επιλογές του κοινού.

Οι πόρτες σταδιακά έκλεισαν. Και στα νυχτερινά κέντρα και στις δισκογραφικές. Για μερικά χρόνια ακόμα έβρισκε δουλειά με περιοδείες και εμφανίσεις για ομογενείς στο εξωτερικό αλλά και εκεί μπήκε ένα τέλος.

 

Δεν έβρισκες θέση απ’ τις θαυμάστριες: Ο Έλληνας τραγουδιστής με τον λυγμό στη φωνή που γοήτευε το κοινό, έφυγε άδοξα

Στη δεκαετία του 1990, πικραμένος από την αντιμετώπιση και το εχθρικό περιβάλλον αποτραβήχτηκε. Έμεινε στο σπίτι του στον Ωρωπό, περιορίζοντας τις δημόσιες εμφανίσεις του. Όμως η μοίρα δεν είχε πει την τελευταία λέξη της. Ο λατρεμένος του γιος είχε ένα πολύ σοβαρό τροχαίο που τον άφησε τετραπληγικό…

Παρά τη βοήθεια και από την κόρη του ο Λάκης Αλεξάνδρου απομονώθηκε περισσότερο…

Πέρασε μοναχικά τα τελευταία χρόνια της ζωής του σε ένα σπίτι στο Αιγάλεω. Εκεί ήταν που η καρδιά του τον πρόδωσε στις 18 Νοεμβρίου 2010, σε ηλικία 69 ετών. Το άψυχο σώμα του βρέθηκε δίπλα στο κρεβάτι του. Ο «Έλληνας Αλ Μπάνο» είχε φύγει από τη ζωή αφήνοντας ως αποτύπωμα στο χρόνο τα τραγούδια του…

Οι φίλοι του τιμούν τη μνήμη με μια σελίδα στο facebook, την οποία διαχειρίζεται η κόρη του Σόφη Αλεξάνδρου, επίσης καλλιτέχνης. Από αυτό το σπάνιο συγκεντρωμένο υλικό και η τελευταία φωτογραφία.

Πηγή: menhouse.gr

Δες επίσης

«Τιτανικός» : Το φινάλε της ταινίας που δεν είδαμε ποτέ

Ποιο είναι το δραματικό φινάλε της ταινίας που ο Τζέιμς Κάμερον επέλεξε να μη μας ...