Την άρση του απορρήτου για να «επιστρατευτεί» ο κοριός της Ελληνικής Αστυνομίας ζήτησε η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων για την υπόθεση των καταγγελιών σε βάρος ψυχολόγου της Αστυνομίας, η οποία ελέγχεται για ψευδείς γνωματεύσεις σε βάρος πατεράδων για σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών τους.
Το iEidiseisφέρνει στο φως νέα στοιχεία που προέκυψαν από τις συνομιλίες που κατέγραψε ο «κοριός» της ΕΛ.ΑΣ. για ένα θέμα που έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία και προβληματισμό στους κόλπους του Σώματος. Η ίδια η ψυχολόγος αρνείται τις κατηγορίες σε βάρος της και διατείνεται ότι διαθέτει όλα τα αποδεικτικά στοιχεία για την αθωότητά της, ενώ ταυτόχρονα πλήθος πατεράδων ισχυρίζονται ότι είναι αποφασισμένοι να αξιοποιήσουν κάθε νόμιμο μέσο για να σώσουν τα παιδιά τους. Μάλιστα, οι πατεράδες υποστηρίζουν ότι πρέπει να ελεγχθούν και δικηγόροι για να διαπιστωθεί ο ρόλος τους στην υπόθεση.
Σύμφωνα με την έρευνα του Εσωτερικών Υποθέσεων που σχημάτισε δικογραφία 2000 σελίδων, με ελεγχόμενη τη ψυχολόγο της ΕΛ.ΑΣ., ερευνήθηκε κατά πόσο συντάσσονταν γνωματεύσεις με προγενέστερη ημερομηνία, ώστε να κατατεθούν από τους δικηγόρους στο πλαίσιο των αστικών δικαστηρίων σε βάρος των πατεράδων. Η ψυχολόγος ελέγχθηκε επίσης για το κατά πόσο αποτυπώνει γεγονότα στις εκθέσεις της ως δικές της διαπιστώσεις, τα οποία αποτελούν υλικό κατόπιν συνεννόησης είτε με το δικηγόρο του ενός γονέα (συνήθως μητέρα) είτε με άλλον ειδικό, προκειμένου να συνταχθεί η έκθεσή της με τέτοιο τρόπο προς το συμφέρον του γονέα.
Χαρακτηριστικά σε συνομιλία της ψυχολόγου που καταγράφηκε από τον κοριό της Αστυνομίας εμφανίζεται να λέει: «Θα το βάλω ημερομηνία Ιουλίου, μην ανησυχείς. Θα το βάλω ημερομηνία Ιουλίου, μην ανησυχείς. Θα το βάλω ημερομηνία Ιουλίου. Έτσι, με τα δεδομένα που έπεσαν στην αντίληψή μου από αυτά που μου προσκόμισε η μητέρα, τις συνομιλίες, τις γνωματεύσεις και όλα αυτά (…) Κοίταξε, σε κάθε περίπτωση, οι γνωματεύσεις οι οποίες έχουνε προσκομιστεί, οι ψυχολογικές εκτιμήσεις από εμένα και από… για την… και για τον …, να ξέρεις ότι εγώ ό,τι έχει γραφτεί για τον…, δεν είναι η δική μου αντίληψη. Είναι το ότι ανέφερε ο ίδιος. Το κατάλαβες; Εγώ δεν έχω βγάλει συμπέρασμα».
Σε άλλη επικοινωνία της, αναφερόμενη σε έκθεση που έχει ήδη συντάξει και επρόκειτο να «τροποποιηθεί», έπειτα από υπόδειξη της δικηγόρου της μητέρας και μετά την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας στο αστικό δικαστήριο, αναφέρει:
«Μου είπε η… ότι μιλήσατε να αφαιρεθεί τελείως η παράγραφος παρόλο που την διατύπωσα λίγο διαφορετικά σε σχέση με τον σύντροφο, εφόσον δεν αναφέρθηκε και στην ακροαματική».
Η δικηγόρος απαντά: «Στο έστειλα τώρα, έκανα μία, δύο μικρές διαγραφές»
Και η ψυχολόγος συνεχίζει λέγοντας «Ναι ρε παιδί μου να το έχεις έτοιμο, κάνε τις διαγραφές, αφού είναι word, να το εκτυπώσεις ως έχει αυτό λέω (…) Εκτυπώνεις ναι, ναι, αφού δεν είναι επί της ουσίας είναι κάτι διευκρινιστικά, θα το δω κιόλας αλλά εκτύπωσέ το, σου έχω εμπιστοσύνη αφού είναι word, κατάλαβες;».
«Το παιδί θέλει τον πατέρα»
Η ψυχολόγος που ασκούσε και ιδιωτικά το επάγγελμά της, με σχετική άδεια από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., σε άλλη συνομιλία της με συνάδελφό της, αναφέρονται σε υπόθεση που το παιδί δεν επιθυμεί να μείνει στο σπίτι με τη μητέρα του αλλά με τον πατέρα του και για το λόγο αυτό ζητείται από τη ψυχολόγο της ΕΛ.ΑΣ. στην έκθεση που θα συντάξει να αναφερθεί στη γονική καταλληλότητα της μητέρας με σκοπό να χρησιμοποιηθεί στο δικαστήριο από τη δικηγόρο. Η συνάδελφός της ελεγχόμενης ψυχολόγου της ΕΛ.ΑΣ. λέει χαρακτηριστικά:
«Λοιπόν, άκου με, δεν ωφελεί ούτε το παιδί να δεις ή να δω, ούτε τον πατέρα αυτή τη στιγμή. Διότι το παιδί που διακαώς επιθυμεί να μιλήσει σε ειδικό, είναι μόνο και μόνο για να πει ότι θέλει να μείνει με τον μπαμπά του και δε θέλει τη μαμά του. Γι’ αυτό το αφήνουμε στην άκρη. Μπορείς να γράψεις εσύ μία έκθεση…», με τη ψυχολόγο της ΕΛ.ΑΣ. να απαντά: «Ακριβώς, μα γι’ αυτό το σκέφτηκε ότι είναι ριψοκίνδυνο».
Ο «κοριός» έγραψε και μία επικοινωνία της ελεγχόμενης ψυχολόγου της ΕΛ.ΑΣ. όταν η τελευταία ενημερώθηκε ότι υπάρχουν σε βάρος της καταγγελίες και ότι μπορεί να μπει στο μικροσκόπιο έρευνας:
«Πρώτον στην Αστυνομία δεν υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι είναι ψυχολόγοι επιστήμονες για να το κρίνουν αυτό, δηλαδή υπάρχουνε οι άνθρωποι οι οποίοι είναι πως να το πω, οι διευθυντές μου, οι Ταξίαρχοί μου δηλαδή αυτοί δεν έχουνε, δεν μπορούν να με κρίνουν, κατάλαβες; Δεν φοβάμαι γι’ αυτό (…) Στο μεταξύ είμαι βαθμοφόρος, είμαι τέταρτη στην ιεραρχία, έχω 50 ψυχολόγους κάτω από εμένα δηλαδή δεν είναι να πεις ότι είμαι κανένας δόκιμος, κανένας αστυφύλακας».
Οι αστυνομικοί του Εσωτερικών Υποθέσεων σημειώνουν ότι η ψυχολόγος ελέγχεται για το κατά πόσο εξέδιδε εκθέσεις σε εξαιρετικά σύντομο διάστημα, λίγες ημέρες πριν η μητέρα καταθέσει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στο δικαστήριο για την επικοινωνία, ώστε η έκθεση να επισυναφθεί μαζί με την αίτηση, με αποτέλεσμα να αποκοπεί η επικοινωνία του πατέρα με τα παιδιά.
Αρνείται τις κατηγορίες
Η ψυχολόγος της ΕΛ.ΑΣ. που ελέγχεται από τις δικαστικές Αρχές αρνείται τα πάντα.
Το ieidiseisεπικοινώνησε με τον δικηγόρο της, ο οποίος σημείωσε ότι υπάρχουν όλα τα αποδεικτικά στοιχεία για την αθωότητά της. Επίσης, το ieidiseis προσπάθησε να έρθει σε επαφή και με την ίδια τη ψυχολόγο για να φιλοξενήσει τη θέση της, χωρίς όμως ανταπόκριση.
Σημειώνεται ότι πριν από λίγο καιρό τέθηκε σε διαθεσιμότητα με απόφαση του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.